У Львові пенсіонерку, яка в «Однокласниках» вболівала за росіян, посадили на 5 років

1430 0
Обвинувачена – пенсіонерка, раніше несудима. У судовому засіданні вона не визнала вину, пояснила, що користується соціальною мережею «Одноклассники» із 2012 року.
Умовне фото

Умовне фото

Самбірський міськрайонний суд Львівської області визнав громадянку винною у поширенні закликів до агресивної війни, глорифікації російських військових і розпалюванні національної ненависті. Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 2 березня.

За матеріалами справи, у період із 18 березня до 15 червня минулого року у забороненій в Україні соцмережі «Однокласники» жінка, проставляючи відмітки «класс», поширювала публікації проросійського характеру. Це зокрема зображення російських військовослужбовців, символіка воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму із літерами «Z» і «V» у кольорах державних прапорів РФ і терористичної організації «ДНР». У публікації зустрічаються заклики-гасла: «Молимся за вас! Храни вас Бог…», «Горжусь!», «поддерживаю», «поддержим», «низкий покпон», «герой», «герой нашого времени», «боги войны». В іншій публікації зображено особу в міліцейській формі радянського союзу, яка нібито звертається до військовослужбовців Збройних Сил України, що потрапили в полон, словами: «Ну, граждане бендеровцы, наёмники, наркоманы и прочие пи**сы, кто на восстановление Мариуполя, шаг вперёд!». Поширення цього допису, за висновком експерта, спрямоване на розпалювання національної ненависті.

Читайте також: У Львові суд виніс вирок жінці, яка підтримувала агресію росії

Обвинувачена  пенсіонерка, раніше несудима. У судовому засіданні вона не визнала вину, пояснила, що користується соціальною мережею «Одноклассники» із 2012 року. Жінка розповіла, що була учасницею декількох проросійських груп і нібито, щоб її не виключили з групи, повинна була проявляти активність і саме тому із початку повномасштабного вторгнення рф в України вона ставила відмітки «класс» під деякими публікаціями інших учасників. Однак переконувала, що так вона висміювала подібні твердження, «тролила» (насміхалася, хизувалася), а не підтримувала дії країни-агресора, її президента та армію. Пенсіонерка говорила, що інших відміток вона не вміє ставити, а тому проставляла відмітку «класс», а жодного умислу на підтримку російської армії та розпалювання національної ворожнечі не мала і начебто переживає за події, які відбуваються тепер в Україні.

У суді допитувала експерт, яка проводила лінгвістичну експертизу. На запитання прокурора з приводу значення слова «тролити», яке використовувала обвинувачена як спосіб свого захисту, експерт пояснила, що це спосіб спілкування, ведення розмови з метою провокації, для умисного ведення суперечки, висміювання, а сама відмітка «класс», яку проставляла обвинувачена під дописами не має таких ознак, а значить підтримку, позитивне ставлення, вподобання.

Суд критично поставився до показань обвинуваченої, що вона переживає за українських військових та долю України, оскільки із переписки в соцмережі з іншою особою вбачається, що вона навпаки скаржиться, а також по суті передала інформацію про місця перебування територіальної оборони у місті Самборі. Крім того, ще в вересні 2021 року обвинувачена вела переписку, в якій було прохання щодо отримання нею російського громадянства.

Читайте також: На Львівщині викрили ще одного прихильника рф, який планував провокації та диверсії

Крім того, на противагу проросійським сайтам чи соцмережам обвинувачена не представила будь-яких інших патріотичних публікацій, які би вказували про її ставлення до української державності. Натомість жінка наводила тільки загальні вислови про свій побут, про котів, чиєсь волонтерство. На думку суду, обвинувачена так і не усвідомила, що, проставляючи позначку «класс», вона як мінімум поширювала незаконний матеріал на власній сторінці і щонайменше це могли бачити і читати 11 її «підписчиків», або тридцять двоє «друзів», або бачити відвідувачі 21 групи, в якій вона брала участь.

Жінку засудили до 5 років позбавлення волі. До набрання вироком законної сили запобіжного заходу їй не обирали з огляду на належну процесуальну поведінку. Компʼютер, два планшети і мобільний телефон, вилучені як речові докази, будуть конфісковані у дохід держави.

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала двох львів'янок, які у соцмережах виправдовували військову агресією рф проти України та підтримували злочинні дії окупантів. 

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!