У Львові планують реконструювати одну з вулиць і розділити там простір на дві зони

9410 0
Йдеться про вул. Людкевича, яка з'єднує Волоську та Снопківську вулиці з вул.Тютюнників.
Візуалізація: Інститут просторового розвитку

Візуалізація: Інститут просторового розвитку

В Галицькому районі Львова, між Стрийським ринком і середньою школою № 28, розташована вулиця Людкевича. Вона з'єднує Волоську та Снопківську вулиці з вул. Тютюнників. З 1995 року за ініціативою Зеновії Костянтинівни Штундер, дружини композитора, перетворена на меморіальний музей Станіслава Людкевича і є частиною музично-меморіального музею Соломії Крушельницької. Нещодавно Інститут просторового розвитку показав оновлений проєкт її реконструкції вулиці, пише пресслужба команди у Facebook.

Вулиця Людкевича зараз

Фотографії старого Львова

Теперішня вулиця Людкевича протягом багатьох років носила різні назви – була і Військовою, і Стіґенґассе під час німецької окупації:

  • Людкевича С. (з 1981)

  • Військова (з 1945 до 1981)

  • Закладників (з 1944 до 1945)

  • Stiegengasse (з 1943 до 1944)

  • Zakładników (з 1928 до 1943)

  • Snopkowska boczna (з [невідомо] до 1928)

Як вулицю пропонують оновити

Команда Інституту просторового розвитку запропонувала розділити вуличний простір на вулиці Людкевича на дві зони: одна для пішоходів із паркуванням, інша – як громадський простір для активностей музею. 

На вході в сквер львів’ян та гостей міста буде вітати стелла з бетону та металу з великим каменем-валуном, який символізує міць і велич творчості композитора. 

«Нашою ціллю було збереження та популяризація спадщини Станіслава Людкевича через проведення різних заходів, включаючи літературні зустрічі, концерти, майстер-класи та виставки, присвячені його творчості. Ми намагалися створити привітну атмосферу для культурних зустрічей і творчого обміну в громаді», – зазначили в ІПР.

Простір скверу задуманий як камерне місце для зустрічей, що також відкриє новий вид на міську панораму, розповіли розробники. Додатково планується облаштувати мультимедійні зони з QR-кодами для доступу до аудіо та відео матеріалів про життя та творчість Людкевича.

Вулиця буде оформлена з використанням натуральних матеріалів, у тому числі автентичної бруківки, і доповнена сучасним дизайном та зеленими насадженнями. Це створить затишне місце для місцевих жителів, з покращенням усіх підземних комунікацій та освітлення.

Наразі у зв’язку з повномасштабним вторгненням реалізація проєкту не планується. Однак у 2020 році йшлося про те, що така реконструкція вартувала б 16 млн гривень. У 2022 році стало відомо, що витрати, пов’язані з розробкою коригування проєктно-кошторисної документації, супутніх до проєктування послуг і капітального ремонту вул. Людкевича з облаштуванням громадського простору, покладуть на ПП «Мега-Тех».

Довідка

Станіслав Людкевич – відомий український композитор та музикант. Він є одним з найвпливовіших музичних діячів України ХХ століття. Попри те, що народився у польському Перемишлі, закінчив Львівський університет (відділі української та класичної філології філософського факультету, де основним напрямком його студій була українська філологія, а додатковими – філософія, класична філологія). Паралельно Станіслав Людкевич був вільним слухачем у консерваторії Галицького музичного товариства. Теорію композиції вивчав самостійно у своєї матері-піаністки. Його також називають «людиною-оркестром», адже за своє життя йому довелося попрацювати композитором, диригентом, фольклористом та навіть науковцем.

Нагадаємо, що львівська міська рада погодила детальний план території в районі вул. Тютюнників, Тарнавського, Кубійовича та Вишиваного. У рамках цього плану передбачено будівництво житлового комплексу преміум-класу з двоповерховим паркінгом. 

Візуалізація: Інститут просторового розвитку

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!