Колективи народних домів у Львові виступили проти їхнього об'єднання на базі Палацу Хоткевича

1334 0
Працівники наполягають на необхідності зберегти народні доми та їхню самостійність.
Фото: photo-lviv.in.ua

Фото: photo-lviv.in.ua

У Львові пропонують створити мережу народних домів, об’єднавши установи мікрорайонів Білогорщі, Левандівки, Збоїщ, Рудного та Брюховичів на базі Палацу культури імені Гната Хоткевича. Відповідну ухвалу «Про розвиток мережі народних домів Львівської міської територіальної громади» завтра, 18 серпня, мають винести на розгляд депутатів ЛМР.

Як йдеться в пояснювальній записці до ухвали, це хочуть зробити, аби народні доми мали єдину стратегію розвитку та оптимізовану систему управління, а також для того, щоби нібито трансформувати клубні заклади в сучасні арт-центри (з творчими студіями, арт-просторами для виставок та інсталяцій, коворкінгами, інтерактивними зонами тощо), впровадити нові формати роботи та об'єднати зусилля культурних менеджерів для вдосконалення діяльності.

Читайте також: Як зміниться один із львівських народних домів

«Вважати Палац культури імені Гната Хоткевича правонаступником всього майна, прав та обов’язків народних домів, зазначених у пункті 1 цієї ухвали з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про його припинення», – йдеться в проєкті ухвали.

Натомість колективи цих установ виступили проти такого рішення і наполягають на необхідності зберегти народні доми, їхню самостійність, оскільки кожен вже став культурним осередком для громад у своїх мікрорайонах.

«Керівникам народних домів про це не повідомили, ми випадково побачили проєкт ухвали на сайті ЛМР. Тобто з людьми, які останні кілька років вкладають туди силу, душу, іноді навіть не стоїть питання фінансування – проходить громада та допомагає, ніхто не радився... Але в нас – спільна позиція, ми працюємо одними методами, проте з різними підходами. Наприклад, в народному домі на Збоїщах громада хотіла займатися вивченням англійської, це було важливо зробити для дітей, Левандівка має ретро-колектив, від якого там всі в захваті. У нас більший акцент на спортивні заходи», – каже у коментарі Tvoemisto.tv директор міського народного дому Білогорщі Олександр Ігнатенко.

Крім того, за його словами, КУ «Інститут міста» прийняв стратегію розвитку культури до 2025 року, де йдеться про те, що працювати потрібно на децентралізацію, а не на укрупнення. Схема, яку пропонує ухвала, додає керівник народного дому, більше нагадує «совковий» устрій.

Читайте також: У палаці Хоткевича хочуть облаштувати галерею для мультимедійних проєктів

«Кожен народний дім – неповторний, кожен район має свої запити, які там намагаються задовольнити. Із ухвали виглядає, ніби взяли діяльність, яку ми вже виконуємо, і подали так, мовляв, нас будуть цього вчити. Хто нас буде вчити? Така ж структура, такий же народний дім в обліку Палацу Хоткевича, бо він більший? Чому тоді не приєднають всіх на базі народного дому в Рудному, який є одним із найновіших. Тому аргументація, що нас будуть вчити, – не аргументація. Невідомо також, хто всім буде керувати. Це укрупнення знекровить частину народних домів, і вони перестануть існувати», – зазначає Олександр Ігнатенко. 

Додамо, що колективи п'яти народних домів вже скерували звернення до відповідного департаменту та голів усіх фракції Львівської міськради. 

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!