У Львові реставрують майже столітній вітраж з Вірменського собору

2753 0
Вітраж із зображенням святого Павла у 1928 році створив Ян Генрик Розен.
Фото: Марія Шумська-Барвінок

Фото: Марія Шумська-Барвінок

У Вірменському соборі Успіння Пресвятої Богородиці, що на вул. Вірменській, реставрують вітраж, який у 1928 році створив Ян Генрик Розен. Йдеться про вітраж із зображенням святого Павла, який був розташований у вівтарній частині з правого боку Вірменського собору. Завершити роботу над відновленням вітража, що складається з трьох частин, реставраторка Марія Шумська-Барвінок планує до кінця липня. Про це Тvoemisto.tv розповіла сама реставраторка.

Читайте також: У Львові розпочинають реставрацію тераси палацу Потоцьких

За її словами, цей вітраж, який датований 1928 роком, перед ІІ світовою війною, щоб зберегти від знищення, склали у пачки і довгий час вважали втраченим. Проте у 2000 році його випадково знайшли у підвалі та почали збирати наново.

«Зібрати вдалося майже три вітражі, хоча мало бути дещо більше. Частина є втраченою. Ті вітражі, які знайшли, зібрали і у 2005 році вмонтували. Але через те, що технологічно реставрацію зробили не правильно, почали виникати проблеми – вітраж став сильно протікати. Від дощу стало заливати й стіни, тож вітраж довелося знову знімати», – каже Марія Шумська-Барвінок.

За словами реставраторки, зараз вітраж робитимуть значно герметичнішим, поставлять ще одне охоронне засклення, щоб вода, сніг і навіть вітер не потрапляли на вітраж і не було підтікання.

Читайте також: У Львові може з’явитися багатофункціональний мистецький простір

Вітраж із зображенням святого Павла зняли на початку червня. Завершити усі реставраційні роботи мають до кінця липня. Вітраж не великий – трохи більше двох метрів квадратний, проте роботи багато і кропіткої.

«Річ у тім, що вітраж складається з трьох частин фрагментів. Усе зроблене за найстарішою технологією – класично-вітражною, коли колір набирався фарбою. Увесь вітраж має по собі розпис і тому це дуже важко очищувати. Один зайвий рух і можна піддерти фарбу. Також у цій роботі не можна використати більшість хімічних реагентів, які зазвичай використовується на склі. Відтак, виходить, що це мало не ювелірна робота – очистити бруд, але не зачепити фарбу», – зазначає реставраторка вітражу.

Як уточнила Марія Шумська-Барвінок, вмонтовувати вітраж будуть тоді, коли завершать роботи над стінописом, який був промочений підтіканням.

Читайте також: У Львові на вулиці Коперника відкриють Музей модернізму

Яка вартість реставрації вітражу, де зображено святого Павла, реставраторка не зазначає, уточнивши, що роботи профінансує Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном «Polonikа».

Крім цього вітража, у Вірменському соборі є ще два вітражі, які потрібно реставрувати. Проте, коли їх відреставровуватимуть, наразі не відомо.

Ольга Шведа

Фото надала Марія Шумська-Барвінок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!