У Львові робот Da Vinci вперше прооперував дитину з патологією кишківника

1850 0
Замість розрізу черевної порожнини 13-річній дівчині зробили лише три проколи по вісім міліметрів.
Фото: ЛШМД

Фото: ЛШМД

У львівській лікарні швидкої медичної допомоги провели унікальну операцію за допомогою робота Da Vinci. Замість розрізу черевної порожнини 13-річній дівчині зробили лише три проколи по вісім міліметрів. Про це повідомляє на своїй сторінці Фейсбук директор лікарні Олег Самчук.

Читайте також: У львівській лікарні провели першу операцію із допомогою робота-хірурга Da Vinci

Дівчинка народилася із патологією кишківника. Ваду тричі намагалися усунути під час операцій, але складні хірургічні втручання тільки погіршили стан. У дитини розвинулася рецидивуюча кишкова спайкова непрохідність. Вона страждала від болю, що супроводжувалися блювотою. Численні госпіталізації і медикаментозне лікування лише тимчасово полегшували стан. Без ще однієї операції дівчинка не просто страждала б, був ризик виникнення гострої кишкової непрохідності і навіть некрозу. Але усунення спайок відкритим способом, яких уже було три, у подальшому загрожувало виникненням нових спайок.

За словами Олега Самчука, дізнавшись про наявність роботичної системи Da Vinci, яка мінімізує розвиток спайкового процесу, батьки дівчинки звернулися за допомогою у лікарні швидкої допомоги.

Читайте також: ПЛР, КТ та інші обстеження. Куди звертатися у лікарню швидкої допомоги у Львові

«З допомогою Da Vinci спеціалісти зробили три проколи розміром по вісім міліметрів кожен. У черевну порожнину дитини розмістили камеру, яка транслювала на монітор зображення у тривимірній проекції із 20-кратним збільшенням. Це все одно, що зазирнути всередину пацієнта, не розрізаючи його. Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві «руки» і ліквідовував множинні спайки із мінімальною травматизацією здорових тканин», – зазначає Олег Самчук.

На адгезіолізис, тобто, ліквідацію спайок, за його словами, пішло майже три години.

Після операції, яку успішно провели, дівчину більше не турбують болі в животі, вона встає з ліжка і уже навіть ходить.

Нагадаємо, першу операцію із допомогою хірургічної роботизованої системи Da Vinci у львівській лікарні швидкої допомоги провели у грудні. Операцію на діафрагмальній грижі провели 50-річному мешканцю Бродів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!