Як проходить розгляд справи про зґвалтування хлопчика у Львові. Фото, відео

9060 0
Під стіни суду прийшли люди, які підтримують і потерпілого, і обвинувачуваного.

Сьогодні, 24 травня, у Залізничному районному суді, що на вул. С. Бандери, 3 відбулось чергове закрите судове засідання у справі зґвалтування малолітнього хлопця. Відомо, що за час розгляду справи, а це близько 11 місяців, вже відбулося чимало засідань, під час яких опитали усіх свідків і судді перейшли до розгляду протоколів та експертиз. 

Раніше Tvoemisto.tv розповідало історію про згвалтування 12-річного хлопчика на Левандівці, і що, за словами юристів, справи проти статевої свободи та недоторканності неповнолітніх затягуються у судах і слухаються по 2-3 роки.

Читайте також: Розголос – шанс до покарання насилля. Історія 12-річного хлопчика у Львові

Батько потерпілого Олег Яцьків каже, що справу затягує сторона обвинувачуваного, мовляв, то оббріхують його родину і звинувачують у неправдивості, то на засідання не приходить адвокат і справу переносять.

«До цього часу все йшло у рутинному режимі. Хоч засідання зривалося, але не було тієї нервозності. Зараз інша сторона почала активно вести роботу, кажуть, що ми самі це все організували. Минулого судового засідання тітушки у білих футболках скандували, що ми брехуни, нас треба посадити за ґрати, а хлопець не винен. Складається враження, що довкола створюється бульбашка брехні. Зривалися засідання й через відсутність адвоката», – каже Олег Яцьків.

За словами батька, їхній син, як і вся сім’я, вже майже рік перебувають у великому стресі та на межі нервових зривів. Забути минуле хлопцеві допомагають друзі.

Читайте також: Підозрюваний у розбещенні дітей Московченко не належав до монашої спільноти, – заява

Адвокат обвинувачуваного Ігор Мамчур, який до захисту долучився з часу досудового розслідування каже, що із висновками, хто винен, а хто ні – не варто поспішати.

«Моя позиція справи – не винний. Зараз все перебуває на стадії розгляду, вивчаємо документи. Висновки будемо робити лише за їх результатами. Вважаю, що хтось гарно написав сценарій. У мене є дані, що звинувачення неправдиві. Також є багато питань до експертизи. Наприклад, відомо, що є два види сперми від двох різних людей», – зазначає Ігор Мамчур.

Під стіни суду, де відбувається розгляд справи, прийшли батьки обвинувачуваного та сестра, які тримали у руках плакат «Мирослав – не злочинець. Друзі – тобі не тітушки». Вони, як і адвокат, запевняють, що їхній син сидить у СІЗО безпідставно.

«Він ніколи не вчиняв цього злочину. Якщо Софія Яцьків (мама потерпілого) думає, що справа закінчиться у Залізничному суді, то помиляється. Все може завершитися в Європейському суді. За наклеп і кожен день перебування Мирослава в СІЗО потрібно відповідати», – наголосила мати обвинувачуваного, зазначивши, що через неправдиві звинувачення їхній син вже 11 місяців і один тиждень знаходиться у СІЗО.

«Враховуючи його сильний характер, він почувається нормально», – додала мати.

Як зазначив адвокат потерпілого хлопця Іван Василишин, минулого засідання, яке відбулося 20 травня, заслухали останнього свідка і зараз перейшли до розгляду документів, протоколів та експертиз. Скільки це триватиме, не відомо.

«Зараз справа перебуває на стадії дослідження доказів. Вони можуть тривати кілька днів. Справу призначають досить часто. Думаю, що скоро буде логічне завершення. Наприклад, уже призначені дати трьох наступних судових засідань. Далі – судові дебати і вирок», – каже адвокат потерпілого.

За словами Івана Василишина, претензій до суду він не має, а закиди батьків обвинувачуваного, мовляв, що експертизи неправдиві, називає неадекватними.

«Свій захист вони виробили неправильно. Експертизи є нормальні, хоча обвинувачувані кажуть, що все підкинули і підробили. Це досить неадекватна позиція. Те, що обвинувачуваний не визнає вини, що це його біологічний матеріал, власна справа. За рік у них змінилося 5 чи 6 адвокатів. Загалом, все, що вони говорять – затягування справи», – додав Іван Василишин.

Нагадаємо, що випадок стався 18 червня торік. Тоді батьки 12-річного хлопця повідомили у поліцію про те, що син раптово пропав під час прогулянки. Пізніше він прийшов додому і розповів, що невідомий чоловік попросив його допомогти відтягнути мопед, пообіцяв купити за це напій та скоїв наругу. Поліція затримала підозрюваного, 18-річного львів'янина, того ж дня. Йому загрожує ув'язнення від 10 до 15 років. За фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 152 (зґвалтування). 20 червня суд обрав хлопцеві запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без права внесення застави. У грудні 2020 року слідчі Залізничного відділу поліції завершили досудове розслідування і скерували обвинувальний акт на розгляд суду. 

Детальніше про те, як усе сталося і як на Львівщині розслідують справи про зґвалтування неповнолітніх, читайте у матеріалі.

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!