У Львові врешті відбулися засідання комісій щодо створення наглядових рад

826 0
Наглядові ради мали запрацювати ще до 1 жовтня.
Фото: prolviv.com

Фото: prolviv.com

У Львові провели перші засідання конкурсних комісій, які мають сформувати наглядові при двох комунальних підприємствах – «Львівводоканал» та «Львівсвітло». Про це повідомили на інформаційному порталі депутатів ЛМР.

«Ми провели перші засідання конкурсних комісій, основне завдання яких - сформувати наглядові ради цих комунальних підприємств на конкурсних засадах. Для цього спочатку потрібно затвердити основні вимоги до кандидатів — їх кваліфікацію, професійні навички та вміння. До прикладу, може бути умова, щоб до складу наглядової ради увійшов керівник комунального підприємства, яке постачає воду в одному з європейських міст чи аналітик відомої аудиторської компанії», – зазначив депутат ЛМР Олекса Возняк.

Під час засідання були різні думки стосовно вимог до кандидатів, тому комісія взяла перерву до наступного тижня для більш детального опрацювання цього питання. Водночас, як пояснювала раніше Tvoemisto.tv директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич, одразу після початку роботи комісія мала б оголосити конкурс. Згідно зі статутом, упродовж 60 днів від дати оголошення конкурсу наглядові ради повинні були б запрацювати. Оскільки комісія взяла перерву, то, відповідно, конкурс оголосять пізніше. 

Читайте також: «ЛКП проїдають мільйони». Чи створять у Львові наглядові ради

Зауважимо, що рішення про створення наглядових рад при двох підприємствах ухвалили ще в травні цього року. Тоді затвердили, що над створенням наглядових рад мають працювати протягом трьох місяців, а запустити їх – до 1 жовтня 2023 року. Проте наглядові ради поки так і не запрацювали. 

На початку жовтня Tvoemisto.tv писало, що місто вибивається з графіка. Як пояснював у коментарі Tvoemisto.tv депутат ЛМР від фракції «Голос» Олекса Возняк, ситуація зі створенням наглядових рад розвинулась не за планом, адже наглядові ради мали б запрацювати до прийняття бюджету-2024. Таким чином вони могли впливати на фінансові рішення.

«Щоб все було коректно, то наглядові ради мали б запрацювати до затвердження бюджету-2024. Для того, щоб у документі можна було врахувати якісь їхні пропозиції щодо реформ цих підприємств. Однак, виглядає так, що ради зʼявляться ближче до кінця року. Тому у 2024 вони не зможуть застосувати жодних реформ», – пояснював він.

Навіщо створюють наглядові ради

Наглядові ради при ЛКП – це новий орган управління, який матиме стратегічне значення, тобто працюватиме на оптимізацію, шукатиме можливості й пропонуватиме шляхи розвитку та ефективності. Депутати вважають, що він мусить бути незалежним від міських чиновників, міського голови і депутатів. А для реального впливу наглядова рада повинна мати право звільняти керівника ЛКП. 

У травні цього року під час сесії Львівської міської ради депутати ухвалили створення наглядових рад при двох комунальних підприємствах – «Львівводоканал» та «Львівсвітло». Саме «Львівводоканал» є одним із збиткових підприємств. Торік воно було збитковим на 340 мільйонів грн, цього року – на 331 мільйон грн. Натомість ЛКП «Львівсвітло» має підвищити свої доходи. Планувалось, що над створенням наглядових рад мають працювати протягом трьох місяців, а запустити їх – до 1 жовтня 2023 року. 

Загалом щодо питання створення наглядових рад дискутують уже давно. Наприклад, торік у ЛКП «Львівелектротранс» виявили порушень і недоліків в управлінні фінансами на 314,9 мільйона гривень. У КП «Адміністративно-технічне управління» – на майже 70 мільйонів гривень. А вже цього року в ЛКП «Рембуд» знайшли непродуктивних видатків на 126,5 мільйона гривень і втрат на 4,7 мільйона гривень. Львів щороку втрачає величезні суми через неефективне або ж відверто шкідливе управління комунальними підприємствами. Про ці порушення можна довідатися переважно зі звітів держаудиту або ЗМІ. Однак це мізер порівняно з тим, що відбувається там насправді, кажуть депутати міськради, будучи впевненими, що більшість комунальних підприємств можуть бути беззбитковими, а деякі навіть стати прибутковими завдяки якісному управлінню.  

Саме щоб змінити це, депутати пропонують створити наглядові ради при ЛКП, які допомогли б покращити ефективність роботи. 

Більше про це читайте тут.

Софія Шавранська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!