У лиса, який перебував у Домівці врятованих тварин у Львові, виявили сказ

3413 0
Працівники, які мали контакт з твариною, змушені проходити щеплення.
Фото: Орест Залипський

Фото: Орест Залипський

У лиса, якого нещодавно привезли з Тернополя у Домівку врятованих тварин, виявили сказ. П’ятеро працівників, які контактували з твариною, змушені пройти вакцинацію у кілька етапів. Про це Тvoemisto.tv повідомив зоолог Орест Залипський.

Читайте також: У Львові збирають кошти для порятунку козулі від браконьєрів

За його словами, лиса у Домівку привезли 23 грудня, його відразу помістили в ізолятор, а вже наступного дня він помер. Тварину відразу завезли у Львівську обласну державну ветеринарну клініку на розтин, де й виявили сказ.

«У Домівці врятованих тварин лис перебував менше доби. Увесь час був в ізоляторі. З ним лише контактували 7 працівників. 28 грудня ми дізналися, що у лиса виявили сказ», – каже Орест Залипський.

Як зазначає зоолог, приміщення продезінфікували, усіх тварин повторно вакцинували, а тим, що були в ізоляторі, продовжили карантин ще на 15 діб.

Вакцинацію від сказу почали проводити й працівникам, які мали контакт з твариною.

Читайте також: Чому «Домівка врятованих тварин» у Львові опинилася на межі виживання

«Першу вакцинацію семи працівникам провели 1 січня у травмпункті у лікарні  швидкої допомоги, наступні кожен буде отримувати у поліклініках, за місцем проживання. Вакцинація для всіх є повністю безкоштовною», – каже Орест Залипський.

За його словами, через випадок сказу упродовж 60 днів Домівка врятованих тварин не прийматиме до себе хижих тварин, але для відвідувачів Домівка буде відчинена.

Загалом, як зазначив Орест Залипський, зараз у Домівці перебуває 60 хижих тварин. Здебільшого, це лисиці, вовки, єнотовидні собаки, чорнобурки, носухи, полоскуни.

Домівка врятованих тварин працює щодня з 10.00 до 17.00 год. Відчинені вони будуть і на різдвяні свята.

Довідково

Сказ – вірусна хвороба, розвиток якої у людини можна попередити введенням вакцини людям та вакцинацією тварин. Людям вірус сказу зазвичай передається при укусі заражених тварин. Антирабічну вакцину застосовують для первинної імунізації людей, які були в контакті або були вкушені скаженими, підозрілими на сказ або невідомими тваринами.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.
Ольга Шведа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!