Київ

У поліції пояснили, чому прийшли з обшуками у «Київміськбуд»

1114 0
Йдеться про розтрату бюджетних коштів під час закупівлі квартир
Ігор Кушнір

Ігор Кушнір

Національна поліція України проводить слідчі дії у справі щодо розтрати бюджетних коштів під час закупівлі квартир у Києві, у тому числі і у «Київміськбуді». Про це поінформувала пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

«Санкціоновані обшуки проводяться в офісних приміщеннях у кількох підприємств, у тому числі в Київміськбуді, та за місцями мешкання осіб, які можуть бути причетні до злочину», - зазначається у повідомленні.

За даними слідства, посадові особи організували схему з привласнення бюджетних коштів тергромади міста Києва, виділених для фінансування програми «Економічного та соціального розвитку міста Києва 2021-2023».

За інформацією МВС, для цього до документів щодо закупівлі квартир за бюджетні кошти вносилися недостовірні відомості щодо їх вартості.

«Надалі продавали нерухомість через підконтрольні інвестиційні фонди, які мають податкові пільги, для розкрадання бюджетних коштів, коштів громадян-вкладників у будівництво (псевдоінвесторів за попередніми договорами) та подальшим виведенням їх закордон на рахунки підконтрольних офшорних компаній», - поінформували у міністерстві.

Кримінальне провадження розслідується за кількома статтями: 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 366 (Службове підроблення), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), 222 (Шахрайство з фінансовими ресурсами), 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Раніше відсторонений президент ПрАТ ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір повідомив, що у четвер правоохоронні органи проводять слідчі дії на обʼєктах, повʼязаних з «Київміськбудом». Він запевнив, що менеджмент компанії в усьому сприяє правоохоронцям.

За його словами, «Київміськбуд» продовжує роботу у штатному режимі.

Нагадаємо, тимчасова контрольна комісія Київради з питань перевірки «Київміськбуду» продовжує роботу та опрацьовує фінансову звітність про діяльність компанії, включно з 2019 року, нараховані та виплачені у 2019-2022 роках до бюджету Києва дивіденди. Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА планує провести аудит всіх матеріалів.

Нагадаємо, що 3 липня журналісти Bihus.Info виявили на Лазуровому узбережжі розкішну віллу  орієнтовною вартістю у €20 мільйонів, оформлену на французьку фірму, яку три роки тому придбала компанія дружини президента «Київміськбуду». Він же заявив, що не має майна поза межами України.

Згодом діяльністю «Київміськбуду» зацікавилися в Національному антикорупційному бюро, а Київрада створила спеціальну комісію щодо перевірки фактів опублікованих в ЗМІ.

Також журналісти з’ясували, що Кушнір використав довідку про інвалідність, щоб отримати право на виїзд за кордон. Водночас він та його дружина у травні 2023 року стали 34 і 35 українськими альпіністами, які здійснили сходження на Еверест. За даними джерел розслідувачів, підйом на Еверест обійшовся подружжю у $150 000.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!