В Україні в п'ять раз зросла кількість випадків кору. Львівщина – третя серед областей

503 0
В 2023 році в Україні на кір захворіли 55 людей.
фото умовне

фото умовне

На Львівщині від початку 2023 року зафіксували 7 випадків кору. Захворіли п'ятеро дорослих та двоє дітей — 14-ти та 12-ти років. Про це повідомила пресслужба Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Загалом, за інформацією МОЗ, в Україні впродовж року зареєстрували 55 випадків кору, з них 31 – у дітей віком до 17 років. Це в 5 разів більше, ніж в 2022 році – тоді їх було 11. 

Найбільше випадків у 2023 році виявили:

  • на Тернопільщині — 12,
  • у Києві — 10,
  • у Львівській області – 7. 

 

Зазначимо, серед дітей, які захворіли на кір у 2023 році, 12% не мали жодного щеплення, 30% — лише одне, у 20% випадків інформації про вакцинацію не було.

Читайте також: Кому не можна робити щеплення проти кору. Перелік

Лікарі закликають вакцинуватися, безоплатна вакцина є у кожній області. Щоби вакцинуватися за Національним календарем профілактичних щеплень чи надолужити пропущені щеплення, потрібно звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

Ознаки кору

Період від інфікування до появи симптомів (інкубаційний період) становить 10–12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання:

  • висока температура,

  • нежить,

  • сухий кашель, 

  • діарея, 

  • блювота.

Людина також може мати головний біль, збільшення лімфовузлів, запалення слизових оболонок очей (сльозотечу, світлобоязнь, гнійні виділення). 

Чим небезпечний кір

Хвороба небезпечна ускладненнями і є найзаразнішою: 9 із 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим на кір, захворіють. 

Серед ускладнень кору – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!