У Женеві завершилась зустріч Блінкена і Лаврова. США дадуть письмову відповідь на вимоги Кремля

1673 0
Після письмових відповідей Лавров знову має поговорити з Блінкеним. На це ж розраховує і держсекретар США.
фото: ЕРА/Ентоні Блінкен тисне руку Сергію Лаврову в Женеві

фото: ЕРА/Ентоні Блінкен тисне руку Сергію Лаврову в Женеві

У Женеві завершилася зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Сергія Лаврова, що проходила через нарощування російських військ на кордонах з Україною. Наступного тижня США дадуть письмову відповідь на ультиматуми Кремля, які попередньо обговорять із союзниками та партнерами. Про це після перемовин у Женеві заявили держсекретар Ентоні Блінкен та міністр МЗС Росії Сергій Лавров, – передає ВВС. Україна.

«Це не кінець нашого діалогу. Наступного тижня ми отримаємо, як декілька разів підкреслив Ентоні Блінкен, письмову реакцію», – каже Лавров, назвавши нинішню зустріч проміжною.

Після письмових відповідей Лавров знову має поговорити з Блінкеним. На це ж розраховує і держсекретар США, а також не виключає можливості зустрічі американського та російського президентів. За словами Лаврова, під час перемовин російська сторона почула повторення аргументів про свободу альянсів, військових союзів.

Читайте також: «Далі знову буде ескалація». Аналітик про загрозу російського вторгнення

«Але ми привели цілий ряд документів з необхідністю уникати кроків, які будуть закріплювати безпеку однієї країни за користь безпеки інших країн», – сказав російський міністр.

«Це критичний момент», – зазначив на початку своєї пресконференції Блінкен. За його словами, це були «не перемовини, а чесний обмін думками», і він вважає його «корисним». Та, за словами держсекретаря США, «Росія зараз заглибилась у діалог з нами, але однаково продовжує нарощувати свої сили на кордоні з Україною, а ще продовжує планувати військову операцію в цій країні».

«Ми чули, що російські політики не збираються нападати на Україну, і Лавров це повторив, але ми керуємось тим, що ми бачимо, всі бачать, і судимо не по словах, а по вчинках», – сказав Блінкен.

Читайте також: «Час перевірити бомбосховища і плани евакуації з будинків». Експерт про загрозу з боку Росії

Крім того, що Росія сконцентрувала понад 100 тисяч військових на кордоні з Україною, вона також, за словами Блінкена, «перекинула сили в Білорусь, що дає Володимиру Путіну можливість атакувати Україну з півдня, заходу та півночі».

«Якщо Росія хоче переконати світ, що у неї немає агресивних намірів щодо України - хорошим способом буде деескалація, відведення військ від кордонів (України – ред.) і продовження діалогу», – додав Блінкен.

Нагадаємо, що, за словами президента України Володимира Зеленський, якщо Росія розпочне нове вторгнення в Україну, то насамперед націлиться на російськомовні регіони, зокрема може спробувати окупувати Харків. На його думку, Росії потрібен привід, наприклад, сказати, що вона нібито «захищає російськомовне населення». Після окупації Криму стало зрозуміло, що це можливо і може статися, сказав президент. Детальніше читайте тут.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!