Київ

В київському музеї авіації представлять останній в Україні екземпляр літака Ан-14 «Бджілка»

911 0
Наразі триває реставрація літака
Фото: Державний музей авіації ім О.К. Антонова

Фото: Державний музей авіації ім О.К. Антонова

У Музеї авіації реставрують останній в Україні екземпляр літака АН-14 «Бджілка». Про це повідомляється на сторінці музею у Facebook.
 
Музей отримав літак ще минулого року.
 
«Цей пост мав бути написаний 24 лютого 2022 року тому що ввечері 23го на територію ДМА було перебазовано експонат, на який ми полювали більше 10 років. Але тоді московське вторгнення порушило наші плани. А сьогодні ми про нього пишемо тому що 14 березня 1958 року в Києві цей літак вперше здійнявся в повітря. Мова йде про останній в Україні екземпляр літака Ан-14 «Бджілка», - йдеться у повідомленні.
 
 
Музейники розповіли про долю цієї моделі і чому вона стала рідкісною. Цей літак чудово підходив для експлуатації на величезній кількості жахливих провінційних аеродромів і був «заточений» під виконання військових спецзавдань, заслужив у пресі масу схвальних відгуків і дуже подобався льотчикам. При цьому в цивільній авіації він майже не використовувався, а у військовій служив на другорядних ролях. Зрештою літак тихо зійшов зі сцени, і про нього майже забули. Недарма Генеральний конструктор Олег Антонов, який дуже тепло ставився до своєї «Бджілки», назвав її Попелюшкою.
 
 
«Справа в тім, що від виникнення ідеї літака, здатного злетіти з будь-якої галявини, до початку його експлуатації пройшло майже два десятиліття. За цей час в системі Аерофлоту створили розгалужену мережу місцевих аеродромів, з яких успішно експлуатувався великий парк Ан-2. Час вимагав не доповнити цей легендарний біплан літаком із ще кращими злітно-посадковими характеристиками, а замінити сучаснішим і здатним вміщувати більше пасажирів. Силові ж відомства в середині 1960-х років вже мали значну кількість вертольотів різних класів, які майже не залишили ніші для Ан-14», - пояснили в музеї авіації.
 
 
Як повідомляється, літак потрапив у музей у розібраному стані, тому протягом 2022 року реставратори складали літак як «конструктор», але машина досі вимагає кропіткої і довгої реставрації, після якої вона буде представлена в експозиції.
 
 
Зазначимо, що через воєнний стан Державний музей авіації ім О.К. Антонова працює у закритому режимі, без відвідувачів. 
 
Станіслав Нестеренко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!