5 міфів про медицину, які можуть нашкодити здоров'ю

4068 0
Уляна Супрун розповіла про головні міфи в медицині.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у своєму дописі на сторінці у Facebook розповіла про 5 головних медичних міфів, які можуть нашкодити вашому здоров’ю. Про це повідомляє Твоє Місто. Чернівці.

Міф 1. Будь-яку проблему зі здоров’ям можна вирішити ліками

Медицина – потужна наука, але не всесильна. Лікарі знають, як лікувати серцево-судинні хвороби, гепатит С або здійснювати пересадку нирки, але досі немає вакцини від діабету або таблетки від ГРВІ. Саме тому найкращий спосіб підтримувати своє здоров’я – спорт, здорове харчування і сон.

​Читайте також: Сон, обійми і кава. Що насправді впливає на імунітет

Міф 2. Вакцини небезпечні

Якщо немає медичних протипоказань, вакцина є цілком безпечною та захищає від смертельних хвороб. Вакцини, які закуповує держава, проходять дуже ретельний контроль якості, як під час виробництва, так і під час доставки до медичних закладів.

​Читайте також: Як не одягатися, коли на дворі мороз. Радить Уляна Супрун

Міф 3. Антибіотики небезпечні/антибіотики всесильні

Щодо антибіотиків є дві крайнощі. Перша – боятися їх та припиняти приймати одразу ж, коли стає краще, не пропиваючи курс до кінця. Друга – вживати їх при кожному негативному симптомі. Обидва переконання є вкрай неправильними та допомагають бактеріям ставати більш стійкими до антибіотиків та не реагувати на них. Перед будь-яким прийомом антибіотиків потрібно радитися з лікарем та повністю дотримуватися його рекомендацій.

​Читайте також: Хто очолив Національну службу здоров'я України

Міф 4. "Покапатися" і все буде добре

Розповсюджена думка, що проходити курсу “лікування” під крапельницями раз на півроку/рік, а потім нічого не робити, допоможе вирішити хронічну проблему, наприклад серцево-судинне захворювання. Насправді ж інфузійна терапія є ефективною при певних патологічних станах, як-от інтоксикації. І застосовується вона зазвичай, як частина комплексного лікування.

Читайте також: В Україні з'явиться гаряча лінія для запобігання самогубствам

Міф 5. Інструментальна діагностика – наше все

Обстеження організму за допомогою різного обладнання, такого як комп'ютерна томографія (КТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ), позитрон-емісійна томографія (ПЕТ) – лише одні із діагностичних методів, котрі застосовуються у програмі діагностики того чи іншого захворювання. І скерування на такі обстеження має здійснювати виключно спеціаліст для підтвердження, заперечення або уточнення діагнозу. Жодним чином це не може бути приватна ініціатива пацієнта, тому що нерідко це призводить до непотрібних витрат.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!