Україна

Верховна Рада України ухвалила Держбюджет на наступний рік

572 0
На підтримку ветеранів спрямують вдвічі більше ніж в минулому році, а саме майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн – на протезування воїнів.
Фото: Depositphotos

Фото: Depositphotos

У середу, 9 листопада, Верховна Рада ухвалила проєкт державного бюджету на 2024 рік. За ухвалення головного кошторису країни голоси віддали 276 народних депутатів. Про це повідомила голова комітету ВРУ з питань бюджету Роксолана Підласа.

Як зазначила депутатка, план по доходам збільшили на 22,2 млрд грн за рахунок збільшення в основному ПДВ з ввезених в Україну товарів, а також податку на прибуток банків, ввізного мита і рентної плати. Основна стаття видатків – оборона. 22,1% або 1,69 трлн грн будуть спрямовані для забезпечення сил безпеки та оборони.

Загалом доходи державного бюджету встановили на рівні 1,768 трлн грн, видатки 3,35 трлн грн.

У бюджеті-2024 передбачили видатки на розвиток оборонно-промислового комплексу:

  • 43 млрд грн на виробництво БПЛА;
  • 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї.

«Кошти на сектор національної безпеки та оборони покриваються винятково внутрішніми надходженнями: податками, митними платежами, дивідендами держкомпаній, приватизацією та коштами від розміщення ОВДП», –  зазначила Роксолана Підласа.

Решта видатків потрапть в площину дефіциту бюджету, який передбачили у сумі 1,57 трлн грн. Фінансування державного бюджету відбуватиметься за рахунок зовнішніх запозичень (1,67 трлн грн), розміщення ОВДП (525,9 млрд грн) та надходжень від приватизації (4 млрд грн).

На соціальний захист спрямують майже 470 млрд грн. На підтримку ветеранів – вдвічі більше ніж в минулому році, а саме майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн – на протезування воїнів. Видатки на медицину та освіту становитимуть 201 млрд грн та 69 млрд грн відповідно.

При підготовці до другого читання додали правки про:

  • 1 млрд грн на розмінування с/г земель,
  • доручили Уряду розробити механізм  щодо врегулювання списання заборгованості за середньостроковими позиками, наданими місцевим бюджетам у 2009-2014 роках Державним казначейством (замість списання такої заборгованості за рахунок вільних залишків),
  • вилучили норму про репрофайлінг ОВДП у власності НБУ, оскільки таке питання потребує погодження з МВФ;
  • створення додаткової субвенції на будівництво укриттів в лікарнях (1 млрд грн).

Читайте також: Святотослав Літинський: Ця війна на роки, а ми витрачаємо мільйони на ремонти

До другого читання також зазнав змін макропрогноз, який закладається в основу бюджетних розрахунків:

  • реальне зростання ВВП наразі прогнозується на рівні 4,6%;
  • інфляція – 9,7%;
  • середньорічний курс долара – 40,7 грн.

Нагадаємо, що в Україні планують, що усі 100% ПДФО зі зарплат військових будуть йти у спецфонд Держбюджету і скеровуватимуться на потреби оборони. Народна депутатка, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Галина Васильченко пояснила, як це рішення може вплинути на органи місцевого самоврядування, у колонці.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!