Київ

Верховний Суд підтвердив штраф Ощадбанка у пів мільйона через "Карту киянина"

891 0
Верховний Суд визнав правомірним рішення Антимонопольного комітету щодо зловживання Ощадбанком монопольним становищем, через що на банк був накладений штраф у понад 500 тис грн.

Суд в касації залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій та визнав законним рішення АМКУ проти Ощадбанку. Про це повідомила пресслужба АМКУ.

Так, державний банк було оштрафовано наприкінці 2021 року через зловживання монопольним становищем під час реалізації проєкту "Картки киянина".

Комітет встановив, що Ощадбанк був одноосібним банком-учасником проекту та самостійно визначав порядок і умови відкриття й ведення карткових рахунків.

Зокрема, у період з червня 2016 року по грудень 2021 року банк для отримання "Картки киянина" вимагав підключення платної послуги СМС-інформування. Крім того, під час реєстрації карток у мобільному банкінгу Ощад 24/7 платна послуга СМС-інформування активувалася автоматично, а власники "Карток киянина" змушені були погоджуватися на такі умови та зазнавали фінансових витрат.

Комітет визнав такі дії порушенням закону про захист економічної конкуренції та наклав на Ощадбанк штраф у 503 тис гривні.

Зазначається, що на момент винесення рішення АМКУ банк припинив порушення, але продовжив оскаржувати його у судах всіх інстанцій.

Відмітимо, Антимонопольний комітет оштрафував АТ "Ощадбанк" на 503,6 тис грн за неконкурентні умови обслуговування "Картки киянина" наприкінці 2021-го. У банку тоді заявили про незгоду з рішенням АМКУ.

Що дає Карта киянина?

Першочергово програму Картку киянина створили для пільговиків, однак оформити її мають право усі ті, хто зареєстровані, офіційно працюють чи навчаються у столиці. Оформлення та обслуговування Картки киянина є безкоштовним для людей, які мають право на пільги, доплати, допомогу та компенсації, а також – для ВПО. Інші категорії власників мають платити за оформлення та обслуговування згідно з тарифами "Ощадбанку". Термін дії картки складає п'ять років, після чого потрібно буде оформляти нову. А у разі її втрати чи пошкодження до закінчення цього терміну доведеться заплатити за виготовлення нової. 

Карта дає безкоштовний проїзд для пільговиків. Вони мають право безоплатно користуватися всіма видами комунального громадського транспорту столиці. При кожній поїздці карту потрібно валідувати у салоні наземного транспорту, на турнікеті у метро та на швидкісному трамваї. Інші категорії тримачів можуть використовувати Картку киянина як аналог транспортної карти — її можна поповнювати до 50 поїздок за раз та оплачувати нею проїзд у громадському транспорті. При цьому також діє ж система знижок на проїзд — чим більша кількість придбаних за один раз поїздок, тим нижчою буде вартість кожної поїздки.

Також на карту нараховуються соціальні виплати. З її допомогою можна оплачувати комунальні послуги без додаткових комісій (в "Ощад 24/7", на сайті ГІОЦ або через ЦКС) та використовувати її як засіб ідентифікації за Bank ID. Наприклад, картка стане у нагоді при записі дитини до дитячого садочка або при голосуванні за петиції до київської влади та проєкти Громадського бюджету. Крім того, власники Картки киянина можуть отримати знижки. Наприклад, у муніципальних театрах та музеях для них діють спеціальні ціни або визначені дні безкоштовного відвідування для утримувачів картки киянина. В аптеках КП "Фармація", кіосках "Київхліб", Київському зоопарку, деяких мережах магазинів також діє система знижок.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!