Владика Борис Ґудзяк офіційно очолив філадельфійську митрополію УГКЦ. Фото

2523 0
«Ви маєте вилікувати від рани невірства», – зазначив під час чину інтронізації Глава УГКЦ Святослав Шевчук.
Фото: РІСУ

Фото: РІСУ

Учора, 4 червня, у катедрі Непорочного зачаття у Філадельфії відбулась офіційна церемонія інтронізації нового архиєпископа митрополита Філадельфійського УГКЦ Бориса Ґудзяка. Про це повідомляє РІСУ.

Участь у церемонії взяли 50 єпископів зі Східних Католицьких, Римо-Католицької та Української Католицької Церков, понад сотні священиків та членів монаших чинів. Глава УГКЦ Патріарх Святослав та Апостольський Нунцій в США Крістофер П'єр очолили Літургію з чином інтронізації. Владика Борис став сьомим архиєпископом і митрополитом Філадельфійської митрополії УГКЦ.

Читайте також: Як створити таїнство, а не корпорацію. Борис Ґудзяк про великі ідеї

«Папа високо оцінює ваш вчений ступінь і відданість служінню УГКЦ. Ваше знання історії та ваша присвята служінню дає нам впевненість, що Ви провадитимете Церкву шляхом примирення і порозуміння», – ідеться в декреті про призначення Бориса Ґудзяка.

«Ви маєте навчити людей віри в Бога, вилікувати від рани невірства. Переорієнтуйте людей з різних культур та середовищ у напрямку до Бога, навчіть їх бути собою. Поверніть нашу Церкву у США в серце української громади, наверніть живого Бога в серце сучасної людини. Очікуємо оновлення нашої Церкви в США, осучаснення наших церковних структур, відродження місійності Церкви, віднайдіть усіх тих, хто потребує Церкви. Очікуємо сопричастя з нашою Церквою-матір’ю в Україні і світі», – звернувся до Бориса Ґудзяка Блаженніший Святослав.

Читайте також: Борис Ґудзяк отримає нагороду університету Нотр-Дам

Нагадаємо, офіційний Ватикан 18 лютого оголосив, що Папа Франциск призначив владику Бориса Ґудзяка архиєпископом-митрополитом Філадельфійським УГКЦ в США, перенісши його з Паризької єпархії святого Володимира Великого.

Довідка

Владика Борис Ґудзяк народився 24 листопада 1960 р. в Сиракузах, в родині емігрантів з України. 1980 року отримав Бакалаврат з філософії та біології Університету в Сиракузах.  1983 року – бакалаврат з богослов'я в Папському Університеті Урбаніана. 26 листопада 1998 р. отримав єрейські свячення.

1992 року захистив докторат зі слов'янської та візантійської історії культури у Гарвардському Університеті. 1995 року отримав ліценціат зі Східного християнства від Папського Східного Інституту. 1992 року переїхав до Львова,  де організував і очолив Інститут історії Церкви. 1993 року призначений Головою комісії з відновлення Львівської Богословської Академії. З 1995 по 2000 рр. – віце-ректор Львівської Богословської Академії, пізніше, з 2000 по 2002 рр. – ректор Українського католицького університету (відкритого на базі Академії), а 2013 року обраний Президентом УКУ.

Читайте також: Люди Твого міста. Владика Борис Ґудзяк про Львів та недовіру

21 липня 2012 р. владика Борис проголошений Папою Венедиктом XVI новим єпископом УГКЦ для вірних Франції, Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та Швейцарії й рукоположений у сан єпископа 2 грудня 2012 р. 19 січня 2013 р. Папа Венедикт XVI підняв Апостольський Екзархат для українців Франції, Бенелюксу та Швейцарії до рівня повної Апостольської єпархії св. Володимира в Парижі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!