Київ

Власник 120-річної Садиби Баккалинського у Києві зірвав табличку про історичну цінність будівлі та викинув її на смітник

872 0
Уже два роки власник ухиляється від укладення охоронного договору, активісти припускають, що на місці пам'ятки може з'явитися забудова.
Фото: «Мапа Реновації»

Фото: «Мапа Реновації»

Власник Садиби Баккалинського зірвав інформаційну табличку про історичну цінність будівлі та викинув її на смітник. Про це йдеться у дописі пам'яткоохоронного хабу «Цегла».
 
Як розповів активіст Дмитро Перов, минулого тижня місцеві мешканці разом з комунальними службами прибрали територію пам’ятки, полакували вхідні двері та встановили інформаційну табличку щодо цінності історичної будівлі.  Вочевидь історія власного міста мало цікава теперішнім власникам будинку, коментує активіст.
 
 
 
Раніше Київська міська прокуратура зобов’язала через суд власника будівлі – ТОВ «Амелін-30» укласти охоронний договір на пам’ятку. Втім, власник рішення суду виконувати відмовився.
 
Раніше у «Мапі Реновації» розповідали, у чому цінність будівлі:
 – один з небагатьох уцілілих одноповерхових маєтків у Києві;
 – виконаний у стилі неокласицизм, збережено автентичний цегляний декор та обʼємно-просторові характеристики.
 – має окрему історичну цінність для Лук’янівки, оскільки утворює ансамбль разом з іншими військовими спорудами цього району. Збережені мілітарні будівлі допомагають краще зрозуміти історію місцевості та людей, котрі її населяли.
 
Зазначимо, у 2021 році 120-річний особняк Баккалинського, за ініціативи «Мапи Реновації» отримав статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини Києва.
 
Довідка. Особняк за адресою Юрія Іллєнка, 30, було споруджено у 1899 – 1901 рр. Його власником був Пилип Степанович Баккалинський – уродженець Київщини та підполковник у відставці, котрий викупив цю земельну ділянку на Лук’янівці у вересні 1899 року. Баккалинський прожив у маєтку до самої смерті у 1908 (похований на Лук’янівському кладовищі). Його садиба перейшла у спадок дітям, але після приходу до влади більшовиків була націоналізована.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!