Як совєти забороняли вертеп і коляду та власника готелю у Львові внесли у список РНБО. Підсумки доби

784 0
Нині 25 грудня та 670 доба героїчного протистояння російській агресії.

Акцент дня: Власника готелю у Львові внесли у санкційний список РНБО.  Йдеться про власника пʼятизіркового готелю у центрі Львова «Bank Hotel» В’ячеслава Юткіна. Згідно із даними сервісу «YouControl», В’ячеслав Юткін є бенефіціаром у 22 компаніях, засновником 14, та ще керівником пʼятьох. Зокрема йому належить «Парк-готель Київ», «Дачний готель «Глібівка» у Глібівці Вишгородського району Київщини, «Конгрес-готель «Пуща» у Пущі-Водиці, готель у Карпатах і в Алушті(АР Крим), а також низка інвестиційних компаній в Києві та Харкові.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 66 бойових зіткнень. Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника, складу боєприпасів та зенітно-ракетному комплексу. Підрозділи ракетних військ уразили 2 артилерійських засоби та ворожий пункт управління.

Також силами протиповітряної оборони України знищено 2 винищувача-бомбардувальника Су-34 та Су-30.

 Минулої доби окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 31 БпЛА типу «Shahed-136/131», 29 з них вдалося знищити.

Читайте також: Мобілізація в Україні. Що може змінитися у 2024 році. Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його відомство готує «матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації». Законопроєкт про зміни в мобілізації скоро зареєструють у парламенті.

Та: У Львові хочуть облаштувати два нові укриття. Одне із них зʼявиться на ринку «Шувар».

Тема дня: Репресоване Різдво. Як совєти забороняли вертеп, коляду та інші традиції. Коляда і вертеп лиш тепер безневинне і природне дійство, наша традиція з діда-прадіда, та ще півстоліття тому воно було протестом і загрозою життю, просто тому, що їх учасники насмілились вбратись у народні строї, колядувати на вулицях Львова і у домівках друзів, нагадати іншим, що ми – українці. Вертеп 1972 року ввійшов в історію. До нього долучилось 45 учасників. Згодом Ірину Стасів-Калинець за «антирадянську агітацію і пропаганду» засудили до 6 років ув’язнення в таборах суворого режиму та 3 років заслання, в через півроку такий же вирок отримав її чоловік Ігор. Про історію того вертепу, відродження цієї традиції, а також про різдвяні спогади дитинства і поширення українських свят для Tvoemisto.tv розповіла донька поетів і дисидентів Ігоря та Ірини Калинець Дзвінка Калинець-Мамчур, завкафедрою екології Львівського національного університету імені Івана Франка.

Ключові події:

1. Президент привітав українців з Різдвом Христовим. Він наголосив, сьогодні змінилися наші подарунки, цінності й традиції.

Читайте також: Чехія платитиме українцям, які повертаються додому. Розмір цієї підтримки ще має встановити уряд країни.

Та: Україна й Молдова спростили перетин спільного кордону. Це активізує торговельно-економічну співпрацю між країнами;

2. Обвал житлового будинку у Львові. Поліція відкрила кримінальне провадження. Загинули троє людей: 70-річний чоловік, 37-річний чоловік та 81-річна жінка. Травмовано пʼятьох осіб, серед них двоє дітей.

Читайте також: На Львівщині через вибух котла обвалився будинок, є постраждалі. Травмовані двоє людей – 39-річна жінка та 43-річний чоловік;

3. Майже на місяць перекриють одну із вулиць Львова. Схема об’їзду. Обмежать рух по вул. Пимоненка, біля будинку №15б, через проведенням робіт із прокладання каналізаційних мереж і газопроводу. Вони триватимуть до 14 січня 2024 року.

Читайте також: ЄС профінансує проєкти трьох львівських лікарень. Загальна сума передбаченого грантового фінансування становить 39,92 млн євро»;

4. Що символізує дідух і чому його після свят виносять з хати. Яким був різдвяний дідух у давнину, що символізував та що з ним робили після свят, розповідає кандидатка історичних наук, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України Леся Горошко-Погорецька.

На цю ж тему: У Львові встановили різдвяного дідуха. Фото. Урочистою ходою з колядою різдвяний символ пронесли від міської Ратуші до площі навпроти Гарнізонного храму Петра і Павла – площі Ангелів.

Читайте також: У Львові розпочав курсувати різдвяний ретро-потяг. Різдвяні експреси відправлятимуться тричі на день: о 10:05, о 13:00 та о 15:20. Вартість квитка становить близько 200 грн, його можна придбати онлайн;

5. Львів’ян запрошують на спільну коляду. Коли і де. З 26 грудня по 7 січня у місті розставлять тимчасові ватри у визначених місцях, навколо яких збиратимуться виконавці музичних хорів, актори театру з вертепом, пластуни та запрошуватимуть мешканців та гостей міста до спільного колядування.

Читайте також: Які виставки варто відвідати у Львові. Добірка.

Погода у Львові: Якою у Львові буде погода на Різдво. Прогноз. 25 грудня у місті падатиме дощ. Температура вдень може піднятися до 10°. 26 грудня хмарно з проясненнями. Уночі 3 – 8°, вдень до 11° тепла. 27 грудня можливий невеликий дощ. Уночі 1 – 6°, до 9° тепла.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!