Київ

Уродженець Київщини допомагав Оппенгеймеру створювати атомну бомбу. Хто він

2346 0
Після винайдення атомної бомби науковець Георгій Кістяківський виступав проти застосування ядерної зброї та брав активну участь у русі запобігання ядерної війни, будучи науковим радником президента Ейзенхауера.

20-го липня в український кінопрокат вийшов найбільш довгоочікуваний фільм цього року – блокбастер Крістофера Нолана «Оппенгеймер», присвячений американському фізику Роберту Оппенгеймеру. Він увійшов в історію як «батько атомної бомби». Серед основних розробників був і українець - Георгій Кістякіський, уродженець Боярки, що на Київщині. Йому в фільмі відведена епізодична роль. «Твоє місто» розповідає біографію вченого.

У фільмі його зіграв норвежський актор Тронд Фауса Аурвааг. Кадр із фільму

Тронд Фауса Аурвааг

Джордж Кістяківський (Георгій Богданович Кістяківський) – американський фізик і хімік, уродженець Боярки на Київщині, який став розробником «повільної» вибухової речовини під назвою боратол та підривача, який згодом був встановлений у першій атомній бомбі. Досі в науці використовується поняття «хімічний детонатор Кістяковського».

Кістяківський народився у Боярці у 1900 році. Відомо, що наукою займались майже всі близькі родичі Георгія. Дід по батькові Олександр був професором права та відомим адвокатом, учасником українського національно-визвольного руху. А батько Богдан – професором філософії та членом Української академії наук.

Дід з материнського боку, німець Вільгельм Бернштам займався археологією, а молодший брат Георгія-Джорджа Олександр став видатним зоологом та орнітологом. Згодом, дочка Кістяковського – Віра теж присвятила своє життя фізиці, зокрема дослідженням космосу, і стала першою жінкою-професором фізики знаменитого Масачусестського технологічного інституту.

Георгій Кістяківський початкову та середню освіту хлопець здобував у Києві та Москві. Під час революції 1917 року приєднався до антикомуністичної Білої армії та втік на французькому кораблі. Зрештою прибув до Німеччини та вступив до Берлінського університету. Кістяківський отримав докторський ступінь з фізичної хімії. У 1926 році він вирушив до Сполучених Штатів як співробітник Міжнародної освітньої ради Принстонського університету, де пізніше став доцентом.

У 1930 році Кістяківський вступив до Гарвардського університету, де досліджував термодинаміку, спектроскопію та хімічну кінетику. Там він також почав займатися консультуванням уряду та промисловості. У 1932 став членом Американського фізичного товариства. У 1933 році був призначений доцентом Гарварду і отримав американське громадянство. У 1938 році став професором хімії Еббота та Джеймса Лоуренса. У 1933 році він був обраний членом Американської академії мистецтв і наук, а в 1940 році — членом Американського філософського товариства.

Після початку Другої світової війни президент Рузвельт створив Комітет з досліджень національної оборони (NDRC). Президент Гарварду Джеймс Конант був призначений керівником відділу B, який відповідав за бомби, паливо, гази та хімікати, а Кістяківський очолив відділ A-1, який займався вибухівкою.

Георгій Кістяківський

У Лос-Аламосській лабораторії Мангеттенського проєкту Роберт Оппенгеймер організував зустріч із Джоном фон Нейманом, щоб проводити дослідження імплозії. Вони вирішили, що їм потрібен експерт з вибухових речовин, і Кістяківського призначили консультантом у жовтні 1943 року. Він розробив складні вибухові лінзи, необхідні для стиснення розщеплюваного плутонію. У 1945 році Кістяківський спостерігав, як під час випробування Трініті був підірваний перший пристрій. Через кілька тижнів на Нагасакі була скинута ядерна зброя імплозійного типу «Fat Man».

Після Другої світової війни Кістяківський був призначений до Консультативного комітету президента Ейзенхауера і став його головою в 1959 році, а з 1959 по 1961 рік керував Управлінням науково-технічної політики. У 1960 році він запропонував «порогову концепцію», яка означає, що будь-які ядерні випробування, що перевищують рівень технології сейсмічного виявлення, будуть заборонені. Він розірвав свої зв’язки з урядом на знак протесту проти війни у В’єтнамі та став активним членом антивоєнної організації «Council for a Livable World» та її головою в 1977 році.

Кістяківський пішов у відставку з Гарварду як почесний професор у 1972 році. Він помер 7 грудня 1982 року в Кембриджі, штат Массачусетс, у віці 82 років.

В інтерв’ю останнього року життя на запитання: «Ви росіянин?» Джордж відповів: «Ні, я українець. Це все одно, що шотландця запитати, чи він англієць».

Ігор Ющенко

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

ТЕГИ: Київщина

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!