Як лікують рак молочної залози та хто з медиків включений у процес

1005 0
Жінкам все частіше роблять операції, при яких вдається зберегти молочну залозу.
фото умовне

фото умовне

Розрізняють чотири стадії розвитку онкології. У першій, другій і третій стадіях хворобу ще можна побороти, а четверта стадія вкрай складна. Станом на сьогодні результатом 50% звернень, які стосуються раку грудей, є друга стадія хвороби.

Медицина не стоїть на місці, тому жінкам щораз частіше роблять операції, при яких вдається зберегти молочну залозу, призначають не лише хіміотерапію, а й таргетну терапію, яка діє безпосередньо на пухлину без впливу на клітини організму. Про це під час ток-шоу «Консиліум», яке запустило Tvoemisto.tv, повідомив лікар-онкохірург медичного центру «Дельта Мед» Володимир Дорожинський.

Читайте також: Який вид раку є найпоширенішим і на що звернути увагу

«Які ліки призначать жінці, залежить насамперед від її стану і стадії захворювання. За правилами онкологічна пацієнтка повинна пройти онкоконсиліум, де хіміотерапевт, онкохірург і променевий терапевт спільно визначать лікувальну тактику та шлях до одужання. Лікування націлене переважно на збереження молочних залоз. Наприклад, спочатку проводять передопераційну хіміотерапію, завдяки цьому пухлина зменшується в розмірі, і лікар має можливість забрати менше молочної залози та отримати кращий косметологічний ефект. Більш радикальною терапія стає на пізніших стадіях», – каже далі лікар-онкохірург.

Дуже часто, щоб зберегти репродуктивні функції молодої жінки, в якої виявили рак, лікарі пропонують послуги репродуктолога.

«Лікування, зокрема опромінення, може порушити менструальний цикл, відтак  у 50% випадків він може не відновитися. Під час високодозованого опромінення цей показник сягає всіх 100%. У 70% жінок до 35 років, у яких діагностували онконедугу, які пройшли хіміотерапію і високе опромінення, менструальний цикл ніколи не стане регулярним. Тож тим, що ще молоді, мають одну дитину чи її народження лише в планах, репродуктолог може запропонувати «подушку безпеки», тобто заморозити яйцеклітини», – коментує акушерка-гінекологиня, лікарка УЗД медичного центру «Дельта Мед» Анна Свереда.

Лікарі додади, що у деяких лікарнях, зокрема державних, є штатний психолог, який підтримає, допоможе із мотивацією та соціалізацією. Також працюють чимало груп психологічної підтримки. Але якщо сам пацієнт не хоче вилікуватися – ситуація може стати безнадійною.

Читайте також: Одужати за 10 хвилин. Як на Львівщині діагностують жіночий рак

«Так, лікування онкології може бути тривалим і складним, але варто пам’ятати, що як світ, так і протоколи лікування й медикаменти осучаснюються. Якщо в хворої на рак молочної залози є мотивація до одужання, вона слухає лікаря, розуміє, для чого їй призначили лікування, і бачить кінцеву мету, тоді все вдасться, і цілковите видужання настане неодмінно», – підсумовує Анна Свереда.

А Володимир Дорожинський доповнює, що дбати про своє здоров’я треба постійно: «Не варто забувати про профілактику, не можна займатися самолікуванням, головне пам’ятати, що раннє виявлення захворювання сприяє одужанню».

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою цього випску став рак молочної залози.

Які «червоні прапорці» можуть вказувати на наявність онкології, як часто варто відвідувати мамолога та гінеколога, якими нетрадиційними методами пацієнтки лікують рак, чому це не допомагає та що робити родичам хворої, щоб не нашкодити.  Про це експерти поговорили під час нашого ток-шоу. Його можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube. Генеральним партнером випуску є Медичний центр "Дельта Мед" (https://delta-med.com.ua/)

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!