Україна

В Україні щороку діагностують близько тисячі випадків онкологічних хвороб у дітей

555 0
Найбільш поширеними онконедугами серед українських дітей є лейкемія та рак головного мозку.
фото умовне

фото умовне

15 лютого відзначають Міжнародний день дитини, хворої на рак. За даними Національного канцер-реєстру в Україні щороку діагностують близько 1000 нових випадків онкологічних хвороб у дітей. Найбільш поширеними онконедугами серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головного мозку. Про це повідомила пресслужба МОЗ.

На відміну від дорослих, дитячі онкозахворювання у переважній більшості випадків не мають встановленої причини, а запобігти розвитку раку у дітей, як правило, неможливо.

«Всі види медичної допомоги як для дорослих, так і для маленьких пацієнтів з онкологією є безоплатними, адже їх покриває Програма медичних гарантій. Серед послуг — діагностика, лікування включно з ліками, а також подальша реабілітація та паліативна допомога. Крім того, дітям з онкологічними хворобами сьогодні в Україні вже здійснюють трансплантацію кісткового мозку. І це повністю безоплатно для сім’ї хворої дитини. Під час лікування родичі можуть бути поруч з дитиною стільки, скільки бажають, в реанімації, зокрема – все задля комфорту дитини, що бореться з хворобою», – йдеться у повідомленні. 

Читайте також: Чи часто онкологічні захворювання є спадковими

Кожен також може долучитися до боротьби дітей та їхніх родин:

  • Долучіться до реєстру донорів кісткового мозку. Це до 35 років безоплатно. Якщо в Українському реєстрі потенційних донорів буде 1 000 000 людей, то для кожного пацієнта можна буде знайти донора.

  • Станьте регулярним донором крові у своєму місті. Поширюйте культуру донорства серед своїх знайомих. 

  • Якщо з раком бореться ваша знайома родина, запитайте у них, чим допомогти. Це можуть бути не лише гроші чи кров, а й організаційна підтримка: знайти медичний заклад, готовий прийняти пацієнта чи ліки в наявності тощо. Будьте поруч із ними в цей складний період.

У випуску медичної програми «Консиліум», яку запустило Tvoemisto.tv, поговорили про онкозахворювання, зміни в діагностиці та лікуванні раку, а також про те, що важливо знати пацієнтам вже сьогодні. Читайте за посиланням

Юлія Кметик

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!