Від початку року на Львівщині рак грудної залози виявили майже у 700 людей

674 0
Цього року зареєстровано 166 летальних випадків.
Фото умовне

Фото умовне

20 жовтня в Україні відзначають день боротьби з раком грудної залози. Дата має сприяти підтримці людей з цим діагнозом, а також нагадувати про важливість регулярного скринінгу. Лише на Львівщині за 9 місяців 2023 року виявили майже 700 випадків захворювання. Про це розповів генеральний директор Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Орест Тріль.

«На Львівщині за 9 місяців 2023 року у 677 осіб вперше виявлено діагноз рак грудної залози, з них у 44 осіб була IV стадія раку. Загалом на обліку в області перебуває 10 967 осіб. В 2023 році спеціалізоване лікування отримали 2 310 осіб, з них 48 осіб – хірургічним методом, 288 – комбінованим чи комплексним», – йдеться у повідомленні.

Крім того, цього року зареєстровано 166 летальних випадків. Медики наголошують на важливості регулярного самообстеження грудей, щорічного огляду у лікаря та щорічні мамографії. Зокрема, медики рекомендують жінкам віком до 40 років раз на рік робити УЗД грудей, а жінкам після 40 років – мамографію.

«Це важливо аби мешканці приходили та обстежувались, тому що вчасне виявлення може врятувати життя», – зазначив  Орест Тріль.

Додамо, рак грудної залози набагато частіше зустрічається у жінок, однак ця недуга також вражає чоловіків. Рак грудної залози виникає, коли деякі клітини грудної залози починають аномально рости. Ці клітини діляться швидше, ніж здорові, і продовжують накопичуватися, утворюючи грудку або масу. Клітини можуть поширюватися (метастазувати) через груди до лімфатичних вузлів або інших частин тіла.

Ознаки та симптоми раку грудної залози можуть включати:

  • ущільнення або потовщення грудної залози, яке на дотик відрізняється від навколишніх тканин;
  • зміна розміру, форми або зовнішнього вигляду грудей;
  • лущення або утворення кірочок пігментованої ділянки шкіри навколо соска (ареоли) або шкіри грудей;
  • почервоніння або ямки на грудях, як шкірка апельсина.


Нагадаємо, Tvoemisto.tv склало перелік закладів, де можна безкоштовно пройти обстеження молочних залоз.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!