Як за радянської влади ходили вертепи та важкі бої під Соледаром. Підсумки доби

1675 0
Нині 8 січня та 319 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Ситуація на фронті: Соледар не перебуває під контролем російських військ, там відбуваються важкі бої, але Збройні сили відбивають атаки окупантів. За словами речника Східного угруповання військ Сергія Череватого, там відбуваються важкі кровопролитні бої. Лише з 00:00 відбулося 76 обстрілів окупанта в цьому напрямку, 10 бойових зіткнень.

«Наші Збройні сили, командування роблять усе, щоб завдати ворогу максимальної шкоди в особовому складі та в техніці. І робити все для того, щоб вирівняти тактичні положення і діяти відповідно до того, як на цей час вимагає оперативна обстановка, щоб завдати ворогу шкоди та зберегти максимально свої сили», – каже він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на 16 населених пунктів. Серед них – Стельмахівка, Макіївка і Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Соледар, Бахмут, Залізне, Первомайське, Водяне і Побєда – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 26 ударів по зосередженнях противника, а також 3 – по позиціях його ЗРК. Також уражено пункт управління та 2 склади боєприпасів ворога. Збито 3 розвідувальних БпЛА окупантів типу «Орлан-10».

Читайте також: У Чорному морі немає жодного ворожого корабля. Водночас в Азовському морі на бойовому чергуванні ворог утримує 2 кораблі.

Акцент дня: Чому радянській владі не вдавалось заборонити вертепи.  Львовознавець Петро Радковець розповів, як ходили вертепи у цей час та як влада інтерпретувала колядки на свій лад.

«Особливістю вертепів того часу було те, що вже відчувалося, що радянський союз розпадається. Тому ми часто у вертепах в гумористичній формі могли показувати політичне життя. Наприклад, Іроду ми вдягали маску Брежнєва – така була символіка. У вертепі ми співали колядки на радянський маневр – про колгоспи та інше. В радянський час пропаганда намагалася усе підміняти на свій лад. Заборонити вертепи просто не могли, тому їх підміняли».

На цю ж тему: Велика радість на світі настала. Старовинні колядки від Уляни Горбачевської. Для українців спів – друге я. Це те, що нас відновлює. Навіть якщо ви не професійний співак, потрібно навчитися давніх взірців, бо вони – як мантра, чистять нас і структурують.

За словами cпівачки, дослідниці автентичних українських пісень та давніх духовних наспівів Уляни Горбачевської, дві найвідоміших мелодії світу базуються на наших народних наспівах. Зокрема, «Щедрик, щедрик, щедрівочка…», що у США її знають як Carol of the Bells. А ще американський композитор Джордж Гершвін надихнувся колисковою «Ой ходить сон коло вікон» і написав арію Summertime.

Ключові події:

1. У соборі святого Юра звершили різдвяне богослужіння. Фоторепортаж. Літургія розпочалась о 8:00. Богослужіння очолив Високопреосвященний Ігор, Митрополит Львівський.

На цю ж тему: Львівські захисники показали, як святкують Різдво на передовій;

2. На Львівщині посадовців підозрюють у хабарництві на виготовленні закордонних паспортів. За даними слідства, два начальники відділів ГУ ДМС у області регулярно отримували кошти від осіб, які бажають пришвидшити процес виготовлення документів для виїзду за кордон.

3. В Україні остаточно заборонили тонкі поліетиленові пакети. Що це означає. Із 1 січня остаточно почав діяти закон України, що забороняє розповсюджувати поліетиленові пакети товщиною до 50 мкм. Навіть як первинне пакування для сипучих продуктів, риби та мʼяса та навіть на платній основі;

4. Вогнеборці на Різдво врятували 12 людей під час пожежі у львівській багатоповерхівці. Під час огляду квартири, де виникло загорання, на підлозі виявили жінку. Рятувальники винесли її на свіже повітря та передали медикам;

5. Шевченківський гай презентував благодійний співаник на потреби ЗСУ. До співаника увійшли християнські коляди та світські колядки, які виконуються на Різдво, маланкові та новорічні пісні, а також щедрівки, які у Галичині переважно співають на Водохреща. До кожної пісні доданий QR-код, за яким можна перейти на Yotube, послухати наспів та вивчити мелодію.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!