На правах реклами

Як змінився Львів за минулий рік

25307 0
Про освіту як пріоритет розвитку міста, про культуру в різних районах Львова, медицину та збереження історичної спадщини Львова та все, що вдалося зробити у 2017 році, розповідають депутати фракції «Самопоміч» Львівської міської ради.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

Освіта – пріоритет розвитку міста

Триває розвиток інтерактивних класів – придбано 98 мультибордів та ще 9 буде закуплено до кінця року. Кабінети фізики поповнилися новим обладнанням на 3,8 млн грн. Відкрито 9 оновлених мультифункційних лабораторій, відремонтовано 7 кабінетів трудового навчання. А ще до кінця року буде закуплено 3D принтери для 38 навчальних закладів.

Львівські школярі – активні учасники олімпіад. Цьогоріч для участі зареєструвалося понад 8 тисяч учнів, 50 стали переможцями. Їх нагороджено сертифікатами і цінними призами (планшетами, універсальними портативними батареями, мобільними телефонами, навчанням у ІТ-компаніях), стипендією ІТ-кластеру у розмірі 10 тис. грн. Одна з міських шкіл отримала подарунок – комп’ютерний клас. Кращі 30 учнів отримали від міста по 10 тис. грн за хороші результати у навчанні.

Львівські школи ­ доступні для всіх. У колективах навчальних закладів введено додаткові посади вихователя (асистента вчителя) та практичного психолога. Також місто придбало брайлівську друкарську машинку, комп’ютер з голосовим програмним забезпеченням, дейзі-плеєр, рельєфну карту України, озвучені м’ячі, калькулятор з мовним виводом і прилад для рельєфного малювання, завдяки яким незрячі діти можуть навчатися у звичайній школі.

Місто активно працює над збільшенням кількості місць у дитячих садках. Відновлена робота садочків на вул. Рильського, 9, вул. В. Великого,125а, вул. Зубрівській, 9 та вул. Новознесенській, 42. У місті запрацювала приватна школа та 2 приватні садочки. Для мешканців працює прозора система електронної реєстрації в садок: на 2017 рік зареєстровано 3600 дітей, 2018 рік – 6391 дитина, 2019 рік – 2890 дітей. У ДНЗ цього року зараховано 7200 дітей.

Тетяна Іванів, депутат ЛМР, фракція «Самопоміч»:

«Інвестиції в освіту дають помітний результат – Львів посів перше місце в Україні за рівнем знань випускників. 27 осіб отримали 200 балів та 4 осіб – 400 балів. До речі, усі абітурієнти, які здобули 200 та 400 балів, отримали грошову винагороду від міста по 2 та 4 тис. грн».

Культуру – в усі райони

Цьогоріч проведено ремонтні роботи в 8 бібліотеках-філіях. Вони стали мультифункціональними, з різними тематичними, ігровими зонами. Також зробили ремонти у 3 народних домах.

Не оминули увагою і музеї та парки. Наприклад, у Шевченківському гаю відреставрували 7 об’єктів на суму понад 1 млн грн. У Парку культури провели реконструкцію трьох алей площею 800 м кв. Крім того, триває реконструкція стадіону «Юність» – тут оновлюють трибуни і встановлюють крісла.

А ще у місті дали серйозний поштовх розвитку кіноіндустрії – створено п‘ять тематичних кіноклубів Сокіл, MSB, Територія, WatsOnFriday, Оскар. Запущено другий сезон кінотеатру на даху.

Юля Хомчин, депутат ЛМР, фракція «Самопоміч»:

«Цього року місто приділило увагу театрам – у чотирьох провели ремонтно-реставраційні роботи. Також місто виділило кошти на дофінансування нових театральних постановок  і понад півмільйона гривень вклало в організацію Міжнародного фестивалю театрів. А ще відзначили кращих працівників культури, менеджерів та музейників. Усі вони отримали грошові винагороди».

Безпека понад усе

Центр безпеки міста опрацьовує 180 камер відеоспостереження. Встановлено перші камери з аналітикою визначення номерних знаків на заїзді до міста.

Турбуються у Львові про безпеку на дорозі.  За останній період підсвічено понад 200 пішохідних переходів, наступного року підсвітять близько 100. Разом з тим, Львів бере участь у проекті «Безпека дорожнього руху в містах України», у межах якого співпрацює з ЄІБ. До кінця 2017 року очікується підписання рамкової угоди між урядом та ЄІБ, а вже в 2018 – детальне проектування заходів, що дасть змогу знизити ризик автокатастроф та зменшити смертність й травмування людей на дорогах.

До речі, цьогоріч у Львові відбувся перший Львівський Безпековий Форум, на якому обговорювали безпековий порядок у світі, зокрема багато питань стосувалося агресора та війни на сході України.

Сильна економіка – успішне місто

Повернення промислових потужностей у місто – непросте, але реальне завдання. Наприклад, на вул. Шевченка відкрили найбільший у Європі торговий та офісний центр компанії Amway, у який інвестовано 300 тис. доларів. Біля Львова відкрили 2 черги японських заводів «Фуджікура Аутомотів Україна Львів», компанія має працевлаштувати 3 тис. осіб. Восени урочисто відкрили і другу чергу заводу. Цьогоріч відбулося відкриття оновленого торгового комплексу ТзОВ «Шувар», створено близько 500 робочих місць.

Місто продовжує працювати над створенням індустріального парку. ЛКП «Львівсвітло» підключило електропостачання на земельній ділянці у «Рясне-2», відведеній для будівництва індустріального парку. Інвестором будівництва Індустріального парку є голландська компанія CTP. Цей Парк буде першим в Україні та створить 3 тис. нових робочих місць.

Варто відзначити, що Львів стає серйозною точкою на карті авіаперевезень. Лише цього року відкрито 8 нових авіанапрямків до країн Шенгенської зони. А з аеропорту відлетів мільйонний пасажир.

Вікторія Довжик, депутат ЛМР, фракція «Самопоміч»:

«Підтримка львівських виробників та залучення інвесторів – це шлях, який дозволяє місту заробляти. Щорічно традиційно ми проводимо Ярмарок львівських товаровиробників, а також приводимо серйозних міжнародних інвесторів. Також ми розпочали оновлювати старі промислові зони та давати їм нове життя. На базі 14 старих заводів плануємо створити інноваційні простори для роботи креативних підприємців».

Зберегти історію і створити сучасність

Завершився проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини м. Львова» (GIZ). У його рамках відреставровано більш як 1000 історичних вікон, 200 вхідних брам, 82 балкони, 4 сходові клітки та 16 внутрішніх дворів. Також відреставрували вхідну браму до каплиці Боїмів. Варто згадати і перевтілення площі Митної у затишний громадський простір, де реконструювали старий фонтан, висадили понад 15 нових видів рослин, дерев і кущів, а також облаштували цікаве освітлення. Разом із реконструкцією площі завершили комплекс робіт з реставрації музею скульптури Йогана Пінзеля. На дах, фасад, вітражі місто дало 6 млн грн.

Крім того, завершено реставрацію та офіційно відкрито Вірменський дворик з колоною св. Христофора, а у Вірменській катедрі завершили реставрацію стінопису. Завершено реставрацію монастиря вірменських бенедиктинок, відреставровано центральний вітраж Преображенської церкви. Розпочато ремонтні роботи у церкві св. Миколая, у церкві св. Параскеви П’ятниці. Проводяться роботи з реставрації фасадів і стінопису у Гарнізонному храмі св. ап. Петра і Павла.

Не припиняються роботи з облаштування хідників та внутрішньобудинкових дворів.

Найбільше двориків у місті облаштовано у Шевченківському районі. Вартість робіт становить 11,5 млн грн. При облаштуванні внутрішніх дворів використовують бруківку та плитку, бо ці матеріали є екологічно чистими та мають більший термін експлуатації. Відремонтували понад 100 тис. м2 хідників.

Паралельно встановлено 85 зупинок громадського транспорту за новим європейським зразком. Замінено та встановлено 284 опори освітлення, 776 світильників.

Цьогоріч проведено капітальні ремонти та створено 11 громадських зон, висаджено 5,5 тис. зелених насаджень. Проведено роботи з реконструкції трьох парків Львова на суму понад 12 млн гривень. Парк ім. Івана Павла ІІ виграв тендер на виконання робіт на суму 5,6 млн гривень. Там проведено водовідведення, прокладено доріжки, облаштовано сходи, перила, встановлено освітлення, урни, 100 лавок.

Любов Давидович, депутат ЛМР, фракція «Самопоміч»:

«Ми продовжуємо опікуватися житловим фондом. Відремонтовано понад 300 дахів, майже 70 балконів. За кредитні кошти здійснили  повну термомодернізацію 3 будинків ОСББ, які скористались програмами відшкодування коштів з міського та державного бюджетів. У 9 будинках ОСББ провели ремонтні роботи капітального характеру на суму майже 1,67 млн грн, ще в одному будинку заплановано їх провести».

З комфортом - у будь-який куточок міста

На систему громадського транспорту Львова чекають великі зміни – впровадження електронного квитка. ЛКП «Львівавтодор» та ЄБРР підписали кредитний договір на суму 10 млн євро. 15 листопада відбулося підписання контракту між ЛКП «Львівавтодор» та компанію iC consulenten (Австрія), яка буде надавати консультаційні послуги в рамках проекту впровадження електронного квитка. Через соціологічне опитування львів’ян визначено, що е-квиток у Львові матиме назву «ЛеоКарт».

Автопарк комунального перевізника АТП-1 поповнився новими низькопідлоговими автобусами – підприємство отримало 55 автобусів ПАТ «Концерн-Електрон». Збільшено кількість машин на маршрутах з Рясне і смт Рудно; запроваджено експрес-маршрути, які курсують від АС «Західна» - пл. Різні. Запроваджено соціальний маршрут для студентів, які мешкають у гуртожитках ЛНУ ім. І. Франка (на час ремонту вул. Личаківської).

Капітально відремонтовано 4 трамвайних та 5 тролейбусних вагонів. У процесі капітального ремонту ще 2 вагони електротранспорту. За рахунок капітально-відновлювального ремонту їх термін експлуатації продовжили ще на 10 років.

Ігор Корончевський, депутат ЛМР, фракція «Самопоміч»:

«Львів бере участь у проекті, що передбачає оновлення рухомого складу трамваїв та автобусів, реконструкцію трамвайних колій на суму до 40 млн євро кредитних коштів від ЄБРР. Тож вже у 2018 місто планує закупити 100 великих автобусів».

Кремнієва долина України

Львів – один із найпотужніших ІТ-центрів України, тому розвиток цієї галузі не зупиняється. Відкриваються нові інкубатори, наприклад, при «Львівській політехніці» відкрили Lviv Tech Startup School – платформу підтримки креативних ідей та студентських стартапів. На вул. Джона Леннона за кошти ІТ-компаній збудовано ІТ-хаус – унікальний будинок з альтернативними джерелами енергії, сонячними колекторами, конференц-залом, підземним паркінгом. Уже другий рік поспіль у місті втілюють «Громадський бюджет». Цьогоріч львів'яни подали близько 300 проектів. У 2018 році буде реалізовано 38 проектів на 26 млн грн.

Андрій Шевців, депутат ЛМР, фракція «Самопоміч»:

«У місті триває втілення проекту «Наукова – Розумний Мікрорайон». Уже облаштовано три лінгафонні кабінети, сенсорну темну кімнату, Кімнату Монтессорі, інтерактивний шаховий клас, клас сольфеджіо, читальний зал, сучасний клас образотворчого мистецтва, багатофункціональні громадські простори, а на черзі - smart-зупинки громадського транспорту».

Чисте місто із сучасними дорогами

Попри опір державної влади, Львів впевнено прямує до своєї мети – будівництва першого сучасного сміттєпереробного заводу.

Підписано Угоду про наміри кредитного фінансування, за умовами якого від ЄБРР місто отримає 25 млн євро кредитних коштів та 10 млн євро грантових для будівництва сміттєпереробного заводу. Оголошено тендер на будівництво 15 свердловин та проведення дослідження кількості і складу біогазу на Грибовицькому полігоні.

Львів став першим українським містом, яке долучилося до ініціативи «Zero waste». Ключовий акцент ініціативи - на роздільному сортуванні, повторному використанні та вторинній переробці. Контейнерні майданчики Львова ознакували наліпками для роздільного сортування: органічні відходи, змішані відходи, пластик, скло.

Відремонтовано понад 300 тис. м2 доріг. Розпочато капітальний ремонт вулиці Личаківської (від вул. Мечникова до вул. Пасічна). Проведено капітальний ремонт дороги на вул. Чернівецькій, вул. Митрополита Андрея, вул. Богданівській, вул. Пулюя-Трускавецька, вул. Зимновідська-Станційна та ін. Проводилися завершальні роботи на новозбудованому шляхопроводі на вул. Городоцька, 166. Міст не лише реконструювали, а й розширили проїжджу частину до чотирьох смуг на ділянці від «Хлібзаводу» до вул. Сяйво. На це у міському бюджеті було закладено 27 млн грн.

Олег Шмід, депутат ЛМР, фракція «Самопоміч»:

«Місто змінило принципи проектування вулиць, ми все більше наближаємося до сучасних західних стандартів. Чого лише варта вулиця Садова, яка тепер комфортна для усіх учасників руху. Тут навіть нанесена спеціальна розмітка для велосипедів, яка дозволяє поворот ліворуч. До слова, у Львові побудовано орієнтовно 100 км велодоріжок та встановлено 24 станції муніципального велопрокату NextBike. У цій системі зареєстровано понад 10 тисяч користувачів».

Сучасні стандарти медицини

Наше місто готове до втілення реформи медицини, зокрема первинної ланки. Цьогоріч  відкрито нові амбулаторії сімейної медицини у мікрорайоні Новий Львів та у Личаківському районі. Капітально відремонтовано амбулаторію у мікрорайоні Рясне-1 на вул. Шевченка, 366. Загалом  у місті функціонує 18 амбулаторій, сімейною медициною охоплено 92% населення.

Поступово оновлюється технічне забезпечення медзакладів. Місто закупило цифрові рентген-апарати для 2-го поліклінічного відділення 6-ї міської поліклініки (м. Винники), лікарні швидкої медичної допомоги та 2-ї, 4-ї, 5-ї міських поліклінік.

За позабюджетні кошти міська дитяча клінічна лікарня отримала низку спеціалізованого обладнання для операційної нейрохірургічного відділення, УЗД-сканер експертного класу, обладнання для лікувальної гіпотермії новонароджених. За кошти міста придбано фізіотерапевтичне обладнання на суму 242,7 тис. грн. Як переможцю малих проектів Громадського бюджету, для реанімації міської дитячої клінічної лікарні придбано 4 слідкуючих монітори на 200 тис грн. 

Крім того, відкрито дитячі поліклінічні відділення у мікрорайоні Левандівка на вул. Повітряній, 99 та у центральній частині міста на вул. Рапопорта, 6. Капітально відремонтовано дитяче поліклінічне відділення на вул. Стрийській, 61.

Андрій Дворакевич, депутат ЛМР, фракція «Самопоміч»:

«Медичні заклади міста поступово стають сучасними і комфортними для пацієнтів. Наприклад, електронна реєстратура вже стала нормою для більшості львів’ян. У поліклінічних відділеннях 1-ї міської клінічної лікарні ім. Князя Лева, у 2-й, 3-й, 4-й, 5-й та 6-й міських поліклініках уже запрацював проект «Електронна реєстратура». До слова, компанія-розробник реалізувала проект безкоштовно. У жіночій консультації 4-ї міської поліклініки запроваджено електронну медичну картку пацієнта. На її створення місто дало понад 500 тис. грн, і таку картку уже запроваджують у жіночих консультаціях 3-ї та 6-ї міських поліклінік». 

Це лише частина від усіх позитивних змін і досягнень, які Львів пережив за останній рік. Мільйони гривень скерували на допомогу воїнам АТО і їхнім сім’ям, про що ми писали у минулому випуску газети. Пільги, матеріальні допомоги і субсидії отримали різні категорії потребуючих мешканців. У місті відкриваються нові спортивні майданчики, вдосконалюються і відкриваються нові секції, заохочують і відзначають кращих спортсменів та тренерів. А ще Львів став першим українським містом, яке приєдналося до Міжнародної хартії відкритих даних, і став лідером у рейтингу прозорості міст України, згідно з даними Transparency International Україна.

Тепер місто готується до нового етапу – стратегії прориву. 19 липня відбулося підписання меморандуму щодо співпраці з розробки стратегії прориву міста. До 2027 року Львів має стати містом гідного життя, базованого на довірі, чесності, взаємоповазі та взаємодії, що веде до добробуту, самореалізації та суспільного блага через розвиток креативності – творення нових ідей і знань та їх впровадження.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!