Громадський транспорт у заторі нікому не треба або Навіщо Львову виділені смуги

15424 14
Суть громадського транспорту — постійно їхати без затримок, щоб ви могли на нього розраховувати в будь-який момент. Цього можна досягти лише завдяки пріоритету руху: наприклад, окремі смуги та світлофори.
фото: Zaxid.net

фото: Zaxid.net

Через затори витрати транспортних підприємств зростають, адже йде більше споживання електроенергії, пального, ви ж очікуєте на зупинці довше, ніж це мало б бути, а кількість перевезених пасажирів падає з року в рік. І вирішити цю ситуацію можуть допомогти виділені смуги для громадського транспорту, пише громадський активіст Дем’ян Данилюк.

Навіщо місту громадський транспорт

Міська рада, а зокрема управління транспорту є організатором пасажирських перевезень у Львові. І основним її/його завданням є перевезти максимальну кількість людей в найбільш ефективний спосіб. Очевидно, що негативні чинники — тісняву, затримки, викиди, шум — потрібно звести до мінімуму, а позитивні — комфорт, швидкість подорожі, регулярність руху — наблизити до максимуму. І все це потрібно зробити в умовах історичного, сформованого міста та наявної структури забудови, а не в чистому полі.

Як забезпечити переміщення великої кількості мешканців у різні точки міста швидко, комфортно і недорого? Лише за допомогою громадського транспорту. Саме ним, згідно з дослідженням мобільності Львова, найчастіше пересуваються у Львові.

Читайте також: Як варто облаштовувати смуги для громадського транспорту, щоб львів’яни не сварились

Важливо додати, що громадський транспорт — це не для когось, а для всіх нас. На те він і називається громадським. Без нього місто не зможе жити, адже сотні тисяч людей повинні щодня приїхати на роботу і з неї, на навчання, за покупками тощо. Якщо поглянути на це дуже прагматично, то громадський транспорт доставляє гроші до товарів та послуг. Що менше часу ми втрачаємо на пересування, то більше маємо його на інші справи. Якщо в якомусь районі погане транспортне сполучення з центром чи іншими частинами міста, то це означає, що економіка міста недоотримує. Коли вам дуже кудись треба, звісно, ви якось туди дістанетесь, але так не повинно бути. Має бути просто, зручно і ефективно. Основне завдання громадського транспорту — постійно їхати. Громадський транспорт, який стоїть у заторі, нікому не потрібен.

 

The reduction in traffic congestion as a result of public transportation from r/educationalgifs
 

Скільки місця на дорозі потрібно для 200 людей в різних видах транспорту

Один великий автобус вміщує до 100 людей, середній — від 42 до 70. Трамвай — від 125 до 170. Два зчеплені вагони — це вже 250 пасажирів. Це 36 м довжини, що дорівнює 8 автомобілям в іншій смузі. Коефіцієнт заповненості приватного транспорту у Львові становить 1,8, тобто 8 автомобілів перевозить лише (округлимо) 16 людей. Це вкрай неефективно, особливо якщо врахувати чимало інших негативних чинників — шкідливі викиди в атмосферу, площу для руху, площу під паркування, ДТП, шум, — які з розрахунку на 1 людину будуть значно більшими. І коли на вулицях міста стає забагато автомобілів, постає питання: як ефективно організувати пасажирські перевезення громадським транспортом, в якого тепер постійні перепони на шляху?

Читайте також: Чому трамвай не може стояти в заторі або 20 порад від Лейпцига Львову

У 2016 році заміри на ділянці перехрестя вул. Беринди — просп. Свободи до вул. Банківської показали затримку трамваїв на 8 хв. у години пік на одному колі. Ділянку 185 м трамвай проїжджає цілих 8 хв., коли у графіку закладена лише 1 хв. на подолання навіть більшої відстані. Причина цьому проста — кількість приватних автомобілів перевищила пропускну здатність вулиці Дорошенка, через що утворюється затор, який заважає трамваєві виконувати графік. І це не єдина така ділянка у Львові — є ще вул. Франка, Підвальна, Городоцька, проспект Чорновола, площа Митна та інші.

Через затримки витрати транспортних підприємств зростають, адже йде більше споживання електроенергії, пального, ви ж очікуєте на зупинці довше, ніж це мало б бути, а кількість перевезених пасажирів падає з року в рік. Звісно, ця ситуація не унікальна, і ми стали на ті самі граблі, що й розвинені країни ще 50-60 років тому. І вирішити її можуть допомогти виділені смуги для громадського транспорту.

Навіщо місту смуги для громадського транспорту

Перша автобусна смуга на Європейському континенті з’явилася в Гамбурзі у 1963-му році. Уже у 1970-му такі смуги увійшли до німецького дорожнього стандарту, тобто їх спочатку запровадили на рівні міста, а потім — на національному. Очевидно, що міста завжди є першопрохідцями у якихось рішеннях, але, на жаль, не в нас. На постсовку все робиться навпаки: якщо нема чогось в ДБН — робити не будемо. До слова, японці вивчили німецький досвід і почали впроваджувати це рішення у своїх містах. Тут мудрагелі мають прокоментувати: «Каргокульт!».

Читайте також: Львів потребує радикальних підходів. Юліан Чаплінський про розвиток міста

У Парижі перші «виділенки» з’явилися також всередині 1960-х, у Лондоні — у 1968 році. У 1972-у у світі вже налічувалося понад 140 кілометрів автобусних смуг у більш ніж 100 містах світу, а найбільше їх тоді було в бразильській Куритибі — 20 км (у Львові стільки немає досі). Якщо не брати до уваги перенаселену Азію з 290 км «виділенок» у Пекіні та 280 км — у Сеулі, зараз картина така:

У таблиці немає суто трамвайних смуг, тобто загальний кілометраж смуг для громадського транспорту є ще більшим. До речі, незважаючи на дуже добре розвинену систему метро у Лондоні, Відні, Мадриді тощо, довжина автобусних смуг у цих містах зростає з року в рік. Чому б це?

Чи смуги для громадського транспорту — це завжди рішення?

Ні. Якщо вулиця вузька, то краще застосувати світлофори, які надають перевагу в русі для трамваїв/тролейбусів, а автомобілі рухаються за ними. Такі рішення дуже поширені в Німеччині, Швейцарії, Австрії, Нідерландах, Бельгії. Якщо вже дуже вузько і структура міської забудови не дозволяє впровадити це, на певній ділянці вулиці чи навіть на всій дозволяють рух лише для громадського транспорту, а у визначені години — для доставки товарів і вантажів.

Читайте також: Транспорту систему Львова кардинально змінять. Інтерв’ю з новим керівником управління транспорту

На момент написання цього тексту у Львові я наміряв загалом 31,3 км смуг для громадського транспорту, з яких справді працює або майже працює 29,8 км, якщо не менше. Якщо ж не враховувати відокремлені трамвайні колії, як-от на вул. Княгині Ольги і частині Личаківської, просп. Червоної Калини, то ця протяжність складе всього 11,3 чи реальних 9,8 км. Де ще потрібні смуги ГТ у Львові? На тих вулицях, де громадський транспорт уже стоїть у заторі або починає запізнюватися.

Міфи і «народна правда» про смуги громадського транспорту

1. Смуги для громадського транспорту можуть бути лише на вулицях з трьома смугами в кожен бік (загалом шістьма) — найбільш поширений міф. Ні, це не так. Вище я вже детально розписав чому, тому тут наведу лише фотоприклади.

Амстердам

Фрайбург

Краків

Про Дублін розповім трохи детальніше. Густонаселена столиця Ірландії має радіально-кільцеву будову вулиць, це старе і «вузьке» місто. Швидкісні дороги типу М50 йому не допомогли у вирішенні проблеми заторів. У 2015 році там взялися за докорінне реформування системи громадського транспорту. Проєкт BusConnects є глобальним, він розрахований на 10 років і коштуватиме місту понад 2 мільярди євро. Він спрямований на перебудову чинної автобусної системи в Дубліні через впровадження комплексних заходів.

За оцінкою, яку замовили ще у 2015 році, затори обходяться Дубліну у 350 млн євро щорічно (оцінено втрачений час, шкідливі викиди тощо). До міста перебирається жити і працювати все більше людей, що спричиняє ще більші затори в місті. Тож проєкт передбачає, окрім інших заходів, облаштування мережі нових «автобусних коридорів», щоб зробити подорож швидшою та надійнішою, зокрема 16 радіальних «коридорів» протяжністю 230 км. Вздовж них також буде облаштовано 200 км велосипедних смуг. На більшості ділянок це виглядатиме схоже на те, що зробили на проспекті Чорновола: 4 смуги, дві з яких — для громадського транспорту.

Передбачене цілковите перепланування наявних маршрутів — уздовж «коридорів» буде приблизно 20 основних радіальних маршрутів з частотою руху 3-7 хв. у пікові години. Також у проєкті йдеться про запровадження е-квитка, нові лівреї, зупинки і павільйони, парковки P&R. По багатьох напрямках тривалість подорожі автобусом має скоротитися більш ніж на 50%, а мінімальне скорочення часу подорожі на деяких коридорах становитиме не менше 30%.

Щось схоже збиралися зробити у Львові у 2012, але за значно менші суми та ще менші терміни. Не дивно, що не вдалося.

Читайте також: Перезавантаження громадського транспорту. Що (не)змінить е-квиток у Львові

2. Смуги для громадського транспорту можна робити, лише будуючи додаткові, а не забираючи наявні. Було б непогано, але скільки будинків пропонуєте знести для такого? Чи позбудемося тротуарів і дерев? І найголовніше: скільки це коштуватиме і коли збудується?

3. Зробіть спочатку нормальний транспорт. Поганий транспорт не заслуговує на «виділенки».

Деякі люди потрапляють у пастку когнітивного спотворення. Так, транспорт в Україні і Львові зокрема не є якісним у своїй більшості, але в той же час ним користується більшість мешканців. Без його ефективної роботи — навіть поганого громадського транспорту — ситуація ставатиме тільки гіршою. Це не означає, що не потрібно нічого роботи для покращення громтранспорту у Львові, але ми не можемо чекати пришестя ідеальних трамваїв та автобусів. Їхати треба вже, а закупити транспорт, збудувати трамвайні чи тролейбусні лінії — це кілька років і багато мільярдів гривень, а в міста є ще й інші витрати, крім транспортної інфраструктури.

Стояти в заторі в трамваї чи автобусі — це значно гірше, ніж сидіти у власному автомобілі з кондиціонером/опаленням, слухаючи радіо. Суть громадського транспорту — постійно їхати без затримок, щоб ви могли на нього розраховувати в будь-який момент. Цього можна досягти лише завдяки пріоритету руху: окремі смуги, світлофори тощо.

І наостанок

Більшості з вас відома фраза: «Кожен народ має ту владу, на яку заслуговує». Як показує практика, ще не всі це усвідомили. Ще чимало наших громадян вважають своїм обов’язком намахувати владу, так би мовити покарати «усіх тих клятих чиновників». Не всі усвідомлюють наслідки таких вчинків і що вони аж ніяк не йдуть на шкоду владі. Та й хто така ця влада? Останні вибори продемонстрували, що ваш сусід доволі легко може нею стати.

Читайте також: Дорога перспектива. Чи поїде трамвай з Сихова до Княгині Ольги

Розкажу реальну історію. Є такий чоловік, який дозволяв собі їздити по смузі для громадського транспорту на проспекті Свободи, ще коли там були делініатори. На своєму автомобілі — середнього класу вищої цінової категорії — він просто переїжджав по них і додавши газу намахував усіх, хто чемно їхав по своїх смугах. Йому ж більше всіх треба було. Через певний час цього чоловіка призначили головою Залізничної районної адміністрації Львова. Це не могло не засмучувати, що такі люди «стають владою». І за доволі короткий термін перебування на посаді він погорів на хабарі. Karma is a bitch.

До чого це я? Нещодавно пройшовся вздовж проспекту Чорновола, де облаштували смуги для громадського транспорту, і вирішив зняти, як там дотримуються правил.

Як видно з відео, більшість людей таки чемно стоять у своїй смузі і дотримуються порядку, але є ті, хто нехтує правилами — любителі намахувати. Так от, ті з вас, хто так робить, спробуйте усвідомити, що ви не робите гірше чиновникам, державі чи якійсь ефемерній владі. Перш за все, ви провокуєте інших людей і підштовхуєте до анархічної, охлократської поведінки. Вони чемно їдуть у своїх автомобілях. Вони не виїжджають на смугу громадського транспорту. Ви намахуєте інших громадян, а не владу, і порушуєте й без того крихкий лад. І цілком можливо, що такі «хитромудрі», як ви, завтра стануть владою.

Фото і відео надані автором

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Колонка підготовлена в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.


Читайте також:
28 Січня, 2020 17:53
Володимир Махненко Недалекі автомобілісти думають що збільшенням паркувальних місць та розширенням дороги затори пропадуть. Ніфіга не пропадуть, а навпаки кількість заторів ЗБІЛЬШУВАТИМЕТЬСЯ. Чим комфртніше місто для авто, тим менш комфортне воно для людей. І як результат авто купують за першої можливості, і користуються ним навіть коли потреби нема. Кількість авто зростає, бо авто стає єдиним засобом більш менш комфортно добратись. А вашим егоїстичним "ЗБІЛЬШІТЬ ДОРОГО" чи "НАМ ТРЕБА БІЛЬШЕ ПАРКОВОК" ідіть ви у дупу. Цим ви скорочуєте життя собі, вашим дітям, збільшуючи забрудення в місті, робите життя в місті стресовим(шум, постійна небезпека при переході дороги), що також впливає на здоров'я, робите місто неінклюзивним. А якщо авто дійсно є потребою для вас, то у ваших же інтересах переймати найкращі практики Європи. Якщо ті у кого є можливість та бажання використати ГТ, велосипед чи добратись пішки, місця на дорозі стане більше, і ви зможете добиратись до місця призначення набагато швидше, тому зручним місто також у ваших інтересах. Хоча маю підозру, що коментарі про розшиерення доріг та парковок, пишуть люди що не живуть у Львові, а лише користуються ним і його інфраструктурою.
11 Листопада, 2019 20:51
Галина Яківна Місто обіцяло ще в цьому році запустити тролейбусну лінію через вул. Дж.Вашингтона, але до кінця року залишилося всього нічого, і Нічого для введення лінії НЕ РОБИТЬСЯ! ЧОМУ? В цьому районі з кожним місяцем все гірше і гірше ходить транспорт - особливо в суботи, неділі, вихідні дні! Тут мало одного ( 47-а ) соціального автобуса! Малі маршрутки проїздять навіть пусті, в той час, коли люди їх очікують по пів-години! Водії маршруток -23, 27 нагліють, на зупинках не зупиняються, спираючись на те, що їх не повідомляють про зупинку! Але для зупинки є місце зупинки, де водій ЗОБОВ' ЯЗАНИЙ зупинятися, а не спиратися на відсутність прохання! Пора запровадити громадський контроль за маршрутками на цих лініях!
11 Листопада, 2019 20:38
Галина Яківна Все, що стосується транспорту у Львові.
По-перше. Транспорт у Львові має бути тільки власного виробництва, бо завод і люди у місті є, немає справжнього господаря, який-би не розбазарював народні гроші на старий мотлох з Європи! Свої автобуси треба випускати !
По-друге. Смуги для громадського транспорту дуже потрібні, адже у 80% легкових авто сидить 1 чи 2 пасажири, в той час, коли громадський транспорт, що везе переповнений автобус людей змушений пропускати оці автомобілі.
По-третє. Поліція не звертає уваги на те, що водії легкових авто проскакують перед самим автобусом на червоне світло!, створюючи небезпечні ситуації!
По-четверте! Місту потрібен транспортний господар, який знає всі транспортні проблеми, має вищу освіту, вміє працювати для людей!
23 Жовтня, 2019 13:43
Володимир Як завжди забули, що Львів, порівняно з тим же Краковом (приблизно, однакова кількість населення) має майже в 2 рази меншу площу. Тому порівняння не зовсім коректне. Забули, що величезна кількість мешканців агломерації (від Куликова до Пустомит і т.п.) Їде сюди на роботу і навчання. А через погане (некомфортне, неякісне - називайте як забажаєте) транспортне сполучення з містом вони їдуть особистим транспортом. Де відповіді на питання чому більшість ГТ в нас їде через центр транзитом? Чому більшість людей їдуть саме в центр? Чому забудовується будь-який вільний клаптик землі, але не будуються дороги і парковки? Де нормальне мале кільце довкола центра (по якому, доречі, можуть ходити і кільцеві маршрути ГТ з можливістю пересадки на радіусні)? Не має значення скільки смуг має, наприклад, Червоної Калини, бо в результаті все застрягне на Стуса. Пройдуть роки, перш ніж більшість пересяде на ГТ, а до того часу потрібні розвязки, дороги, парковки. У Львова зараз альтернативи або варитися у власних заторах, або зносити будинки і будувати прямі дороги (в тому числі і для ГТ), а не серпантини по вузеньких вуличках. Але нашій владі байдуже - скоро забудують все, що можна.
22 Жовтня, 2019 21:41
Денис Просто лобіювання АТП1, ось і все
22 Жовтня, 2019 17:44
Олег Пане Дем'яне,
З наданих вами фотографій реалізації практики виділених смуг для громадського транспорту актуальною є тільки остання фотографія (з Кракова)
На решті фотографій зображено відособлені трамвайні колії (що у Львові практикується вже дуже давно на вул. Городоцькій, Княгині Ольги, Стуса, Личаківській, Вахнянина)
Лише досвід Кракова (судячи з фото) показує реальний вигляд реалізації цієї практики у Львові (коли з двох смуг в одному напрямку забирають одну для ГТ). Я вважаю, що, враховуючи транспортний потік Львова, такі дії є неприпустимими і потрібне будівництво третьої смуги.
22 Жовтня, 2019 16:50
Хтось здалку  >>>Відновіть підземні переходи де вони не діють плануйте нові, а не пензлем вімальовуйте парковки вздовж дороги.
Пан Сергій мабуть гість з минулого і не чув шо від підземних переходів відмовляються всі цивілізовані міста. Також мабуть він не чув про користь велодоріжок і переходу на велотранспорт, і думає якщо він не їздить на велосипеді, то й ніхто так не робить
22 Жовтня, 2019 15:03
Сергій Менше плодити потрібно за бариші новобудов у центрі, приклад форум,епіцентр на Липинського та просто житлових висоток без паркомісць. Не займайтесь шкідництвом, щоб їхати громадським транспортом потрібно мати здоровя, люди з проблемами, а це кожен третій після 60—ти не можуть влізти у ваші скотовозки, трамваї не їдуть через день. Ваші високо професійні дії у сфері організації дорожнього руху в перетворють Львів у задупя. Звузити дорогу, односторій рух, велодожки, які з дистопада по квітень майже пусті іголовне бруківка ось рівень вашого мислення. Ви хоч маєте уявлення про реальний рух автобусів у вихідні, а не задекларований? Відновіть підземні переходи де вони не діють плануйте нові, а не пензлем вімальовуйте парковки вздовж дороги. Транспортний колапс у мому рідному місті це наслідок непомірної жаги до наживи плюс фієрична «компетентність». Робіть місто комфортним для його мешканців, з податків яких ви живете, а не будьте корисними ідіотами доя кишенькового інституту розвитку міста. Де банальні урни для сміття хоча б у центрі?
22 Жовтня, 2019 13:09
Віталій Володимире, Громадський транспорт вже стає кращим - цього року є нові автобуси і швидший проїзд завдяки виділенкам. Але пересадити всіх у ГТ ніхто не пропонує і не потрібно бо потрібна альтернатива, як ви самі пишите різні бувають ситуації і люди. Тут тільки йдеться про приорітет ГТ, як найбільш оптимального і доступного способу перевезення великої кількості людей. Альтернативи просто нема.
22 Жовтня, 2019 12:21
Володимир Хотілося б отримати коментар від атора, якщо він, звісно, слідкує за тутешніми коментами.
«Один великий автобус вміщує до 100 людей, середній — від 42 до 70. Трамвай — від 125 до 170. Два зчеплені вагони — це вже 250 пасажирів.»
Про які автобуси йдеться? «Великий» - це Елетрони, МАЗи? «Середній» - це Атамани? Якщо так – то перспектива пересісти в них дуже невесела вимальовується. В Електронах десь 40 сидячих місць, в Атаманах – десь 25 (це приблизно). І решта 60 пасажирів Елеткрона – як мають їхати? Стоячи, в битком набитому автобусі? А решта стоячих пасажирів Атамана? Коли 15 стоячих – все ок, без питань. Але коли їх 30 стоячих?
Я до того, що як можна пропонувати пасажирам автомобіля (що їдуть сидячи, в комфортних умовах) пересісти (чи вірніше сказати – стати) – в отакі умови? Хто на таке погодиться? Як ви хочете продавати цю ідею?
Якщо вибір стоїть «битком набитий автобус/маршрутка, але швидко» чи «комфортне авто, але затор» - то вже краще автомобіль. Так, нехай і в заторах. Але ти їдеш нормально і гідно. А не з фізичними труднощами (так, це нонсенс, але в нашому транспорті їздити фізично важко), з дискомфортом (душно, немає свіжого повітря, ти постійно з кимось контактуєш тактильно, обмеження особистого простору), брудно, неприємні запахи тощо.
Вам не здається, що намагаючись продавати таку ідею, ви тільки відлякуєте потенційних «покупців» - людей, що вагаються і за певних умов готові пересісти в гром.транспорт?
І щодо розвінчання міфу про «Зробіть спочатку нормальний транспорт»
Щоб люди добровільно обирали громадський транспорт замість авто – потрібно його покращити. Щоб вибір був, людина могла зважити всі за і проти. А тут, складається враження, просто хочуть умови приватного транспорту погіршити настільки, щоб хотілося обирати громадський в нинішньому стані.
У нас є категорії людей, які громадським транспортом банально не зможуть скористатися – пасажири з дітьми, вагітні жінки – в наповнені автобуси заходити їм просто небезпечно.
Як тільки гром.транспорт ставатиме кращим – попит на нього зростатиме.
22 Жовтня, 2019 11:29
Твоє місто Миколо, тема розмітки дуже цікава. Пропонуємо вам також написати про це колонку, яку ми радо опублікуємо. Можете сконтактувати з редакцією через фейсбук-сторінку чи пошту [email protected] щодо деталей.
22 Жовтня, 2019 09:46
Микола Складається враження що наші всі "активісти" і чинуші при міськраді користуються виключно ногами або автобусами. Про автомобілі не думає ніхто. Інакше як можна пояснити феєричну ідіотію з виділеною смугою для громадського транспорту на ділянці Чорновола від Хімічної до Липинського. Автор пробував там проїхатися і повернути до Ашану/Маку/ на вулицю Липинського? так от без порушення правил це не реально.
Далі - навіщо виділенка від Арсену до Бомби на чорновола? корків там як правило немає. Однак тепер з прекрасною ідіотією забирання кишені в кінці Чорновола маємо там корок. Бо увечері кількість машин які хочуть повернути наліво зашкалює (в лівому ряді) а ті що їдуть на Брюховичі чи Мазепи через геніальність зупинки не можуть завчасно стати в правий ряд і спокійно собі їхати. Зате на паркінги з . протилежного боку чорновола де машини стають так що їх дупа на 30% займає праву смугу ніхто не звертає уваги. Далі -- нащо виділенка в період з 21 до 6 скажімо? Невже не можна глянути на досвід Ряшева?
Я розумію що всім оцім людям приємно займатися модними штучка, як мантру талдичити що в автобус влізає більше людей і тп. АЛЕ шановні може б вартувало трохи навести порядок а тоді розвішувати макарони на вуха львів"янам?
Чому жоден урбаніст чи учасник камісії про безпеку руху голосно і публічно, а також . редакція Tvoemisto в рамка х свого проекту ні разу не підняли питання про велику відсутність розмітки у Львові? Проспект Свободи, Підвальна, Личаківська, Городоцька -- де розмітка? Чому нема рішеннь про таку розмітку не для галочки а яка чітко показує куди має їхати авто з даної смуги? Чому ці люди не проводять роботу з водіями автобусів які на зупинки заїжають такою [***] що сусідня смуга по факту перекрита? І таких прикладів море. Але пану Данилюку і іже з ними то не цікаво. Велодоріжки і іже то цікавіше.
22 Жовтня, 2019 08:30
Роман Ох вже ті теоретики Садового, які ще й не факт, чи водійське посвідчення мають :(
22 Жовтня, 2019 00:02
Антон Для повноти картини - посилання на декларацію автора. За рік пан Данилюк не заробив ні гривні. Ну, дуже авторитетний автор[***]s://declarations.com.ua/declaration/nacp_e9889155-c09f-4e07-bc55-40e1833e3480
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!