Карантин для кар'єри. Як розподілити вільний час, щоб отримати максимум користі

2525 0
Саме час вровадити в життя зміни на глибинному рівні.
Фото: City

Фото: City

Ми опинилися у дуже незвичних умовах. Мільйони людей залишаються вдома і намагаються без потреби не контактувати з іншими. Це дискомфортно та лякає. Але такої ситуації можна отримати максимум користі. Про це пише лайф-коуч, співзасновниця додатку для саморозвитку та медитацій Svitlo Надія Рогозіна.

Що ми маємо по факту: вільного часу стало не так багато, як всі очікували. Якщо працюєте з дому, то все, що у вас є – це дві додаткові години часу, які ви витрачали на збори та дорогу до роботи й назад. Що з ними робити і як розподілити решту часу, щоб отримати максимум користі? Ось що я пропоную: 

1. Розвивати навичку вповільнення. Ця тенденція з’явилась на противагу всесвітній манії успішного успіху. Чому це важливо? Бо повільніше – це означає швидше. Зараз поясню. Намагання встигнути все й одразу приводить до максимальної мультизадачності. Люди беруться за кілька справ одночасно, утім це дуже сильно вповільнює всі процеси. 

Справа в тому, що наш мозок здатен фокусуватися тільки на одному завданні в один момент часу. Тому, коли ви намагаєтеся робити кілька справ одночасно (наприклад, дивитися фільм і планувати робочі процеси), то активність в мозку стрибає з однієї зони на іншу, тим самим вповільнюючи мислення. Це як комп’ютер, в якому виконується кілька програм одночасно. В результаті, замість встигнути більше, ви встигнете менше. 

Раджу за час карантину привчити себе виконувати одне завдання за один проміжок часу. Ви здивуєтеся, наскільки більше ви почнете встигати. 

2. Тренуйте Майндфулнес* – усвідомлення себе в моменті тут і зараз. Все та ж мультизадачність і поспіх викликають ще один неприємний наслідок – розсіяну увагу. Сучасні люди 95% часу проводять в думках про минуле чи майбутнє. Пам’ятаєте фільм «Клік: з пультом по життю»? Головний герой перемотував нецікаві для нього моменти в житті з допомогою пульта управління. І в результаті життя пронеслося миттєво і він не встиг його усвідомити.

Коли ви «літаєте» в думках про минуле чи майбутнє – ви теж «промотуєте» своє життя. Техніка Майндфулнес допомагає цього уникнути, навчитися «проживати» життя, а не «промотувати». 

Крім того, сучасні дослідження демонструють, що усвідомлення себе у моменті «тут і зараз» і спостереження за тим, що вас оточує – це один з п’яти чинників, які роблять людину справді щасливішою у  довготривалій перспективі. (Решта: тактильний контакт, активний рух тіла, допомога іншим людям, свідомі розмови, з незнайомцями в тому числі).

Як практикувати Майндфулнес? Найпростіший метод – відкрити вікно і уважно спостерігати. Фокусуйтеся на тому, що ви бачите: полетіли пташки, пішли люди, проїхало авто. Далі додавайте до фокусу уваги звуки, які ви чуєте і потім – тактильні відчуття: температуру повітря, як одяг торкається шкіри і т.д. Достатньо лише 10 хвилин на день, щоб відразу відчути себе щасливішими. 

По суті, якщо знову порівнювати наш мозок і комп’ютер, то Майндфулнес – закриває 100 вкладок, які відкриті у вашому браузері, перезавантажує вас. 

3. Третій важливий навик, який я раджу розвивати – відкидання зайвого. При чому у всіх відношеннях. Спочатку почистіть своє помешкання: викиньте одяг, який не носите, розберіть мотлох на балконі, викиньте всі коробочки і камінчики, які ви зберігаєте в шухляді. 

Наступний етап - переглянути свої завдання. Відмовтеся від всього, що не веде вас до мети. Завелика кількість відповідальності і завдань швидко і «елегантно» приводять вас до емоційного вигорання. А в такому стані людина не здатна ні працювати, ні вчитися, ні будувати стосунки. Людина з емоційним вигоранням, це телефон, в якого повністю сіла батарея і йому треба добу пролежати на зарядці, щоб лише почати поповнювати запас енергії.

Запишіть на листок паперу все, що ви маєте зробити у найближчі кілька місяців. І з цього списку викиньте 30%. Просто відмовтеся від цього. Ви не уявляєте навіть, яке відчуття полегшення відчуєте у цей момент. 

І нарешті – очищення. Позбавтеся від зайвих джерел інформації. Перевіряйте новини не частіше одного разу на день. З усіх безкоштовних курсів, які відкрилися, оберіть тільки один. І проходьте його свідомо. Обмежте спілкування з токсичними людьми, які постійно скаржаться або панікують.   

На цьому етапі у вас могло виникнути цілком справедливе питання: ок, це допоможе особистому розвитку, але яким чином ці пункти мають допомогти в кар’єрі? Все просто. Це глибинні зміни, які напряму впливають на вашу впевненість в собі та внутрішню рівновагу. Крім того допомагають бути вам постійно в ресурсі. Завдяки цьому ви зможете виконувати свою роботу ефективніше, приймати кращі рішення і бути швидшими. Якщо не це допомагає рости в кар’єрі, тоді що? 

* Майндфулнес-орієнтована когнітивна терапія ( МОКПТ) – це підхід для вирішення психологічних труднощів людей, що з’єднує концепцію усвідомленості (mindfulness) з ідеями когнітивно-поведінкової психології. Програма визнана на офіційному рівні в якості ефективного засобу терапії, рекомендується National Institute for Clinical and Health Excellence (NICE) в Британії.

Основна мета MОКПT – звільнити людей від схильності автоматично реагувати на думки, емоції, події життя. Програма довела свою ефективність при депресіях, підвищеній тривожності, синдромі хронічної втоми, безсонні, порушеннях харчової поведінки та ін. Ядром програми є освоєння навичок усвідомленості шляхом адаптованих технік медитації (mindfulness meditation).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!