Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Хто гальмує е-квиток у Львові та коли він таки може з’явитися

2632 0
Підрядник наразі готує детальний план впровадження е-квитка.

У Львові звільнили керівника відділу впровадження проєкту електронного квитка у Львові Сергія Журбенка. Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий  у своєму відеоблозі звинуватив  його в неефективній роботі та лобіюванні перемоги однієї з компаній під час тендерних процедур. Сам Сергій Журбенко звинувачення відкидає.

Tvoemisto.tv поспілкувалося з тепер уже колишнім керівником відділу та спробувало з'ясувати, хто чи що гальмує запровадження е-квитка.

Читайте також: Е-квиток. Коли у Львові почнуть встановлювати валідатори у транспорті

Кадрові зміни

Сергій Журбенко працював менеджером проєкту автоматизованої системи оплати проїзду «Львівавтодору» з 2016 року. Тобто відтоді, коли у ЛКП «Львівавтодор» створили відповідний відділ і почали перемовини з ЄБРР.

Він пояснює, що тоді провели дослідження системи громадських перевезень і впливу нової системи оплати проїзду. Підписали кредитну угоду з ЄБРР, договір гарантії, а потім процес загальмувався. 

«Нам довго не давали консультанта для проєкту, щоб випустити уперед аналогічний проєкт у Вінниці, бо там на той час була підтримка президента та прем’єра. Консультанта отримали в кінці 2017 року», – розповів Tvoemisto.tv Сергій Журбенко.

Пізніше реалізація е-квитка затягувалась через те, що міська рада наполягала почекати з початком тендерних процедур поки не куплять автобуси, трамваї та тролейбуси.

«Ми з Олегом (Березою – ред.) намагалися пояснити, що тендер довго триває і потрібно щонайменше півтора року, але нас потихеньку пригальмовували. Ми довго працювали над технічним завданням», – зазначив він.

Окрім того, каже Сергій Журбенко, тендер, який нарешті почався у жовтні 2018 року, зазнав втручань на різних етапах, не зовсім законних. «Він закінчився підписанням остаточного договору у травні 2020 року», – розповідає колишній чиновник.

Однак «Львівавтодор» досі не знайшов проєктного менеджера, який куруватиме цей проєкт. Також, за його словами, компанія не отримала перший транш коштів від ЄБРР.

У коментарі Тvoemisto.tv Сергій Журбенко також розповів, що міськрада гальмувала процес із визначення KPI –  показника ефективності перевізників.

«Ми також працювали над уведенням KPI перевізників , щоб платити за кілометри на підставі об’єктивних показників. На цьому питанні був камінь спотикання з міською радою – вони два місяці не могли погодити принципи роботи перевізників», – розповідає Сергій Журбенко.

Також він додав, що Mikroelektronika (визнаний переможцем тендеру) не може через карантин приїхати до Львова, тому чиновник намагався їм надати всі необхідні дані, але доводилося чекати на прості відповіді по два місяці.

Екскерівник проєкту е-квитка каже, що не зійшовся характерами із теперішньою керівницею Оксаною Естеферовою.

На питання, що стало офіційною причиною звільнення Сергій Журбенко назвав випадок, коли він з працівниками та підрядником виїхали на вулицю Горбачевського, де незабаром відкриють Центр обслуговування мешканців, без попередження керівництва. Ексчиновник зазначив, що оскаржуватиме своє звільнення у суді.

Він також відкинув звинувачення Андрія Білого про просування однієї із компаній під час тендерних процедур, а саме естонського консорціуму Ridango&Datel.

«Ніхто нікого не просував, бо тоді Андрій Білий звинувачує консультанта – австрійську компанію (ІC consulenten (Австрія), який відповідає за неупередження і фінально готує тендерну документацію, яку ЄБРР перевіряє», – каже він.

Натомість заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий у своєму відеоблозі розповів, що «Львівавтодор» працював неефективно, тому й затягувалась реалізація е-квитка. За його словами, була інформація, що керівництво підприємства прописувало тендер під одну конкретну компанію. Тоді в «Львівавтодор», каже Андрій Білий, залучили додаткових спеціалістів.

За його словами, Сергій Журбенко одноосібно відправив листа щодо призначення переможцем Ridango&Datel, який пропонував ціну на 2 мільйони гривень більшу. За це він отримав догану у жовтні минулого року, пояснив він.

У результаті тендерний комітет ухвалив рішення, щоби прийняли дешевшу пропозицію. Однак три місяці пішло на те, що Ridango&Datel поскаржилася на результати тендеру.

Андрій Білий також додав, що розуміє рішення Оксани Естеферової щодо звільнення спеціаліста, бо, за їхніми даними, він почав видаляти документи зі системи.

Натомість Сергій Журбенко каже, що догану згодом скасували, а переможець тендеру компанія Ridangо був визначений на підставі обгрунтованих пропозицій консультанта проєкту на спільному засіданні тендерного комітету підприємства, консультантів 3 жовтня 2020. 

«Після цього вступило в силу телефонне право від Андрія Білого, який почав відверто лобіювати іншого учасника тендеру. Про засідання тендерного комітету "забули" та ініціювали мені догану. А коли правда почала випливати, догану швиденько скасували», – прокоментував ексчиновник.

Читайте також: Безпечний проїзд. Як позбутися готівки у громадському транспорті Львова

То коли очікувати е-квиток?

Із жовтня цього року – на першому етапі впровадження електронного квитка у Львові містянам видаватимуть пільгові транспортні картки. Їх можна буде забрати у ЦНАПах та у Центрі обслуговування пасажирів на вулиці Горбачевського.

Обладнання почнуть встановлювати на всьому транспорті, але запускати поетапно. Загалом проєкт розрахований на понад 900 одиниць транспорту. SoftServe готуватиме веб-портал, інтернет-магазин, мобільні додатки, обладнання для кол-центру, програмування і, власне, встановлюватиме обладнання у транспорті.

Вартість проєкту становить 11,2 млн євро. Його кредитує Європейський банк реконструкції та розвитку. Валідатори виготовлятиме та встановлюватиме чеська компанія Mikroelektronika, яка, зокрема, встановлювала їх у Вінниці.

У Львові затвердили план проєкту впровадження е-квитка. Наразі формують детальний опис системи, який мають затвердити до 15 серпня.

Терміни впровадження е-квитка у Львові:

  • Детальне проєктування – до 3 місяців;
  • Тестування обладнання – до 1 місяця;
  • Виготовлення та встановлення обладнання – паралельні процеси, що займають орієнтовно 10−11 місяців;
  • Тестова експлуатація та прийом в експлуатацію – 2 місяці.

Нагадаємо, що запровадити е-квиток у львівському транспорті намагалися ще у 2012 році. Тоді для цього навіть знайшли латвійську компанію-інвестора «Ригас-Карте», з якою мали б створити спільне підприємство, але цього так і не зробили.

Новий етап роботи над е-квитком розпочали у 2015 році, коли підписали меморандум із ЄБРР. У серпні 2017 року ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування. Відтоді тривали тендерні процедури.

Весь громадський транспорт, за попередніми планами, мав перейти на е-квиток орієнтовно у січні-травні 2020 року. Утім його реалізують уже наступного 2021 року.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто».

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!