10 тез про важливість сну і те, як правильно спати

16594 0
Від постійного недосипання виникають дратівливість, забудькуватість і навіть такі, здавалось би, незначні неприємності, як зниження ефективності організації та планування роботи. Такі зміни призводять до того, що вам значно важче протистояти черговим викликам наступного дня, а у прагненні щось покращити, мозок, не позбувшись попередніх навантажень, просто не справляється з новими.
Фото: sleepnbeauty.com

Фото: sleepnbeauty.com

Лікар-невролог Джуді Уілліс розробила спеціальні поради, що стосуються сну вчителів, однак ми вважаємо, що вони будуть доречні для всіх, хто в силу своєї професії або способу життя щодня стикається зі стресом.   

1. Ми повинні спати, щоб ясно мислити, швидко реагувати та справлятися зі своїми спогадами. Доведено, що під час сну мозок людини виробляє специфічні нейрохімічні речовини, що стимулюють нашу пам'ять і мислення. Ось тільки вранішній сон, особливо між 6 і 8-ю годинами, далекий від поняття найціннішого часу для сну. Давайте пригадаємо, що, страждаючи від нічного безсоння, ми частіше за все до цього часу хоч якось засинаємо.

2. Також встановлено, що під час сну в нашому мозку з'являються найглибші та найцікавіші ідеї, а часом приходять більш творчі рішення якихось проблем.

3. Впродовж дня нейронна система людини зайнята процесами пізнання та збереження отриманої інформації, прийняттям рішень, вибір та пріоритетність відкладаючи «на потім». А ось якраз уночі ці виконавчі схеми управління вільні від більшості відволікаючих чинників. Тож після такої спрямованої діяльності мозку суб'єкти часто прокидаються з рішенням проблем, новими ідеями та проектами творчих інновацій.

4. Підвищення тривалості сну від шести до восьми годин сприяє зростанню кількості певних зв'язків у головному мозку, збільшуючи пам'ять людини на 25%, позитивно впливає на відновлення емоційного спокою та підвищує ефективність роботи.

5. Гігієна сну вимагає чіткого графіка, що регулює сон. Навіть у вихідні дні. Щоб правильно  побудувати такий графік, займіться фізичними вправами, хай навіть найпростішими, але утримуйтесь від них, принаймні, за дві години до сну. Фізичні вправи нормалізують співвідношення адреналіну та норадреналіну в організмі, стимуляторів включення механізмів засипання. Проте і заспокійлива музика, й невелика розтяжка, і йога, і прогресивна м'язова релаксація, що напружує та розслабляє певні групи м'язів, принесуть вам величезну користь перед тим, як ви ляжете у затишне ліжко.

6. Подумайте, що ви їсте та п'єте перед сном. Ви, звісно, знаєте, що каву й напої, що містять кофеїн, не можна вживати перед сном, але подивіться уважно на чай, безалкогольні та прохолодні напої, ліки від головного болю, де може бути присутній кофеїн. Можливо, що якась кількість алкоголю перед сном і допоможе вам заснути, але коли його дія проходить, ви прокидатиметеся серед ночі й знову зіткнетеся з проблемою, як би пошвидше заснути.

7. Не менш важливі й умови, в яких ви спите, принаймні у спальні повинно бути трохи прохолодніше, що сприяє здоровому сну.

8. Крім того, корисними є певні ритуали, що допомагають очистити мозок від проблем і роздумів, пов'язаних з роботою. То чом би не порадувати себе перед сном, наприклад, теплою ванною з розслаблюючою музикою, перш ніж лягти в ліжко?

9. Якщо якісь страхи або спогади заважають вам заснути, запишіть їх на так званому зовнішньому Note Card (психологічний прийом, який полягає в тому, що ви переносите свої внутрішні переживання в зовнішнє середовище, – ред.).

10. Пригадайте перед сном про найважливіше: ваші останні думки повинні зосередитись на власному визнанні життєвої важливості тієї роботи, яку ви виконуєте. Дрейфуйте у світ солодких нічних марень зі спогадами про успіхи минулого дня та обличчя людей, яким ви посміхнулись.

За матеріалами Ocвіта.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!