10 фактів про «українську» комету, на якій досліджують зародження Землі

14079 0
12 листопа німецький дослідницький космічний модуль Philae (Філа) місії Rosetta успішно здійснив посадку на ядро комети 67Р/Чурюмова-Герасименко. Посадка відбулася о 18:03 за київським часом. Наукові співробітники місії називають подію історичною, оскільки дослідження комети може пояснити зародження життя на Землі.
Наближення та приземлення на 67P/blogs.esa.int

Наближення та приземлення на 67P/blogs.esa.int

Посадковий модуль успішно відокремився від апарату Rosetta о 10:35 за київським часом. Після успішної посадки модуль протягом двох з половиною днів буде досліджувати поверхню космічного тіла, пише ТВі.

Пропонуємо вам цікаві факти про місію Rosetta та комету 67Р, яку відкрили українські науковці:

1. Комету було відкрито 23 жовтня 1969 року Климом Чурюмовим у Києві в результаті вивчення фотопластинок комети 32P/Комас Сола, знятих Світланою Герасименко в Алма-Атинській обсерваторії у вересні того ж року. Комета Чурюмова-Герасименка (67P/Churyumov-Gerasimenko) має діаметр ядра: 3×5 км. Комета родини Юпітер (контролюються силою тяжіння цієї планети). Класифікується як пильна комета зі співвідношенням викинутих пилу до газу приблизно 2:1.

2. У серпні 2014 року впритул до комети підійшов космічний апарат Rosetta, який буде супроводжувати її до Сонця. 12 листопада він спрямував на поверхню ядра комети спускний апарат Філа, який вивчатиме хімічний склад небесного тіла.

Так виглядала б комета над містом Лос-Анджелес, США/Фото з Facebook-сторінки Радіо Аристократи

3. Комета старіша за Землю, тому може дати поняття про те, як зароджувалося життя на планеті Земля, кажуть її дослідники. Спускний зонд несе на своєму борту десять інструментів, необхідних для проведення досліджень ядра комети.

4. За допомогою радіохвиль вчені планують вивчити внутрішню структуру комети, а мікрокамери дозволять зробити з поверхні комети панорамні знімки. Також за допомогою свердла, встановленого на Philae, вчені збираються взяти проби кометного ґрунту з глибини до 20 сантиметрів.

5. Зонд Rosetta стартував з планети Земля в березні 2004 року. Робота над проектом триває більше 10 років. Rosetta подолала понад 6 млрд кілометрів.

6. Батарей на Philae достатньо для 60 годин автономної роботи. Подальше живлення наукового обладнання забезпечуватимуть сонячні батареї. Всі вимірювання в режимі онлайн надходитимуть на Rosetta, а з нього – до Землі. Після спуску Philae на комету Rosetta почне віддалятися від комети і стане її супутником.

7. Відстань між кометою і Землею – 510 млн км – означає, що радіокоманди досягають космічного корабля майже півгодини.

"Українська" комета/Фото: gasspoll.us

8. Місія Rosetta є найамбітнішим проектом Європейського космічного агентства. Дані, отримані з її допомогою, необхідні для пояснення процесів еволюції Сонячної системи і появи води на Землі. Основним організатором місії виступає ЄКА, а всього в її організації задіяно 50 компаній з 14 країн Європи та США.

9. Попередні місії пролітали біля цих "крижаних гір", однак ніхто до цього нічого не встановлював на поверхні комети.

10. Вартість проекту – 1,3 млрд доларів США.

Слідкувати за місією можна, зокрема, на сторінці у Facebook та Twitter.

За матеріалами ВВС, Еспресо.TV, Вікіпедії


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!