Чому історія України – не обов’язковий предмет на НМТ 2023. Пояснення

3281 0
Одна із відмінностей НМТ 2022 та НМТ 2023 – два обов’язкові навчальні предмети: українська мова й математика.
Фото умовне

Фото умовне

МОН визначило модель вступної кампанії у 2023 році в умовах воєнного стану. Одна із відмінностей НМТ 2022 та НМТ 2023 – два обов’язкові навчальні предмети: українська мова й математика. Ще п’ять – на вибір: історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія, фізика. В Українському центрі оцінювання якості освіти пояснили, чому історію прибрали зі списку обов’язкових, – повідомляє «Освіторія». 

«Рішення про два обов’язкові предмети, серед яких немає історії України, є надзвичайно складним. Саме українська мова та математика мають найвищу прогностичну валідність, тобто вони найкращим чином визначають потенційну успішність абітурієнта під час вступу до закладу вищої освіти. Саме тому ці предмети були визначені обов’язковими і тогоріч, і цьогоріч», – каже Тетяна Вакуленко, заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти.

Читайте також: Чи можна скористатися минулорічними сертифікатами під час вступу-2023. Роз'яснення

За її словами, у процесі обговорення моделі вступу постійно точилися дискусії щодо обов’язковості історії України. Освітяни, управлінці наполягали на моделі вступної кампанії, яка передбачала три обов’язкові предмети й один – на вибір вступника. Водночас такий підхід передбачав би або проходження всіх блоків НМТ учасниками в один день, або проходження оцінювань у два дні. 

«Минулого року наші тестові форми були недостатньо довгими, це не дозволило талановитим вступникам показати свої навчальні досягнення. Це, як ми бачимо, не завадило вступній кампанії, але тепер мало бути враховано. Тож цього року принциповим рішенням було збільшити кількість завдань у тестах. Завдання з трьох блоків НМТ учасники будуть виконувати 180 хвилин, тобто приблизно по 60 хвилин кожний блок. Це адекватна тривалість тестування, яка, з одного боку, дозволить якнайкраще розділити вступників, а з другого – не буде непосильним викликом для учасників оцінювання», – додає вона.

Читайте також: Звідки їдуть іноземні студенти до Львова. Інфографіка

За умови включення до НМТ чотирьох блоків тривалість тесту була б довшою, що, на думку Вакуленко, стало б доволі серйозним психологічним випробуванням для абітурієнтів. А тестування у два дні також розглядалося, та тут до уваги взяли те, що збільшення кількості днів оцінювань впливає на зростання ризиків безпекових. Тетяна Вакуленко додає, що безпека вступників та педагогів є пріоритетом, тому саме ці чинники було взяли до уваги, коли ухвалювали рішення про те, що обов’язкових предметів НМТ буде два. Разом із тим в УЦОЯО прогнозують, що саме історію України оберуть більшість вступників. Окрім цього, третій предмет НМТ є універсальним, тож абітурієнт, який отримає результат з історії України, зможе, як і минулого року, вступити і на умовні гуманітарні, і на умовні технічні спеціальності.

Детальніше про умови вступної кампанії 2023 читайте в матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!