Для чого в Україні створили міністерство ІТ і чим воно займатиметься

6856 0
Офіційно новий урядовий орган має з’явитись приблизно за місяць.
Фото: УП

Фото: УП

Учора, 29 серпня, в Україні сформували новий уряд під керівництвом Олексія Гончарука. Віцепрем’єр-міністром з питань цифрової трансформації став Михайло Федоров.

Михайло Федоров – власник запорізького агентства SMMSTUDIO, що раніше займалось просуванням однієї з компаній теперішнього президента Володимира Зеленського «Квартал-Концерт» і спеціалізувалось на таргетованій рекламі. Про це пише Ліга.Tech.

Новому віцепрем’єру – 28 років, він народився у Запорізькій області і вчився в Запорізькому університеті на факультеті соціології та управління, пройшов Вищу політичну школу та освітню школу представників НАТО.

Перед президентською компанією SMMSTUDIO отримало замовлення від Володимира Зеленського, з яким успішно впоралось. Тоді Михайло Федоров розповідав Ліга.Tech, що на жодні державні посади не претендує. Втім, дуже скоро він став радником президента і отримав №6 у списку «Слуги народу» на парламентських виборах. Після завершення виборів до Ради Михайло Федоров натякав, що довго в парламенті не працюватиме.

Читайте також: Instagram - тиха гавань Зеленського. Як соцмережі вплинули на нову Верховну Раду. Дослідження

Консультант у галузі цифрової економіки та цифрових трансформацій Валерій Фіщук, який співпрацює з депутатами «Слуги народу», каже, що нове міністерство, яким керуватиме Михайло Федоров, запрацює приблизно через місяць, адже всі документи вже готові. Планується, що у штаті буде близько 40 працівників.

«Працювати в міністерстві будуть всі, хто в темі «цифрової адженди», цифрової економіки. Там потрібні не просто айтішники, а системники, архітектори», – цитує Валерія Фіщука Ліга.Tech.

До відання міністерства відійде Держспецзв’язку, що зараз займається зв’язком та кіберзахистом, і e-government. Можливо, міністерство також займатиметься держреєстрами та окремими космічними проєктами.

Читайте також: Новим генпрокурором України став Руслан Рябошапка

У планах міністерства на найближчі три роки, за словами консультанта, є:

визначення цифрових прав людини

  • боротьба із цифровою дискримінацією щодо доступу до інтернету та технологій
  • побудова необхідних цифрових інфраструктур, що стануть основою цифровою економікою
  • побудова на 100% електронного спілкування держави та громадян.

Олексій Вискуб, перший заступник голови Держагентства з питань електронного управління, пояснює, що Михайло Федоров буде Chief Digital Transformation Officer (CDTO) України і координуватиме eHealth, e-education, e-transport, формуватиме єдину політику в цифрових економіці та управлінні. Окрім того, у кожному міністерстві хочуть зробити галузевого CDTO, а в кожному регіоні – регіонального.

Нагадаємо, міністерство охорони здоров’я в новому уряді очолила львів’янка.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!