Благодійність по-львівськи: хто і як допомагає військовим?

10803 0
У Львові функціонує чимало центрів та волонтерських ініціатив, які збирають кошти, медикаменти, продукти та одяг для українських військових. Однак, ми не завжди певні, що пожертвувані нами гроші або речі дійдуть до кінцевої точки без втрат. Tvoemisto.tv дізналося, яким чином працюють волонтери, як доставляють допомогу в зону АТО та хто її отримує.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

«Допомога Армії України», вул. Наливайка, 5

Спільна ініціатива громадських організацій "Швидка медична допомога майдану", ГФ "Самооборона львівського Євромайдану", ГО "Активне товариство Львівщини", ГО "Варта 700", ГО "Народний самоконтроль" та інші.

У супермаркетах Львова з початку липня збирають продукти харчування та засоби гігієни для солдат. Цим займаються волонтери ініціативи «Допомога Армії України». З початку липня вони зібрали 2 535 ящиків продуктів харчування, засобів гігієни та медикаментів. Медикаменти збирали окремо серед знайомих лікарів, нарахували їх приблизно 90-100 ящиків. До вихідних, 26 липня, ці речі мають відправити в зону АТО, повідомив tvoemisto.tv координатор ініціативи «Допомога Армії України» Юрій Дмитришин.

1110 ящиків вже доставили до 3-го батальйону тероборони, до 2-го батальйону 24-ї окремої механізованої бригади, а також  до 1 і 3 батальйонів 4-ї окремої механізованої бригади та батальйону «Дніпро-2». Ліки доставили в батальйон «Шахтарськ».

Грошей за весь цей час (з початку липня, - ред.), за словами Юрія Дмитришина,  назбирали 60 тис. грн (стільки приблизно коштує один тепловізор). Ці кошти йдуть на доставку товарів, на пальне та транспорт. На перевезення товарів станом на 22 липня витратили 12 645 грн.

Кошти зібрали у скриньках, які стоять в супермаркетах, медичних центрах «Медіс»  і деяких церквах, а також в офісі на вул. Наливайка, 5. Скриньки опломбовані , на них вказані номери телефонів та емблеми «Допомоги Армії України». На банківський рахунок, за словами Юрія Дмитришина, жодних грошей поки що не надійшло.

Як працює «Допомога Армії України»? Продукти харчування та засоби гігієни волонтери збирають у супермаркетах міста. Медикаменти надають знайомі лікарі. Найбільше речей збирають на вихідних. Зібрану допомогу відправляють кожного тижня автобусами. До зони АТО речі доставляють волонтери, а по зоні АТО – військові.   

«Продуктів харчування дуже багато. Можемо допомогти не одному і не двом батальйонам. А от з грошима не так просто. Якщо буде більше коштів, закуповуватимемо препарат для зупинки крові «Целокс», – розповів Юрій Дмитришин.

У штабі працює близько 160 волонтерів, кожного дня люди змінюються. За словами координатора, людей не вистачає, волонтери дуже потрібні, особливо на вихідних, коли люди приносять дуже багато речей. Їх потрібно сортувати і завантажувати в машини.

 

Народна самооборона Львівщини, вул. Шота Руставелі, 2 (другий поверх)

Організація, яка була створена під час подій Майдану.

Детальний звіт надходжень та видатків з травня по 24 липня є на сайті Самооборони. 

Товар солдатам відвозили два рази: перший раз 4 десятитонні вантажівки і ще 35 тонн минулого тижня. Третій виїзд транспорту з товаром для військових планують у суботу, 26 липня. Мають намір відправити 3 десятитонні машини.

Як працює Самооборона? Збирають речі у мережі магазинів «Рукавичка». На флаєрах є перелік того, що треба, і що реально довезти. Перевозять те, що зберуть самооборонівці і що дадуть підприємці. Окрім продуктів, відправляють бронежелети, військову амуніцію, речі для ремонту  техніки.

«Попередньо домовляємося з військовими на одній з баз АТО. Ми не можемо наперед відкривати інформацію, куди поїде амуніція. Домовляємося, в який час ми приїжджаємо до них. На місці потрібні речі перевантажуються у військовий транспорт і вже з колонами супроводу транспорт відправляється на передову», – розповів координатор Самооборони на Львівщині Валерій Веремчук.

Речі супроводжують самооборонівці. Везти товар запрошують також людей, які найбільше допомагають фінансово. Таким чином, можна переконатися, що військові отримали допомогу.

Транспорт замовляють у логістичних компаній. За словами Валерія Веремчука, безкоштовно транспорт їм ще не надавали.

«Окрім того, ми беремо посилки від рідних і близьких, оскільки їдемо до 24 механізованої бригади з Яворова. Посилки мають бути запаковані і підписані. Їх передають командирам бригади, а вони вже роздають солдатам», – додав координатор Самооборони.   

 

Координаційний центр підтримки фронту, вул. Винниченка, 16.

Новостворена організація, яка, за інформацією прес-служби Львівської обласної ради, діє при ЛОР.

За півтора місяці роботи центру на банківському рахунку назбиралося 15 тис. грн. Кошти з рахунку не знімали, щоби накопичити більшу суму і купити принаймні тепловізор, розповів заступник голови Міжнародного Центру впровадження програм ЮНЕСКО Михайло Кот.

У скриньках, які стояли у центрі на вул. Винниченка, 16, назбирали ще 24 тис грн, які пішли на закупівлю форми для добровольців членів УНСО, які зараз проходять військову підготовку на Вінниччині. Для 24-ї механізованої бригади, яка дислокується в Яворові, закупили білизну, засоби гігієни, продукти харчування, сигарети. А спецпідрозділам «Грифон» та «Альфа» – каремати та спальні мішки.

Як працює координаційний центр? Центр співпрацює з іншими організаціями, що допомагають силовикам. Завдання центру – допомогти зв’язатися людям, які потребують допомоги з тими, які її можуть надати. До центру звертаються батьки військових, які вже перебувають в зоні АТО, представники Нацгвардії чи військовослужбовці, які туди відправляються. Їм віддають речі, які вже є зібрані, або знайомлять з людьми, які звернулися з пропозицією допомогти матеріально чи фінансово.

Доставкою речей в зону АТО центр не займається, оскільки перевірити чи отримали товар українські військові, кажуть, практично неможливо. За словами Михайла Кота, був випадок, коли прикордонному загону відправили воду, але по дорозі вона десь зникла, і військовослужбовці її досі не отримали. Тому від такої практики відмовилися. Бронежелети, одяг та всі необхідні речі передають безпосередньо в руки людям, які їдуть на Схід.

За словами Михайла Кота, у день з пропозицією допомогти звертається в середньому 2-3 людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК У ЛЬВОВІ МОЖНА ДОПОМОГТИ ВІЙСЬКОВИМ В ЗОНІ АТО

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, вул. Театральна, 11

Храм, у богослужіннях якого окрім прихожан, також беруть участь військовослужбовці, працівники Збройних Сил України, офіцери, курсанти та солдати строкової служби.

На потреби військових у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла станом на 9 липня 2014 р. від 7 березня 2014 р. було зібрано 1 126 995,03 грн; 25 792 євро та 6 862 американських доларів.

За час від останнього звіту, тобто від 28 червня цього року по 9 липня, сума становить 120 389.55 грн., 3006 євро, 965 американських доларів. Такий звіт оприлюднено на сайті храму.

Кошти люди кидають у скриньки, які стоять у храмі, перераховують на банківський рахунок, або ж передають гроші  безпосередньо, розповів tvoemisto.tv військовий капелан о. Андрій Хомишин.

За ці кошти для військовослужбовців придбали 955 бронежилетів, переважно,  5 класу, 1524 каски, 1200 шапок під каски, 1323 спальні мішки, 3 польові медичні набори, 500 касок металевих, 300  ношей для поранених. Також для військових в зону АТО передали речі особистої гігієни, шкарпетки та взуття.
Речі віддали для формувань Збройних сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби. Як зазначається на сайті, американські долари та євро – це, здебільшого, пожертви від українських церковних громад з діаспори США, Чехії, Німеччини, Польщі та Італії.

Як допомагають військовим у гарнізонному храмі? Передають допомогу військовим трьома способами. Військовослужбовці, які відправляються в зону АТО, приходять і беруть із собою взуття, спальні мішки, бронежелети. Кошти, зібрані у храмі, передають Самообороні для закупівлі необхідних речей і вже самооборонівці самі доставляють їх до зони АТО. До храму також звертаються батьки, діти яких перебувають в гарячих точках. Їх скоординовують з людьми, які відправляються на Схід і можуть перевезти необхідні речі.

 «Ми є одним з координаційних центрів, який функціонує тут у Львові. Якщо ми не можемо допомогти безпосередньо, то радимо людей, до яких можна звернутися. Переважно, допомагаємо бійцям з Львівщини, тому що від них надходить найбільше запитів», – розповів о. Андрій Хомишин.

«Люди організовуються в силу своїх можливостей. Одна жінка прийшла і каже: «Я принесла шкарпетки». Дивлюся, а вона принесла понад 500 пар сувенірних шкарпеток з вишитим тризубом. Медикаменти приносять. За потреби, ми виписуємо медикаменти, які залишилися з періоду Майдану. Продукти не приносять, бо ми не маємо де їх зберігати», – додав військовий капелан.

За його словами, військові найбільше просять про бронежелети та шоломи. 

Військові у Львові також можуть отримати одноразову допомогу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!