Як економити на теплі. Вигідні програми у Львові

2983 1
Що допоможе зменшити комунальні платежі до 40% та повернути витрати на утеплення будинку.
ілюстративне фото - unsplash @danielcgold

ілюстративне фото - unsplash @danielcgold

Програма «теплих кредитів» на 2019 рік. Куди звертатися

7 березня стартувала програма «Теплих кредитів» на 2019 рік в Ощадбанку. Про це повідомили в Агентстві Держенергоефективності. 1 березня аналогічну програму було відкрито і в Укргазбанку. Таким чином, сьогодні бажаючі здійснити заходи з енергозбереження можуть звертатися у два цих банки.  

Програма розрахована на власників індивідуального житла та для ОСББ і передбачає отримання відшкодування за придбання негазових котлів чи витрат на утеплення від 20 % до 70 % від суми «теплого кредиту» з державного бюджету.

Про те, наскільки українці вважають енергозбереження важливим, свідчить хоча б той факт, що попереднього року заявки на «теплі кредити» припинили приймати вже у серпні в зв'язку з вичерпанням коштів програми на 2018 рік. Загалом же за весь час дії програми з жовтня 2014 року по 2018 рік її учасники отримали 2,3 млрд гривень компенсацій з держбюджету.

Детальніше про державні та міські програми відшкодуванню частини коштів за енергозбереження будинків для ОСББ, ЖБК та фізичних осіб: Як повернути кошти за утеплення будинків. 4 способи.

Енергоефективний район - індивідуальні теплові пункти

Додатково до цих програм у Львові розпочався етап реалізації «енергоефективного району», за яким до 2020 року має бути модернізовано теплопостачання 249 будинків Сихівського і Шевченківського районів. Як повідомили в львівській міській раді, програму передбачено 92 млн гривень, за які будуть встановлюватися індивідуальні теплові пункти. За словами в.о. керівника «Львівтеплоенерго» Богдана Камінського, компанія підтримує таке рішення, оскільки, найперше, мешканці самі зможуть регулювати подачу теплоносія у помешкання, а підприємство, в свою чергу, зможе зменшити свої тепловтрати.

Читайте також: Сихів стане енергоефективним районом

Енергозберігаючі норми для новобудов

Обіцяють перехід на нові енергоефективні норми будівництва житла і в Міністерстві регіонального розвитку і будівництва.

«У проекті нового ДБН щодо житлових будинків пропонуємо ввести чіткі європейські вимоги до енергозбереження будівель при їх новому будівництві чи реконструкції та проектувати житло з класом енергоефективності не нижче "С"»,анонсував у себе на сторінці нові норми заступник міністра Лев Парцхаладзе.

Що саме передбачає впровадження таких норм, ми запитали в представників будівельної компанії, яка вже кілька років використовує інновації енергозбереження в своїх об’єктах.

«Ще з 2012 року ми почали тестувати сонячні батареї в житлових комплексах, щоб зменшити витрати на будинкове та вуличне освітлення. Це такий дуже видимий, але насправді тільки один напрямок цілого комплексу заходів. Розрахунок справжньої енергоефективної новобудови ми починаємо ще на стадії проекту і він включає в себе багато «невидимих» на перший погляд компонентів. Це і попереднє утеплення, енергозберігаючі профілі та склопакети, підбір якісних комунікацій, встановлення індивідуального опалення і лічильників обліку. Все це доповнено і суто технічними рішеннями будівництва та конструкції будинку», — говорить керівник відділу продажів будівельної компанії МС Юрій Титич. 

За його словами, ці компоненти компанія реалізовувала як у вже зданих, так і зараз в нових проектах компанії.

«Оновлення цих норм — дуже правильне рішення, тим паче, що такі будинки вже будуються. При цьому сучасні матеріали та ттехнології дозволяють поєднувати вдалі архітектурні рішення та сучасні вимоги енергозбереження. Наші архітектурне та інженерне бюро свого часу, опрацьовуючи обидві вимоги, розробили проект «теплих» панорамних вікон в проектах Медовий сад і Карамель»,  говорить Юрій Титич.

Ефект енергозберігаючих технологій зменшує витрати до 40%

Застосування енергозберігаючих вимог має не тільки технологічний ефект, але й дозволяє реально економити на утриманні житла.

«Це дозволить економити до 40% енергії; у випадку реконструкції будинків суттєво продовжити строк експлуатації будівель», — вважає заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Львівські будівельники підтверджують такі цифри.

«Економія витрат в будинку з енергоефективними показниками суттєва і це один з надважливих показників. Можливо, його не так помітно тим, хто дивиться просто на фасад будинку чи його візуалізацію, але досвід проживання в такій новобудові переконує краще за розрахунки. Якщо говорити, наприклад про опалення, то утримання одинакової температури в енергофективній новобудові і звичайному будинку різниться майже вдвічі», — говорить представник будівельної компанії МС керівник Юрій Титич.

Читайте також: На що звертати увагу при виборі житла. Фактори енергоефективності

При цьому, за його словами, хоча економію витрат і забезпечує конструкція та технологічні рішення, але конкретний розмір економії ще й напряму залежить від самих мешканців, адже кожен має можливість самостійно визначати собі бажаний рівень комфорту, тому економія може коливатися від 25 до більш як 50% витрат. 

Партнерська публікація


Читайте також:
13 Березня, 2019 08:19
666 ... такі заголовки можуть народжуватись тільки в голові конкретного "економіста" ... або в жертви українських освітніх реХворм вакарчукових ... обидва точно економили на освіті ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!