Фото дня: львів'яни масово знімають кошти в банкоматах Приватбанку

5865 0
Сьогодні, 19 грудня, розпочався перехідний період націоналізації "Приватбанку". Новина про передання установи у повну державну власність викликала своєрідний ажіотаж серед мешканців міста: люди почали масово знімати гроші. Тим часом експерти переконують, що коштам вкладників нічого не загрожує.

Сьогодні стало відомо, що новим власником «Приватбанку» стає держава в особі Міністерства фінансів. Для управління банком вже найнято нову групу фахівців, до формування якої долучився в тому числі і Європейський банк реконструкції та розвитку. Людям обіцяють плавний і невідчутний перехід установи у державну власність, однак клієнти банку почали активно знімати гроші із карток.

Як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv Андрій Новак, голова Комітету економістів України, проблема у тому, що націоналізація ПриватБанку як тема виникла раптово. Українці не очікували, що це станеться до кінця цього року. Тому цілком зрозуміла панічна реакція вкладників.

«Якщо регулятор Національного банку України спрацює добре, то це питання кількох днів. Максимум – до кінця тижня, – зазначив Андрій Новак. – Панічні настрої мають зникнути, якщо Нацбанк спрацює оперативно. Коли українці побачать, що з банкоматами все гаразд, гроші є, тоді й вирішать, що панікувати не варто. Із вкладами нічого не станеться. Просто змінилися власники. Були приватні власники – тепер власник держава. У цивілізованих умовах для клієнтів це краще. Тепер вони – вкладники державного банку, тому отримують гарантії з держбюджету. Інше питання, що його наповнюють платники податків, тобто ми з вами».

У соцмережах львів’яни почали скаржитися, що у банкоматах уже немає готівки, а корпоративні платежі призупинили на день.

На своїй сторінці в Facebook директор з інформаційних технологій «Приватбанку» Дмитро Дубілет написав, що після націоналізації «Приватбанку» всі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб будуть збережені, а банк буде працювати в стандартному режимі.

Це у зверненні до українців підтвердив і Президент Петро Порошенко: «Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам «Приватбанку» недоторканість і цілісність їхніх грошей… У цілому ніхто не повинен постраждати від зміни власника. Рішення про перехід банку у власність та управління держави ми прийняли саме для того, щоб кожен клієнт був захищений, і жоден з них не постраждав. А гроші – щоб опинилися у більшій безпеці, ніж будь-коли».

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!