Кшиштоф Зануссі про війну, кіно та польсько-українські серіали

2667 0
Польську культурну дипломатію важко уявити без Кшиштофа Зануссі, режисера, продюсера, педагога, та просто людини, яка вміє надихати. Днями Зануссі відвідав Київ із ретроспективою своїх фільмів і провів майстер-клас по режисурі. Також у розмові з Українською правдою він поділився своїми думками стосовно ситуації на Сході Украни та намалював свою візію співпраці кінематографів України та Польщі. Ми пропонуємо вам 5 найважливіших тез Кшиштофа Зануссі про те, чого сьогодні бракує українському кіно і українцям загалом.
фото: narnis.com

фото: narnis.com

1. Напевно всі знають латинське прислів'я: "коли говорять гармати, музи мовчать". Війна - важкий час для творчості. Але, якби з України прийшли фільми про те, як народжується нація, це могло б бути багатьом цікаво. Цей процес різні країни на Заході вже пройшли. Але ми не знаємо, як він відбувається в Україні. Протягом багатьох років я підказував своїм українським колегам: зробіть в Україні фільм з героєм, який буде відрізнятися і від росіянина, і від поляка - таке кіно буде цікаво дивитися. Якщо герой одразу буде схожий на всіх, тоді він не буде таким цікавим.

2. Боюся, що до "людей по інший бік конфлікту" ви не проб'єтеся своїми фільмами. Але є світ, який на вас дивиться і нічого не розуміє - покажіть світу, як народжується нація! Це могло б бути цікаво і виправдало б витрачені державою гроші. Україні потрібно, щоб її, як країну, світ зрозумів.

3. У Польщі зараз знімається картина видатного режисера Войцеха Смажовски про Волинську різню. Сподіваюся, що вийде не тенденційно, і він не буде винятково експлуатувати питання "хто винен", а й подумає про природу людини, про небезпеку, яку людина несе в собі. Добре, якби з'явився фільм з української сторони про події Волинської різні, але він повинен бути іншим. Не варто знімати один і той самий сюжет в короткий часовий проміожк.

4. Вже більше десятиліття Україні та Польщі не вдається спільно створити створити серіал з тієї причини, що серіал - комерційний проект, який пов'язаний із купленим форматом і там немає місця для третього партнера. Або якщо в основі серіалу оригінальна історія, то вона повинна бути пов'язана з певною країною. Мені не здається плідною ідея робити міжнародний серіал Польщі та Україні. Можна, звичайно, подумати про це, але є й інші форми співпраці, більш амбітні.

5. В Індії мирним протестом домоглися незалежності від неймовірно сильною Британської імперії. Це був простір великого героїзму і духовної сили. За незалежність боролися люди, які розуміли сенс існування такого простору. Ганді був такою людиною. Зараз, як мені здається, свій Ганді дуже потрібен Україні.

За матеріалами Української правди.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!