Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує

2669 0
Не вирішили, що робити цими осінніми вихідними? Медіа-хаб «Твоє місто» знає, що порадити.
фото: lvivnews.info

фото: lvivnews.info

Театр

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) 12 листопада, на 12:00 запрошує на одноактні балети «Симфонія танцю: світова класика і модерн».

Па Де Катр (фр. Pas De Quatre)

Музика Цезаря Пуньї

Влітку 1845 р в Лондоні одночасно опинилися чотири відомих балерини: Марія Тальоні, Карлотта Грізі, Фанні Черріто, Люсіль Гран.

Директор «театру її Величності» Бенджамін Люмлі скористався щасливим випадком і вирішив зібрати цих зірок на одній сцені – для виступу перед англійською королевою Вікторією.

Жюль-Жозеф Перро, на замовлення директора, поставив балетний дивертисмент, кожна з варіацій якого найвигідніше розкривала артистичні й технічні можливості чотирьох знаменитих танцівниць і мала їх імена. Кожен образ розкривав характер балерини; загальний танець і чергування варіацій представляли логічну єдність дії. Початок і кінець цього романтичного твору були однакові – як  картинна композиція.

У Львівській Національній Опері цей балет представлений уперше.

Видіння троянди

на муз. Карл Марія фон Вебер «Запрошення до танцю», хореографія Михайла Фокіна

В основу сюжету були покладені два перші рядки вірша французького поета-романтика Теофіля Готьє: «Я – дух троянди, яку ти носила вчора на балу…»

Балетмейстера Михайла Фокіна полонив цей вірш, в якому оживає душа квітки, та надихнув на створення образної пластичної балетної форми.

Дівчина, повернувшись із балу, засинає у кріслі. Яскрава троянда випадає з її руки. У сні до дівчини приходить дух Троянди і знову запрошує на стрімкий вальс. Із останніми тактами видіння зникає, і дівчина прокидається.

Ближче, ніж кохання

на музику М. І. Пахельбеля, Г. Ф. Генделя, Х.-В. Глюка, А. Вівальді, Е. Боссо, А. Марчелло

Хореографія, постановка, костюми  Артема Шошина

«Ближче, ніж кохання» – одноактний балет про найголовніше почуття в житті кожної людини. У цьому творі бачимо шлях від зародження ніжних стосунків між закоханими, від розквіту кохання –  через розлуку – до того, що залишається після смерті живого почуття –  спустошеності й страху самотності.

Вартість квитків: 40-150 грн

 

Також у суботу о 16:00 та у неділю о 15:00 та 16:00 Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) запрошує на цикл концертів з екскурсіями «Музика дзеркальної зали»

Тривалість: 1 год

Вартість квитків: 100 грн

 

В неділю, 12 листопада у театрі Лесі ( вул. Городоцька 36) о 19:00 ставитимуть виставу-дослідження «Любов» за мотивами драми «Блакитна троянда» Лесі Українки.

Кожен з нас когось любить, любив, або ще буде. Це прекрасно, це нормально. Проте, інколи любов переходить межі нормального і перетворюється у ризиковану, руйнівну гру, де вже не можна відрізнити реальність від ілюзії. Натомість, завжди є інший шлях –  вибір на користь спокою та комфорту. Ну, майже завжди.

Перша драма Лесі Українки «Блакитна троянда», котра досі вважалася «несценічною», стає прекрасним ґрунтом для роздумів на тему різноманітності любові. Підсилена засобами фізичного театру та документальними свідченнями акторів, вистава демонструє кілька схем стосунків, поширених в сучасному світі: несамовита приречена любов, що має фатальні наслідки, зручне «міщанське» пристосування, любов з холодною головою, що ні до чого не зобов`язує, приємний флірт. Безліч варіантів – кожен може вибрати те, що йому чи їй пасує. Питання у тому, як бути щирим і чесно вибрати між спокійним, впорядкованим життям і варіантом «блиснути враз і згоріти, наче ніж на вогні», а також у тому, чи маємо ми, в принципі, такий вибір.

Тривалість:1 год 20 хв. без антракту

Вистава для глядачів, котрим виповнилось 16 років

Вартість квитків: 50-80 грн.

Музика

Львівська обласна філармонія (вул Чайковського 7) у суботу, 11 листопада, о 17:00 запрошує на концерт «Пісні Назарія».

«Я піду в далекі гори», «Стожари», «Пісня буде поміж нас», незабутня «Червона рута» та багато інших, добре знайомих нам композицій вже увійшли до золотого фонду української естради. Назарій Яремчук, який виконував їх, твердив, що пісня – це для нього усе. Адже вона є вираженням людських почуттів, яке приносить радість та задоволення. І хоча самого видатного тенора вже немає серед нас, пісні, які він пробуджував своїм голосом, не стихають. На сцені Львівської філармонії вони оживуть знову – у виконанні народного артиста України Мар'яна Шуневича. Соліст ВІА «Ватра» та тріо «Світлиця» у 80-их, а згодом –успішний соліст, Мар'ян Шуневич вшанує пам'ять видатного краянина та свого доброго друга і виконає найкраще з репертуару Назарія Яремчука.

Вартість квитків: 50 грн

 

11 листопада 2017 року о 19:00 годині у Львівській обласній філармонії (вул. Чайковського, 7) відбудеться музичний перформанс-драма на основі світового бестселера «Східно-західна вулиця. Повернення до Львова»  Філіпа Сендса, юриста, учасника найбільш резонансних міжнародних судів про злочини геноциду та порушення прав людини.

Перформенс запрошує дізнатися незнану історію, яка змінила Львів, міжнародне право та сучасний світ. Постановка Ніни Бразьє (Nina Brazier) однієї з провідних оперних режисерок сучасної Великобританії. За участю юриста та автора Філіпа Сендса і зірки німецького кіно Каті Ріман (Katja Riemann) та у супроводі музики Баха, Бетховена, Рахманінова, Поля Мізракі та Леонарда Коена, яку виконають: Лоран Наурі (бас-баритона, Метрополітен Опера) та знаний джазовий піаніст Гійом де Шоссі (Париж).

Спеціальним гостем програми стане Емануель Акс, один з найзнаніших піаністів сучасності, володар семи Греммі. Він долучиться до постановки лише у Львові - вперше після 1956-го року Емануель Акс повернеться в місто, в якому народився і розпочав музичне навчання.

Перформанс відбуватиметься англійською мовою з українськими субтитрами.

Вартість квитків: 80-400 грн.

 

Львівська національна галерея мистецтв (вул. Стефаника, 3) 12 листопада, о 15:00 запрошує на концерт «Італійське бароко»

Цього вечора відома українсько-швейцарська скрипалька Ірина Гінтова виступить у спільному проекті з оркестром Collegium Musicum.

Ірина Гінтова – лауреатка багатьох міжнародних, а також декількох всеукраїнських конкурсів і фестивалів, зокрема: лауреатка Міжнародного конкурсу ка­мерної музики в Парижі (2001, Ґран-прі.), Міжнародного конкурсу імені Ґнесіних (2003, І премія) та Міжнародного конкурсу Citta dі Brescia (2007, Італія).

Вартість квитків: 80-100 грн

Вечірки

У суботу, 11 листопада в 23:00 в актовому залі Fredra.61 (вул. Зелена 20) відбудеться вечірка GRЯZ 11.11

Грайм, хіп-хоп, бейслайн і все це змішане із клабом, джуком, дабстепом...
Лайнап: TBA
Вхід: 100/80 грн.
Список: 
https://goo.gl/XPw6W5

Фейсконтроль

 

Новий зал Lviv Film Center (вул. Володимира Великого 14а) у всім знайомому приміщенні кличе на  нову атмосферну вечірку EFIR #1 11 листопада о 22:00.

 LINE UP:

1. Mike Trofimov

2. Chetty Thomas

3. Scanner Darkly

4. Emilia Star

Вартість квитків: 70 грн (ранні пташки), 100 грн (ціна на вході). 120 грн (після 23:59).

Кіно

«Планета кіно» ТРЦ «King Cross Leopolis» (вул. Стрийська, 30) запрошує на документальний фільм «Будинок «Слово»».

Наприкінці 1920-х років у Харкові, тодішній столиці УРСР, зводять будинок. Його спроектовано міським архітектором Харкова Михайлом Дашкевичем. Тут передбачено все для зручності мешканців – просторі світлі кімнати, високі стелі, великі вікна. Поряд навіть розбили сквер, аби ті, хто житимуть тут, мали де відпочити. Заселяли будинок українськими письменниками, найкращими з найкращих. Тут жили Павло Тичина, Микола Хвильовий, Остап Вишня. Страшна хвиля сталінських репресій, що прокотилася країною, спустошила будинок. Заарештовано було мешканців сорока квартир із шістдесяти трьох. Колись новобудову називали будинок «Слово», бо сама споруда мала в плані літеру «С». Та вже за кілька років цей будинок називали «Крематорій» або ДПЗ – «дом предварительного заключения».

Документальний фільм «Будинок «Слово»» розповідає про унікальну споруду Харкова, що і нині стоїть по вулиці Культури, 9. У 2003 на його стінах з’явилась меморіальна дошка з іменами усіх його репресованих жителів.

Час сеансів у суботу та неділю  CINETECH+, 2D (17:50).

Вартість квитків: 75-135 грн.

Виставки

Виставка ретро-листівок «Carte postale: жінка на зламі епох» триватиме у Львові до 29 листопада у Львівській національній галереї мистецтв (вул. Стефаника, 3)

Виставка ретро-листівок кінця ХІХ – початку ХХ століття з приватної колекції Оксани Бобошко-Вандеховен. Ілюстровані поштові листівки, найчастіше з зображенням жіночої постаті – зробили значний вклад у розповсюдження сецесії. Саме «прекрасна стать» пропагувала новий стиль, який мав виразне феміністичне забарвлення. Вітальні могутні сили природи і жіноцтва, як їх втілення – це улюблені мотиви сецесії.

Кінець ХІХ-початок ХХ століття – час становлення стилю модерн на теренах Галичини. У Кракові та у Львові особливості модерну мали віденське забарвлення й увійшли в історію мистецтва як явище сецесії.

Характерними як на предметах декоративно-ужиткового мистецтва так і в ужитковій графіці на почтових листівках зокрема, були зображення струнких, вигнутих, як стебло, жінок, з розпушеними пасмами волосся у дивних кучерях. Сецесійні художники обожнювали гармонійну єдність людини і природи, яка слугувала скарбницею, творчо інтерпретованих декоративних мотивів та форм.

 

Читайте також: Як виглядають відреставровані фрески костелу єзуїтів у Львові. Фото

 

Центр міської історії Центрально-Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6) до 26 листопада кличе на виставку «(не)означені».

Виставка поєднує рефлексії художника Нікіти Кадана, істориків та інших дослідників щодо тем пов’язаних зі злочинами нацизму та сталінізму, етнічними чистками та іншими актами насильства в 30-40- роках ХХ століття.

Спадками ХХ століття серед іншого є незліченні та неозначені могили і мільйони убитих. Їхні імена часто невідомі. А якщо відомі, то насамперед у родинних переказах. Безіменні у числах, вони стають символами та об’єктами пам’ятей, політик та досліджень. Водночас теми пов’язані з масовим насильством, все ще є мало осмисленими, особливо локально. Їх й надалі використовують та підпорядковують вузьким ідеологічним рамкам та політичним цілям. Виставка «(не)означені» покликана дати імпульс ширшим рефлексіям та осмисленню травматичних і все ще не проговорених тем про наше минуле.

Основою виставки є роботи Нікіти Кадана, які складаються з трьох серій: «Хроніки», «Погром» та «Національний ландшафт». Через мистецьке опрацювання фотографій жертв найстрашніших масових злочинів ХХ століття, Нікіта звертається до теми насилля і ставить питання про небезпеки заідеологізування і маніпулювання, витіснення «незручної історії» та наслідків «конкуренцій пам’ятей».

Вхід вільний

 

З 2  по 26 листопада о 16:00  у приміщенні Історичного комплексу Національного музею у Львові ім. А. Шептицького (вул. М. Драгоманова, 42) триватиме виставка творів викладачів, студентів та випускників кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв «Під патронатом  Св. Луки»

Церква вшановує святого Луку не тільки як апостола і євангеліста, а як першого іконописця, автора Богородичної ікони. Тому різні мистецькі кола чи майстерні, а особливо ті, які працюють в ділянці сакрального мистецтва, обирають його своїм покровителем. Саме до дня вшанування св. Євангеліста Луки – 31 жовтня – приурочена виставка кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, яка відкривається у стінах Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

 

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: до давнього центру Галицько-Волинського князівства

 

Виставку під назвою Кульчицької «Олена Кульчицька (1877-1967). Народний одяг західних областей України. Акварелі. Малярство» відкрито в Художньо-меморіальному музеї Олени Кульчицької  (вул. Листопадового Чину, 7).

Експонують 49 творів, на яких зображено український стрій із різних регіонів країни.

Водночас доктор мистецтвознавства Олена Никорак зауважила, що на картинах художниці зображено ті типи одягу, яких уже немає, відтак завдяки детальній роботі мисткині можна достовірно відтворити вишивку, яку одягав той чи інший регіон. Над цією виставкою, серією народної творчості, Кульчицька працювала ледь не півстоліття. Всього у цьому доробку налічується 429 одиниць. Як уже зазначено вище, у музеї представлена лише частина.

Експозиція працюватиме до 30 листопада.

 

До 19 листопада експонуватиметься виставка Остапа Лозинського «Тривога. Шкіц до пейзажу» у галереї сучасного сакрального мистецтва «IconArt» (вул. Вірменська, 26).

Малярством, на відміну від іконопису, який на рівні підсвідомості є певною втечею від навколишньої реальності, пошуком абсолюту, так направду, займаюсь доволі рідко. Воно для мене слугує радше засобом розмови. Споглядаючи життя, проблеми людини, її взаємодії з світом та ближніми, Богом викликають у мені масу запитань, відповіді на які знайти вкрай складно (та чи й потрібно?). Лише тоді, коли визріває потреба глибшого діалогу – засоби малярства допомагають мені в цьому. (с) Остап Лозинський

 

В листопаді кав’ярня-галерея «Штука» (вул. Котлярська, 8) запрошує на виставку живопису Ксенії Дацюк «Романтична». Експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 22:00, вхід вільний.

У збірці представлено портрети і натюрморти, над якими Ксенія Дацюк працювала впродовж останнього року. Помітне тяжіння до монохромності увиразнює образи і спонукає до зосередження. Схожий ефект спостерігаємо з ретро-фотографіями – зачепившись поглядом, уважно роззираємось в пошуках знайомих деталей.

 

Виставка «Театр Заньковецької. Перші 100 років» експонується в приміщенні Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20) з 10 листопада по 6 грудня 2017 року. Рідкісні експонати до виставки надав Музей театрального, музичного та кіномистецтва України. Цей найдавніший на українських теренах музей театрального профілю в співпраці із заньківчанами створив експозиційний простір, що репрезентує невідомий широкому загалу рух театру в часі і просторі.

 

Ще одна виставка, присвячена історії Національного театру ім. Марії Заньковецької розташована у фойє цього театру, на другому поверсі. Ця виставка знайомить глядача з історією формування стилю театру – від авангарду 20-х років, крізь в’язницю соціалістичного реалізму, до наших днів. Окрім цього, у ній вперше глядач зможе познайомитися з, невідомою досі, сторінкою історії театру – розстріляними і репресованими наприкінці 30-х років XX століття заньківчанами.

Глядач, який протягом осінньо-зимового сезону відвідає вистави Театру є головним глядачем цієї експозиції. Поціновувачі театральної культури, які прагнуть побачити виставку в незалежний від репертуарного розкладу час – теж мають таку можливість.

 

Виставка голубів Львівського клубу декоративного голубівництва триватиме з 8:00 у ТК «Шувар» (вул. Хуторівка, 4б).

Львівський клуб декоративного голубівництва запрошує на виставку та ярмарок голубів, домашніх птахів та інших тварин.

Для відвідувачів вхід вільний. Для охочих виставити-продати – умови будуть уточнені організаторами додатково.

Спорт

11 листопада  відбудеться 13 турнір з вільної піраміди БК «Snooker Lviv» (вул. Кульпарківська 230).

Програма змагань:

11:30-12:00 – Реєстрація учасників, розминка для учасників турніру

12:00 – жеребкування, початок турніру

12:00 – Продовження змагань, фінальна частина і нагородження.

Заявки на участь приймаються безпосередньо перед початком змагань та онлайн-заявки на сайті www.pyramidshot.com в розділі «Учасники» у відповідному турнірі.

Попередні заявки

тел.: (073) 434-3477, (093) 718-64-24

Заняття та майстер-класи

11 листопада о 13:00 Сенсотека (вул Уласа Самчука 22) запрошує на заняття з основ жестової мови, приурочене до Дня української писемності та мови.

«Будемо вивчати дактильну абетку, а заразом поговоримо про коректну лексику щодо людей з інвалідністю» - зазначають організатори.

Жестова мова використовується нечуючими та людьми без порушень слуху. Це зручний та цікавий інструмент спілкування. А дактильною абеткою передають складні слова по літерах.

Вхід вільний

 

А вже з 16:00 у суботу в Сенсотеці гратимуть у інтелектуально-розважальну гру Брейнсторм.

Щоб перевірити свої знання та випробувати кмітливість – варто тільки зареєструватися за посиланням

 

ZAVOД (Заводська, 31) та «Your Choice» у суботу, 11 листопада запрошують на майстер-клас «Знайомство з сякухаті».

Cякухаті – японская бамбуковая флейта.
Медитація під звуки сякухаті – це один з видів практики дзен-буддійських ченців школи Фуке. Вважалося, що за допомогою гри на бамбуковій флейті монах може досягти самореалізації. Сякухаті всесвітньо відома своїм найбагатшим тембром. Звук може змінюватися від кристально чистого до поривчастого і брудного.
Запис на майстерклас:
https://drive.google.com/open?id=1n3LvrYW3ZVjCmZI1OUnWsSofkxDoW-KWllOx1bL474w
Ведучий/ майстер: Сергей Максименко
Вартість участі: ваш добровільний внесок, відштовхуючись від отриманої вами користі та розвитку. Ви вирішуєте як подякувати майстру та простору.
Тривалість: 2 години
Контактний тел.: 093 746 33 32 Христина

 

МініПоліКлініка (вул. Пасічна, 27) пропонує відвідати у суботу з 16:30 заняття з психологом «Про що розкаже дитячий малюнок?»

Продукти образотворчої діяльності є об'єктивним свідченням, станів та переживань особистості, відображенням її внутрішнього світу та розвитку. Малюнок допомагає дитині в особливій символічній формі виражати свої емоції та переживання, передавати свій настрій та почуття.

На зустрічі ви зможете дізнатись про:

·        Вікові особливості дитячих малюнків

·        Про які дитячі проблеми розкаже малюнок

·        Значення кольору в дитячих малюнках

·        Значення символів в малюнках дітей

·        Ознаки можливої психотравми в інтерпретації малюнку

·        На які малюнки дітей мають звернути увагу дорослі

Вартість заняття: 150 грн.

Попередній запис за тел.: 067-327-90-20

Фестивалі

11 листопада з 10:00 UCUactive у Центрі Шептицького організовує ECO festival. На ньому ви зможете послухати відомих лекторів, які розкажуть вам більше про еко стиль життя, побувати на майстер-класах та послухати живу музику. На гостей чекає еко-ярмарок та спеціальні активності для дітей.

Якщо встигнути зареєструватися за посиланням, то можна взяти участь у розіграші призів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!