Куди поїхати на вихідні зі Львова: у гори, до води чи на фестиваль

12470 1
Влітку все більше львів’ян покидають межі міста заради відпочинку. У Львівській області є чимало цікавих місць, які можна відвідати за один день. Tvoemisto.tv підготувало три різні локації, куди можна поїхати: гора, поблизу Сколе, з якої можна побачити Львів, містечко за 22 кілометри від міста Лева, де можна поринути у гармонію з природою та насолодитися гарними краєвидами на березі ставу, або унікальний фестиваль.
фото: naturalist.if.ua, photographers.ua

фото: naturalist.if.ua, photographers.ua

Гора Парашка

Фото: stezhkamu.com

Є місце звідки відкриваються краєвиди мальовничої природи Карпат. Саме тут, прокинувшись зранку, розумієш, як це «вище неба», коли низовина та висоти потонули у густих білосніжних хмарах.

Гора Парашка є найвищою точкою Сколівських Бескидів. ЇЇ висота сягає 1268,5 м над рівнем моря. Кажуть, якщо в безхмарну погоду уважно придивитися – то з неї видно славетний Львів, що розташований за 90 кілометрів.

Почати шлях на гору можна з двох сторін її однойменного хребта Парашка, як з її західної сторони, з міста Сколе, так і з східної - з села Корчин, великої різниці тут немає, бо враження від побаченого не залежать від того, з якого боку маршруту ви приступили до подолання гори Парашки. Не важливо, кудою буде розпочато шлях, ключовими точками будуть: м.Сколе - г.Парашка - в. Гуркало - с.Корчин, і навпаки.

Детальніше про легенди Парашки та як дістатися у це чарівне місце можна дізнатися за посиланням

Містечко на березі ставу

Містечко Івано-Франкове розташоване в мальовничій місцевості поміж пагорбів Розточчя за 22 кілометри від Львова. Тут річка Верещиця розливається в широкий став. Містечко декілька разів змінювало свою назву. Колись на місці Івано-Франкового існувало село Деревач, потім – Залісся. Обидві назви мають відношення до тутешніх лісів. В 1946 році Янів було перейменовано на Івано-Франкове і змінено його статус на селище міського типу.

Читайте також: 8 отруйних рослин, про які варто розповісти малюку перед пікніком

Найдавніша пам’ятка селища – костел Пресвятої Трійці. Споруда має виразні риси барокового стилю. До основної споруди прибудовано притвор. До 1945 року в храмі перебувала  чудотворна ікона Янівської Матері Божої. В 1655 році її було знайдено в таборі Богдана Хмельницького та передано до парафіального римо-католицького храму. Дзвіниця поруч з костелом побудована в ХІХ ст.

Поруч з Івано-Франковим розташований природний заповідник «Розточчя», який займає площу в 2084,5 га. Заповідник було створено з метою збереження унікальних природніх комплексів. Зокрема тут проходить південно-західна межа європейського поширення бука, явора, скельного дуба та білої ялиці.

Фото: naturalist.if.ua

Окрім заповідника в самому містечку діє музей природи Розточчя. В експозиції представлені експонати флори та фауни української частини Розточчя. Адреса музею: смт Івано-Франкове, вул. Січових стрільців, 7. Музей працює з понеділка по п’ятницю: 09:00 — 19:00, субота і неділя: 10:00 — 13:00.

Зі Львова до Івано-Франкового найзручніше доїхати прямим автобусами, які відправляються із зупинки біля Янівського цвинтаря, що на вулиці Шевченка.

Дорога власною автівкою до містечка забере близько години часу.

Фестиваль #‎GazonParty

фото: wikipedia.org

Під Львовом у неділю, 26 червня, стартує унікальний фестиваль #‎GazonParty. Відбудеться він у стінах королівського Жовківського замку. На фестивальну подію запрошують усіх охочих до того ж вхід на захід вільний.

У рамках одноденного фестивалю відбудеться низка майстер-класів, зокрема з плетіння вінків та виготовлення сувенірів з глини. Також діятиме зона вуличної їжі та вуличної музики. Можна буде відвідати лицарське містечко, взяти участь у велопробігу історичними пам’ятками Жовкви, чи у шаховому турнірі.

Проте Жовква цікава не тільки фестивалем. Тут також можна побачити костел святого Лаврентія. Храм вважають найбільшою, найгарнішою, найбагатшою спорудою Жовкви. Його дзвіниця отримала назву «малої Пізанської вежі» (трохи перехилена).

Читайте також: Вихідні на природі: п'ять альтанок за 40 км від Львова

Цікавим для туристів буде монастир отців Василіян (Храм серця Христового) чи Домініканський монастир, міську ратушу, Церкву святої Трійці та багато іншого

Детальніше про Жовкву та як дістатись у місто можна дізнатися тут.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
27 Червня, 2016 22:48
Микола Це на якій колимазі треба їхати щоб до Янова годину добиратися? Автор ви що
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!