Куди поїхати на вихідні зі Львова. До містечка з чудотворною іконою

9322 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує відвідати Глиняни – одне з найменших містечок України, яке колись було центром килимарства.

Де розташовані Глиняни

Містечко, розташоване за 10 км від залізничної станції Красне і за 41 км на схід від Львова. Колишній райцентр. Біля міста є відома пізньопалеолітична Глинянська стоянка.

Чому це місце унікальне

Глиняни вперше згадуються в документах 1379 року. Однак археологічні знахідки свідчать про існування на цих теренах великого поселення ще в часи Київської Русі та Руського королівства – у XII-XIII ст. А під час розкопок у 1922-1924 роках тут навіть знайшли елементи пізнього палеоліту. Перше поселення існувало в урочищі Діброва. Там знайдено кремінні знаряддя праці: різці, скребачки, рештки кісток мамонта (зуби, ребра…), що свідчить про оселі первісних мисливців. Хоча довкола були ліси, мешканці будували свої хати з глини – звідси й назва.

1905-1908 рр. Джерело: lvivcenter.org

Глиняни лежали на жвавому міжнародному торговому шляху, що поєднував Краків і Київ, а також Чорне море. Тому купці не могли оминути міста. Після отримання маґдебурзького права Глиняни почали розростатися. Воно стало одним із центрів ткацького художнього промислу, зокрема, килимарства. Протягом XVII-XIX ст. у місті налічувалось до 500 ткачів. Крім того, місто часто ставало жертвою набігів татар, тільки з 1506 по 1512 рр. вони спустошували Глиняни близько 96 разів. Місто не раз зазнавало руйнувань та пожеж, але щоразу відбудовувалось.

Глинянська ратуша

1908 рр. Джерело: lvivcenter.org

У XV столітті Глиняни були столицею найменшого в Галичині повіту. 1578 року отримали привілей на проведення трьох ярмарків на рік.

Джерело: hlynyany.org

 

У 1921 р. в Глинянах було створено килимову фабрику, продукція якої експонувалася на виставках у Варшаві, Парижі, Нью-Йорку і, зокрема, відзначена золотою медаллю на виставці у Познані 1929 р.

Що подивитись

Церква Успіння Пресвятої Богородиці

Вважається чи не найстарішою дерев’яною церквою Галичини. Існує версія, що храмів такого стилю побудови у світі збереглося лише шість: два в Україні (в Глинянах та на Закарпатті), два – у Польщі, один – у Чехії і ще один – в Угорщині.

Джерело: hlynyany.org

Кажуть, сюди приходив помолитися за щасливу долю українського народу гетьман Іван Мазепа, а два старезні ясени на подвір’ї посадив сам Богдан Хмельницький.

Церква Успення Пресвятої Богородиці збудована 1749 року в центрі містечка. Наприкінці XIX ст. розширена видовженням бабинця. У 1931 р. реставрована – проведено заміну гнилих конструкцій стін, підвалин, бані. Після Другої світової війни зачинена, а у 80-х роках XX ст. пристосована під краєзнавчий музей.

2014 р. Автор: Tata lv. Джерело: uk.wikipedia.org

Автор: Aeou. Джерело: uk.wikipedia.org

Церква тризуба, однобанна. Центральна нава має форму «пом’якшеного» квадрата. Четвертик нави переходить у восьмерик через кутаси. Восьмерик завершується високою банею, яку вінчає високий світловий ліхтар з маківкою. Вівтар має гранчасту форму. Баню, восьмерик та всі дахи церкви зашили бляхою у 1900 р.

Джерело: hlynyany.org

Поряд з церквою розташована мурована стінна дзвіниця з трьома арковими прорізами, зведена у 1930-х рр.

Джерело: hlynyany.org

Збережений іконостас з першої половини XVIII ст. – п’ятиярусний, різьблений, золочений. Верхній ярус його у формі східців. Намісні ікони Св. Миколи та Спаса, ймовірно, датовані зламом XVII/XVIII ст., дияконські врата та, можливо, царські – 1938 р.

2019 р. Автор: Сергій Венцеславський. Джерело: uk.wikipedia.org

Також у цій церкві зберігається чудотворна ікона Христа Спасителя, яка самовідновилася в 1936 році. Подейкують, що Церкві його подарував Богдан Хмельницький. Отець Папа Пій XI коронував образ “Розп’яття” і надав церкві право проведення відпустів у свята Вознесіння Христового, Пресвятої Євхаристії, Різдва Івана Хрестителя, Успення Пресвятої Богородиці і Воздвиження Чесного Хреста. Згодом митрополит Андрей Шептицький надав церкві право проведення 12 відпустів до року. Загалом мирянам не дозволяється заходити у вівтар, тим паче жінкам, але у Глинянах ще Андрей Шептицький зробив виняток із цього правила

Джерело: hlynyany.org

 

Читайте також: Незнана Львівщина: містечко, де ткали килими для Європи та США. Фото

Церква святого Миколая

Мурована церква святого Миколая датується 1894 роком. На відміну від самовідновленої ікони Розп’яття Ісуса Христа, походження і автор якої невідомі, внутрішні розписи церкви Св. Миколая мають і точну дату створення – 1932-1934 роки, і конкретного автора – відомого художника Северина Борачека. Його манера іконопису вирізнялася оригінальністю – поєднував класику з модерном, біблійні сюжети для оформлення церкви вибирав не усталені, орнаментуючи їх квітами і подаючи нестандартне забарвлення. А от фарби готував на природній основі, використовуючи яйця і молоко. Це темперне малярство митця залишається єдиним цілісним тільки у Глинянах.

Джерело: hlynyany.org

2014 р. Автор: Tata lv. Джерело: uk.wikipedia.org

 В інших місцях збереглися лише фрагменти його розпису. 1962 року, коли Глиняни були районним центром, храм закрили. Поруч був райком партії, тож тодішнім керівникам дуже заважало, коли тут правили Служби Божі. Залишився храм Святої Анни, розміщений неподалік. Люди згадують, що в закритій церкві вирізали всі ікони. Потім тут розводили нутрій. Хотіли зробити у приміщенні спортзал і кінозал, але громада не підтримала цієї ідеї. Тоді храм перетворили на склад.

Джерело: hlynyany.org

30 січня 1989 року в храмі Св. Миколая знову розпочались богослужіння.

Костел Святого Духа

Спершу на його місці був дерев’яний костел, який знищили татари під час одного з набігів. Потім громада відбудувала новий, теж дерев’яний.  Новий мурований костел у стилі раннього класицизму з бароковими ремінісценціями почали будувати приблизно в 1791 році.

2010 р. Автор: Seleonov. Джерело: uk.wikipedia.org

 Автор: Aeou. Джерело: uk.wikipedia.org

Лише в часи Войцеха Додольського (на парафії з 1831) архієпископ Франтішек Піштек 3 червня 1840 при візитації освятив костел, будівництво якого, можливо, на той час завершили. 1900 року костелу подарували 450 кілограмовий дзвін вартістю понад 1600 ринських, після чого вирішили купити нові три дзвони за 2500 ринських. Напередодні Першої світової війни на вежах встановили необарокові покриття веж. Війну костел пережив без значних пошкоджень будівлі.

2014 р. Автор: Tata lv. Джерело: uk.wikipedia.org

2014 р. Автор: Tata lv. Джерело: uk.wikipedia.org

Завдяки цьому відновлення вівтарів, проповідниці, хрестильниці провели лише 1935 за 3.200 злотих. Одночасно відновили плебанію. Завдяки приватним фундаціям до костелу придбали декілька килимів. У 1945 значну частину спорядження костелу вивезли до Ядовників в ПНР. Костел у Глинянах закрили, використовуючи як зерносховище, склад, приміщення комунальних служб міста.

Церква святої Анни

Церква Святої Анни стоїть на перехресті. Зовсім поруч біля церкви, і зовсім не випадково, розмістились пам'ятний хрест і криниця.

2015 р. Автор: Aeou. Джерело: uk.wikipedia.org

2014 р. Автор: Tata lv. Джерело: uk.wikipedia.org

Колись на цьому місці був зведений дерев'яний храм Івана Хрестителя. Старожили переконують, що церква була значно молодшою від Успенської. Проте, на жаль, жодних відомостей про неї, окрім того, що її настоятелем до 1885 року був отець Михайло Зельський, не збереглось. Згоріла святиня під час пожежі 1886 року.

Джерело: risu.org.ua

Нову церкву святої Анни почали будувати у 1887 році, освятили у 1891.

Музей ткацтва та килимарства

Глиняни традиційно були центром розвитку ткацтва і килимарства Галичини.

Наприкінці XIX ст. починаються промислові виставки в Європі та Америці. Це допомогло Глинянам. Місцевий священник Филимон Решетилович звернувся до уряду за підтримкою створення ткацького товариства. Уряд виділив 500 австрійських корун, що було великою сумою. Сюди запросили висококласного фахівця Івана Юрайду, і він спроектував жакардові зображення. Глинянські килими виділялися високим професіоналізмом та різноманіттям

Джерело: kray.org.ua

Ткацтво у містечку врешті почало розвиватись, було збудовано два великі фабричні будинки, а на фабриці працювало 60 робітників, що виготовляли лляні полотна, скатертини, рушники, покривала, вовняні хустки.  Згодом налагодилось масове виробництво килимів. Розквіт килимарства у Глинянах припадає на першу половину ХХ століття. Авторами малюнків стають найкращі львівські та краківські художники.

Відвідування музею: понеділок-п’ятниця з 9.00 до 17.00, субота та неділя – за домовленістю.

Як туди дістатися

Доїхати до Глинян автівкою можна орієнтовно за годину. Автобуси до міста регулярно їздять з автостанції №2, що на вул. Богдана Хмельницького 225.

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією hlynyany.org, uk.wikipedia.org, risu.org.ua, zbruc.eu

Головне фото pilgrimage.in.ua

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!