Львівська облрада заклала понад 1,6 мільярда грн на реалізацію програм та зарплати свого апарату

1234 0
Вперше в області реалізують дві цільові програми, а кошторис на утримання Львівської облради та її апарату став рекордним.

Депутати Львівської обласної ради затвердили фінансування у сумі понад 1,6 млрд на реалізацію 29 цільових обласних програм у 2022 році. Йдеться про освіту, охорону здоров’я, дорожню галузь, туризм, культуру, спорт, економіку, історико-культурну спадщину та інші галузі. Найбільше коштів планують витратити на підтримку медичних закладів та ремонт доріг. Водночас деякі з програм отримали менше фінансування, аніж кошторис на зарплати апарату облради. Tvoemisto.tv пропонує короткий аналіз, на які програми скільки грошей передбачили. 

Так, найбільшу суму серед цільових програм виділили на медицину. У межах Комплексної програми підтримки галузі охорони здоров'я Львівської області у 2022 році, на яку передбачили близько 670 млн грн, левову частку скерують на підтримку медичних установ, в тому числі тих, які надають допомогу пацієнтам з коронавірусною інфекцією – 528,5 млн грн.

Читайте також: Освіта, медицина і дороги. Як поділили бюджет Львівщини на 2022 рік 

Кошти також скерують на медичну допомогу дорослому населенню – 32,6 млн грн. Сюди входить лікування хворих з легеневою гіпертензією (2,1 млн грн), забезпечення невідкладної серцево-судинної хірургії (1,6 млн грн), лікування хворих на важкі форми артриту (6,1 млн грн), допомога хворим на розсіяний склероз (5,2 млн грн), протидія ВІЛ-інфекції СНІДу (3,2 млн грн), лікування учасників АТО та їх дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання (5,6 млн грн), протидія туберкульозу та його резистентним формам (2,2 млн грн) тощо.

36,5 млн грн витратять на лікування дітей з інвалідністю і дітей з важкими інтоксикаціями, 13,3 млн грн – на лікування хворих з онкологічними захворюваннями. Ще 50 млн грн передбачили на придбання техніки та обладнання для медзакладів, за 5 млн грн у Львівському обласному клінічному діагностичному центрі впровадять електронну систему, зокрема, придбають техніку, обладнання та програмне забезпечення.

Крім того, 2 млн грн виділять для працівників комісій, які проводять медичний огляд та обстеження громадян для прийняття на військову службу та 2 млн грн – на аудит комунальних лікарень.

Значно менше грошей передбачили на реалізацію Програми розвитку освіти Львівської області у 2022 році – лише 37 млн грн з обласного бюджету. Зокрема, для дошкілля передбачили 245 тис. грн, середні школи отримають понад 4,1 млн грн, на підтримку спеціальної освіти виділять 9,7 млн грн, для позашкільних та спеціалізованих закладів передбачено більше 1,7 млн грн, закладам профтехосвіти та фахової передвищої освіти скерують понад 9,7 млн грн, ще понад 5 млн грн отримають вищі навчальні заклади. Також майже 3,4 млн грн виділять на впровадження та реалізацію різних програм, та 2,9 млн грн – на реалізацію освітніх проєктів на Львівщині. Також 2 млн грн витратять на аудит комунальних освітніх установ. 

Читайте також: Як від перетягування бюджетної ковдри затріщала більшість Львівської облради

Разом з тим, 47 млн грн у межах програми покращення якості надання публічних послуг органами виконавчої влади передбачили на матеріальну підтримку працівників ЛОДА. Крім того, обласні депутати затвердили кошторис на утримання обласної ради та її апарату у сумі понад 64 млн грн, що є рекордною сумою у порівнянні з минулими роками. Найбільшу частку грошей скерують на заробітну плату працівників апарату – 49,9 млн грн. Згідно з даними, опублікованими на сайті ЛОР, станом на 24 грудня виконавчий апарат облради становить 72 людини. На сесії депутати підтримали рішення про збільшення його кількості на 10 осіб – це будуть радники кожної із фракцій в облраді.

На ремонт доріг у межах Програми розвитку мережі й утримання автомобільних доріг, організації та безпеки дорожнього руху заклали 170 млн грн. Зокрема, на будівництво, реконструкцію та ремонт доріг загального користування передбачили 115 млн грн, на дороги та вулиці комунальної власності – 52 млн грн. Ще 3 млн грн витратять на безпеку дорожнього руху. Йдеться про освітлення пішохідних переходів на дорогах (1,5 млн грн) та влаштування світлофорів (1,5 млн грн).

За 132 млн грн реалізують Комплексну програму регіонального розвитку Львівщини. Тобто проводитимуть конкурс мікропроєктів та конкурс проєктів регіонального розвитку.

Так само, як і торік, на 2022 -й на охорону, збереження і популяризацію історико-культурної спадщини запланували лише 22 млн грн. Найбільше коштів витратять на відновлення пам’яток дерев’яної сакральної архітектури – 12,2 млн грн, також за 2 млн грн реставруватимуть пам’ятки зі Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. На збереження мурованих храмів та монастирів Львівщини виділять 2 млн грн, ще 1 млн грн – на палаци та резиденції. Також за 1,3 млн грн планують відреставрувати іконостаси та стінописи пам’яток сакральної архітектури. На встановлення пожежної сигналізації та системи оповіщення у дерев’яних церквах передбачили 1 млн грн.

На розвиток фізичної культури та спорту заклали 52,2 млн грн. У межах обласної цільової програми продовжать облаштовувати спортивні майданчики різних типів – на це витратять 10 млн грн. На будівництво спорткомплексів передбачили 26 млн грн. На реалізацію іміджевих проєктів витратять 2 млн грн. Також 8 млн грн передбачили на створення належних умов для занять спортсменів національних збірних та їх тренерів.

Соціальна підтримка учасників АТО/ООС та їхніх родин, бійців-добровольців АТО та Героїв Небесної Сотні отримає майже 41 млн грн. Йдеться про соціальні виплати дітям військовослужбовців, добровольців, волонтерів, Героїв Небесної Сотні (11 млн грн), одноразову адресну допомогу учасникам АТО/ООС (1,7 млн грн), встановлення пам’ятних знаків загиблим Героям (5 млн грн), матеріальна допомога на лікування та реабілітацію (4,7 млн грн).

Програму розвитку культури на Львівщині реалізовуватимуть за 18 млн грн, а на розвиток туризму передбачили лише 5 млн грн.

Читайте також: Школи та лікарні на Львівщині отримають понад 700 млн грн з обласного бюджету

Ще 20 млн грн (втричі менше ніж у 2021 році) виділили на програму «Безпечна Львівщина», також вперше реалізують програму «Цифрова Львівщина» – на це передбачили 15 млн грн.

Конкурентоспроможність Львівщини підніматимуть за 33 млн грн. Йдеться про фінансування проєктів регіонального, економічного та інноваційного розвитку, проведення форумів, кредитування бізнесу, підтримку стартапів.

На заходи з охорони навколишнього природного середовища передбачили 50,1 млн грн. Сюди входить розвиток природно-заповідного фонду, зменшення викидів у річки, вирішення екологічних проблем, зокрема, утилізація сміття. Також утримання ландшафтних парків «Равське Розточчя», «Верхньодністровські Бескиди», «Надсянський», «Стільське Горбогір’я» та реалізація проєкту «Парки дозвілля».

Регіональну програму з міжнародного і транскордонного співробітництва, європейської інтеграції реалізують за 26,5 млн грн.

Також 52,2 млн грн депутати Львівщини передбачили для програми розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства. Зокрема, 39,3 млн грн отримає комунальний телеканал Львівської обласної ради «Перший Західний». Ще 1,5 млн грн виділять на підтримку регіонального кінематографу, стільки ж отримають регіональні книговидавці. Для висвітлення подій у ЗМІ запланували 1 млн грн, на проведення інформаційних кампаній – 2,3 млн грн, також 2 млн грн заклали на підтримку конкурсів.

Крім того, у наступному році на Львівщині вперше реалізують програму підтримки та розвитку транспорту і зв'язку, на яку передбачили 5 млн грн. Зокрема, це кошти на компенсацію проїзду пільговиків окремих категорій автомобільним та залізничним транспортом.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!