Освіта, медицина і дороги. Як поділили бюджет Львівщини на 2022 рік

1549 0
Обласний бюджет на наступний рік становить понад 6,3 млрд грн.

Депутати Львівської обласної ради прийняли бюджет області на 2022 рік в обсязі понад 6,3 млрд грн. Найбільше коштів заклали на освітню та дорожню галузь. Водночас зменшили фінансування на медицину. На сесії 21 грудня відповідний проєкт бюджету підтримали 68 обласних обранців.

Зокрема, на заклади освіти і науки фінансування становить понад 1,9 млрд грн. Порівняно з обсягом видатків у 2021 році, кошти збільшили на більше 159 тис. грн (9%).

Галузь медицини отримала трохи більше 850 млн грн, що у порівнянні з нинішнім роком менше на 144 млн грн (14%). Зокрема, в ЛОДА це пояснюють переходом на фінансування НСЗУ комунального закладу ЛОР «Львівське обласне паталогоанатомічне бюро», закриттям протитуберкульозного санаторію «Журавно», припиненням виділення субвенції на реабілітацію хворих у Моршинській міській лікарні. До того ж у держбюджеті відсутні цільові кошти на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет і на придбання медичного обладнання для допомоги пацієнтам з Covid-19.

Читайте також: Така ситуація склалася вперше. Чому у Львові зависають проєкти Громбюджету

На галузь культури передбачили понад 528 млн грн. Порівняно з 2021 роком фінансування збільшили на понад 49 млн грн (10%).

Зауважимо, що 17 грудня бюджетна комісія затвердила проєкт бюджету, в якому зменшила фінансування галузей освіти, культури, спорту та медицини. Таке рішення викликало негативний резонанс серед громадськості. Зокрема, обурювалися освітяни, які анонсували протест. Увечері напередодні сесії, 20 грудня, відбулося екстрене засідання комісії, де внесли зміни й таки повернули 267 млн грн закладам освіти, 80 млн грн – культурі та 15 млн грн – спорту. Натомість медицина залишається зі зменшеним фінансуванням. До слова, представники освітньої галузі таки зібралися під стінами ЛОР сьогодні, 21 грудня, аби відстояти свою вимогу.  

«Навіть у страшному сні не уявляю, щоб хоча би одна зі 73 громад Львівщини прийняла рішення про зменшення на 25% утримання закладів освіти, медицини, спорту та культури. Такого би не прийняли. Давайте тоді передамо ці заклади громадам, передамо ці кошти, які маємо, субвенціями, і хай вони ними належно займаються. Якщо нам не потрібна освіта, культура, медицина, то для чого вся наша робота. Думаю, що це, перш за все, заслуга самих освітян, які саморганізувалися, об’єдналися і не допустили цього злочинного рішення. Їм я хочу подякувати», – сказав депутат фракції «Самопоміч» Любомир Зубач під час виступу з трибуни.

Читайте також: Зняла напругу. Як інноваційна методика допомогла вирішити проблеми у Дублянах

Зазначимо, що кошти у сумі 230 млн грн забрали з ремонтів обласних доріг, ще 50 млн грн – з програми регіонального розвитку та 16,8 млн грн – з коштів на утримання обласної ради. Відповідні правки до проєкту бюджету депутати внесли під час сесійного засідання.

«Є пропозиція від голів фракцій видатки на придбання медобладнання зафіксувати у розмірі 50 млн грн. На утримання медичних коледжів додати 14,6 млн грн. Утриманські видатки комунальних установ збільшити на 78,2 млн грн. Відповідно, програму регіонального розвитку затвердити у розмірі 132 млн грн, медичну програму – у розмірі 850 млн грн, програму капітального будівництва – у розмірі 106 млн грн. Зауважу, що, як домовлялися, з програми капітального будівництва ми передбачали 50 млн грн із загального фонду, відповідно, повернемо їх назад, щоб це відобразити у медичній програмі», – пояснив голова бюджетної комісії Володимир Квурт.

Крім того, у комунальних установах освіти, культури та медицини планують провести аудит, на що у бюджеті заклали 2 млн грн.

Департаменту дорожнього господарства на наступний рік виділили більше 1,4 млрд грнСоціальну сферу профінансували на понад 490 млн грн, що у порівнянні з 2021 роком збільшили на майже 53 тис. грн (12%). Служба у справах дітей отримала більше 33 млн грн.

Читайте також: На Львівщині вперше реалізують шкільний громадський бюджет за моделлю Ради Європи

Для управління молоді та спорту депутати виділили більше 191 млн грн, що на майже 10 млн грн (5%) більше порівняно з нинішнім роком. Департаменту архітектури та містобудування передбачили понад 37 млн грн.

Департамент економічної політики профінансували на понад 197 млн грн. Для департаменту фінансів передбачили майже 230 млн грнДепартаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження на 2022 рік передбачили 30 млн грн. Ця сума більше на 11 млн грн (58,3%) у порівнянні з 2021 роком.

Управління капітального будівництва отримало 500 тис. грн на виготовлення та встановлення пам’ятних знаків на могилі загиблих учасників АТО/ООС. Управлінню з питань цифрового розвитку на реалізацію програми інформатизації «Цифрова Львівщина» передбачили понад 15 млн грн, що планують спрямувати на вдосконалення та запровадження системи електронного документообігу, наближення ЦНАПів до мешканців, цифровізацію Дежавного архіву області тощо.

Управління внутрішньої політики та інформаційної політики отримало майже 55 млн грн, а на галузь агропромислового розвитку – майже 10 млн грн.

На реалізацію програми з міжнародного і транскордонного співробітництва, європейської інтеграції передбачили 28 млн грнУправління туризму та курортів отримало на 2022 рік фінансування у сумі 5 млн грн.

На екологічну галузь виділили більше 50 млн грн, а на реалізацію програми «Безпечна Львівщина» у 2022 році передбачили 20 млн грн.

Уперше облрада заклала кошти на реалізацію програми підтримки та розвитку транспорту і зв’язку на 2022-2026 роки. Зокрема, для цього на наступний рік управління транспорту та зв’язку отримало 5 млн грн.

Зі слів голови бюджетної комісії Володимира Квурта, все ж на бюджет області на наступний рік є суттєве навантаження через брак фінансування з держбюджету.

«Традиційно, відсутня стрічка у державному бюджеті для фінансування гірських територій нашого регіону. Львівщина не отримала жодної стрічки для фінансування інвестиційних регіональних проєктів у 2022 році.Також констатуємо енергозалежність нашого бюджету, оскільки держава не запропонувала жодних джерел компенсації за енергоносії – передбачили 418 млн грн, що на 30% перевищує витрати у 2021 році. Змушені будемо скорочувати кошти на розвиткові програми», – прокоментував він.

Крім того, обласній раді на утримання установ, реалізацію програм і проведення заходів виділили майже 73 млн грн. Також 1 млн грн заклали для Львівської облдержадміністрації. Ці кошти планують витратити на придбання квітів, подарунків і сувенірів, транспортні послуги, організацію та проведення офіційних прийомів під час протокольних і масових заходів у межах програми відновлення й збереження національної пам’яті.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!