Львів’ян запрошують проїхатись «музичним» трамваєм

1847 0
Від 12 жовтня трамвайним маршрутом №9 можна проїхати «під музику» і не тільки. «Музичний маршрут» поєднує серію історично-культурологічних довідок, супроводжену музичними фрагментами, яку підготувала музикознавець Софія Іванова та команда MJoyMultimedia.
фото: photofact.in.ua

фото: photofact.in.ua

Музична подорож містом розпочинається із залізничного вокзалу, де в 1903 році шанувальники радо зустрічали геніального композитора Миколу Лисенка. Проїжджаючи  повз церкву святих Ольги та Єлизавети, можна почути історичну згадку про будівництво церкви та освячений орган – предмет гордості міста. Далі – історична довідка про видатного композитора Войчеха Кілара, який писав музику до відомих кінофільмів, серед них «Піаніст» Романа Поланського та «Дракула» Френсіса Форда Копполи. Історія про творчість члена спілки композиторів України Анджея Нікодемовича звучатиме у львівському трамваї також.

Читайте також: У львівських трамваях наживо грають музику Баха

У «Музичному маршруті» є згадка і про знаменитий хор «Дударик». Давні джазові традиції Львова поєднані у творчості Мирослава Скорика, засновника ансамблю «Веселі скрипки». Завдяки джазовій музиці, що звучатиме під час цієї мандрівки, створюється неперевершений настрій усього дня. Крім того, львів’яни і гості міста зможуть почути і історію творчості Станіслава Людкевича – фольклориста, педагога, культурного діяча.

Читайте також: Топ-5 вуличних музик Львова: взаємна любов вулиці та музикантів

Цікаві факти прозвучать і про музичну школу імені Соломії Крушельницької, музичну академію імені Миколи Лисенка – музичні заклади, які є «кузнею» талановитих митців. На наступній зупинці пасажири трамваю дізнаються про Василя Барвінського – композитора, піаніста, музичного критика.

Читайте також: У львівських трамваях з’явилися «незвичні» компостери. Фото

Особливо зачаровує центральна частина міста, де ніби в кожному будинку, провулку, вітрині магазину щохвилини народжується особлива музика. Ці враження виникають на фоні Львівського оперного театру, величної споруди сучасного Львова. У репертуарі  королеви оперної сцени Соломії Крушельницької, про яку є особлива згадка, обов’язково були народні пісні та твори українських композиторів. Декілька років прожив на Галичині син Вольфганга Амадея Моцарта Франц Ксавер, – зазначають ініціатори проекту.

Нагадаємо, у березні Львів долучився до всесвітньої ініціативи «Bach in the Subways». Тоді нашим містом курсували трамваї, у яких лунали твори Йоганна Себастьяна Баха. 21 березня світ об'єднався у святкуванні визначної дати – 330-річчя із дня народження генія музики.  

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!