Україна

У Міноборони відповіли на найбільш поширені питання щодо законопроєкту про мобілізацію

1253 0
У міністерстві розповіли, що передбачає законопроєкт № 10449 про мобілізацію та військову підготовку.
фото умовне

фото умовне

Міністерство оборони України оприлюднило роз'яснення щодо законопроєкту про вдосконалення мобілізації та військової підготовки. Про це повідомила пресслужба МОУ.

У Міноборони перерахували головні пункти та опублікували інфографіку з відповідями на поширені запитання. 

  • Мобілізація пропонується від 25 до 60 років.

  • З 2025 року у вищих навчальних закладах запроваджується базова військова підготовка.

  • Від проходження базової військової підготовки в університетах звільняються деякі категорії громадян.

  • Замість строкової запроваджується базова військова служба на термін 5 місяців у мирний час і 3 місяці у воєнний.

  • Громадяни з 18 років можуть обрати час проходження базової військової служби.

  • Громадяни з 18 років, незалежно від проходження базової військової підготовки чи служби, отримають відстрочку до досягнення мобілізаційного віку.

Читайте також: Кого можуть виключити з військового обліку з 1 квітня. Пояснення

Нагадаємо, на Львівщині загальна мобілізація військовозобов’язаних осіб триває. В області план мобілізації виконують на 70 – 80%. 

Зауважимо, що наприкінці січня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію, яким пропонується змінити порядок її проведення. Зокрема Раді запропонували знизити призовний вік до 25 років, посилити покарання для ухилянтів, а також запровадити вручення повісток в онлайн-форматі. Також до законопроєкту внесли понад 4 тисячі правок. 

Про те, що змінить законопроєкт 10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку; на що варто звернути увагу; які питання спричиняють найбільші дискусії, Tvoemisto.tv запитало в Ярослава Жукровського, адвоката, юридичного консультанта Центру допомоги військовим та їхнім сім’ям. Читайте за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!