МОЗ радить дітям вживати менш калорійну їжу. Нові норми

9849 0
Добові норми фізіологічних потреб українців в білках, жирах вуглеводах і енерговитратах не переглядалися упродовж останніх 18-ти років.
фото: ivona.bigmir.net

фото: ivona.bigmir.net

У Наказі МОЗ № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», який набув чинності, враховано рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки, зокрема – щодо зменшення норми калорійності для дітей різного віку.

Як інформують на сайті МОЗу, проблема надмірної ваги та ожиріння у дітей і підлітків стає все масштабнішою у Європейському регіоні. Дитяче ожиріння вважається одним із найсерйозніших викликів для громадського здоров’я в XXI столітті. За даними ВООЗ, кожен третій підліток в Європі має надлишкову масу тіла або страждає на ожиріння. Особливе занепокоєння викликає той факт, що епідемія зростає в країнах Східної Європи, де показники традиційно були нижчими.

Читайте також: Тарілка здорової їжі. 10 порад для збалансованого харчування

Актуальною є ця проблема і для України. За даними Центру медичної статистики МОЗ України, щороку фіксують 15,5 тис нових випадків ожиріння у дітей. Загалом таких дітей в Україні близько 70 тис (за даними 2016 року). Тому в оновлених нормах МОЗ зменшує норму потреби в енергії для дітей різних вікових груп за рахунок зменшення потреб у нетваринних білках та у вуглеводах. При цьому норма потреби у найбільш збалансованих тваринних білках збільшена. Одночасно, зменшена потреба у жирах для дітей дошкільного віку та збільшена аналогічна потреба у жирах для школярів.

Нові норми харчування відрізняються від старих тим, що дітям у віці від 3 до 17 років калорійність зменшена, щодо дорослого населення – калорійність залишилася колишньою, але збільшено кількість білків, жирів і зменшений вага вуглеводів, інформує сайт Держпродспоживслужби.

Калорійність харчування дітям і підліткам знизили на добу на 15% в середньому. Дітям радять їсти менше солодкого (швидких вуглеводів). Підліткам МОЗ радить вживати більше білків (м'яса) і менше жирів (особливо сала і масла), а також менше вуглеводів – каші, хліб, солодощі. Дорослому населенню відомство рекомендує знизити вживання вуглеводів на добу (знизили на 50 грам), а білків (збільшили на 12 грам) і жирів навпаки збільшити на 15 грам.

Читайте також: Для кожного віку – свої продукти. Що і коли корисно їсти?

Переглянуті норми потреб у мінералах та вітамінах для дітей та дорослих. Грунтуючись на результатах досліджень, рекомендаціях авторитетних українських та світових організацій в галузі охорони здоров'я, зменшена норма потреб у вітаміні А, збільшена норма вітаміну D, фолієвої кислоти.

В оновленому документі вперше введено норми харчування для вагітних жінок та жінок, які годують груддю. Введено нову групу для працівників особливо важкої фізичної праці, до якої також мають бути віднесені військовослужбовці спеціального призначення. Детальніше про нововведення – за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!