МЗС України розшукує двох українців, яких напередодні затримали у Мінську

1245 0
Проти українців відкрили кримінальну справу за статтею про «масові заворушення», що передбачає позбавлення волі від 3 до 8 років.
фото: укрінформ

фото: укрінформ

Міністерство закордонних справ України не знає, де в Білорусі утримують українських громадян, волонтерів ГО «Восток SOS» Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва, яких затримали у Мінську вчора, 12 серпня. Про це на брифінгу заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Консул продовжує їздити по СІЗО, щоби встановити будь-які дані щодо їхнього перебування. За словами Кулеби, він уже відвідав два найбільших місця для утримання, але не знайшов там українців. Офіційні органи влади не інформують про перебування громадян.

Читайте також: Скажіть, що їдете на Чемпіонат з хокею або Як вдалося зустрітися з опозицією в Білорусі

«Ми будемо жорстко захищати право та інтереси українських громадян у Білорусі. Ми вимагаємо негайної зустрічі консула з цими затриманими, а також з іншими громадянами, якщо буде така інформація. Ми вимагаємо негайного та безумовного звільнення людей, щоб повернути їх в Україну», — наголосив Кулеба.

Вдалося з’ясувати, що проти українців відкрили кримінальну справу за статтею про «масові заворушення», яка передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. У помешканні українців у Мінську провели обшуки, зокрема вилучили ноутбук Рєуцького та паспорт на ім’я Євгена Васильєва.

Міністерство закордонних справ вимагає надати інформацію про кількість затриманих українців з 9 по 12 серпня у Білорусі. Також МЗС вимагає назвати причини затримання та місця перебування Костянтина Рєуцького, Євгена Васильєва та Оксани Альошиної, яку теж 12 серпня затримали у Мінську.

Читайте також: Конституція Vs імпровізація. На що насправді не має права Зеленcький

Додамо, що протягом 9-12 серпня в Мінську затримали понад 6 тисяч осіб і всі заклади тимчасового утримання переповненні.

Нагадаємо, у Білорусі під час акції протесту, які розпочалися 9 серпня після виборів президента, затримали 9 українців, а також побили фотокореспондента Associated Press з України. Українців затримали у Вітебську за «адміністративні правопорушення». У посольстві кажуть, що домоглося, щоб наступного дня після затримання їх відпустили з-під варти.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!