На в’їздах у великі міста пропонують будувати перехоплювальні паркінги

3583 0
50% машиномісць на таких автостоянках будуть розраховані на водіїв, які залишають авто на весь день, ще 25% — для тих, хто паркуватиметься на декілька годин.
Фото: Хмарочос

Фото: Хмарочос

В Україні планують будувати перехоплювальні парковки при в’їзді в місто, де можна залишати автомобіль, а у саме місто їхати громадським транспортом. Відповідні зміни пропонують затвердити у оновлених Державних будівельних нормах.

Читайте також: У великих містах України створюватимуть великі транспортно-пересадочні вузли 

«Практика створення перехоплювальних автостоянок є у багатьох країнах Європи і світу. Такі парковки розміщують поблизу залізничних станцій, авіаційних терміналів, станцій метрополітену, зупинок маршрутного таксі та іншого громадського транспорту, розташованого на під’їзді до центральної частини міста», — написав на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

За прогнозами Мінрегіону, такі зміни допоможуть зменшити затори на дорогах, покращити екологічний стан міст та налагодити транспортний рух у центральних районах.

«При проектуванні пропонуємо визначати місткість таких автостоянок із урахуванням: до 50% машиномісць — для зберігання авто упродовж усього дня та до 25% машиномісць — на декілька годин», — уточнив Лев Парцхаладзе.

Читайте також: В Україні в селах та містах будуватимуть вужчі дороги

Додамо, що львівські урбаністи неодноразово пропонували будувати у Львові перехоплювальні паркінги. Зокрема, торік на дискусії про мобільність Львова та організацію дорожнього руху, яку організувало Tvoemisto.tv, проектний менеджер КУ «Інститут міста» Орест Олеськів зазначив, що якщо водій залишатиме авто у передмісті, то їхати у центр громадським транспортом міг би безкоштовно. Водночас Павло Сирватка з ЛКП «Львівавтодор» додав, що такі паркінги у Львові вже є, і це стоянки перед великими ТРЦ, де чимало людей із передмістя залишають свої машини та вирушають далі громадським транспортом.

Викладач кафедри містобудування НУ «Львівська політехніка» Роман Любицький, у своєму тексті про швидкісний трамвай у Львові, як приклад наводить Краків, де перехоплювальні паркінги облаштували на кінцевих станціях трамвайних маршрутів. 

 

Довідка

Державні будівельні норми (ДБН) — обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!