Перероблені тканини і повсякденний крій. Фото із першого дня показів Lviv Fashion Week

5847 0
Наскрізна нитка цього LFW – свідома мода: капсульні колекції, трансформація одягу та екологічність.
Фото: Надія Марченко/Твоє місто

Фото: Надія Марченко/Твоє місто

У Львові відкрився традиційний Львівський тиждень моди. Цього року його особливістю є співпраця із проєктом Lviv Art Week. Два заходи проводяться одночасно на території Fest Republic, з колабораціями дизайнерів і художників.

У перший день показів на подіумах демонстрували свої колекції B.O.LDYREVA, Olesya Marchuk та бренд Chereshnivska.

Олена Болдирева – не лише дизайнерка, а й ідейниця та творчиня свого показу. В основі колекції B.O.LDYREVA – поєднання робіт різних митців, різних форматів, тому показ – це міні-арт-проєкт, над яким працювали: дизайнера Олена Болдирєва, художник Петро Грицюк, який створив скульптури із металу, а також металеві арт-прикраси спеціально для колекції, еко-бренд, бренд взуття та музичний гурт, хлопці, що виконували акробатичні трюки паркур.

Олена вважає, що співпраця дизайнерів із художниками особлива ще й тому, що вони не підлаштовуються, а взаємодоповнюють один одного, їх творчість переплітається та утворює унікальні тандеми.

Натхненням для створення колекції стала пісня 1964 року «Два Кольори» на слова Дмитра Павличка. У колекції переданий емоційний настрій пісні, саме тому в основі кольорової гами –  чорний і червоний. Ця колекція є закликом цінувати життя.

Олена Болдирева намагалася дотримуватися свідомої моди, особливостями якої є невеликі колекції і речі поза часом. Тож колекція – капсульна, виконана із використанням перероблених тканин, у червоних і чорних кольорах. Дизайнерка використовувала бавовну, плащівку, шліфований коттон, костюмну тканину. В одязі характерні прості крої, але це лише на перший погляд. Колекції притаманні ледь вгадувані японські мотиви, присутні деякі японські елементи. Силуети – трапецієвидні перевернуті, X-подібні, овальні. В асортименті – сукні, сукні-сорочки, штани, кюлоти, плащі з капюшоном, куртки. В одязі присутній чіткий акцент на лінії плеча.

Цікавинкою стало і те, що на показі колекції Олени Болдиревої були не просто моделі у класичному розумінні, а й звичайні люди, дехто з них – із непростими життєвими історіями. Публіка підтримала дизайнерку у її прагненні донести питання толерантності та розуміння захопленими оплесками.

Одяг колекції – зручний та багатофункціональний, його можна трансформувати під людину та її стиль. Наприклад, сукні-сорочки чудово підійдуть навіть для червоної доріжки. Трансформація – теж ознака свідомої моди.

У коментарі Tvoemisto.tv Олена Болдирева зазначила, що бачить серед львів'ян позитивні зрушення у прийнятті свідомої моди. Особливо дизайнерка горда свідомою і толерантною молоддю.

Олеся Марчук представила на показі колекцію «Безпека руху». Особливість колекції – багато світловідбивних елементів: жінка, коли йде у темну пору доби, має бути в безпеці, але водночас – стильною. Моделі на подіумі були на електросамокатах.

Дизайнерка завжди бере натхнення від природи: раніше це були гори, а цього разу –  море і морські істоти, наприклад, медузи, що світяться уночі.

Для пошиття колекції Олеся Марчук використала тканину зі стокових магазинів, адже, за її словами, зі всього світу в Україну звозять непотріб, є багато тканин з дефектами. Дизайнерка вміє це обіграти та створити щось унікальне. Також вона використала тканини з речей бабусі.

Одяг в колекції – вільного крою, його особливість – накладні кишені, необроблені краї. Кольори – зелений, пісковий, сірий. Хоча одяг виглядає як повсякденний, а у дечому простежується легкий унісекс, та колекція – виразно жіноча.

У показі Олесі Марчук представила свою колекцію унікальних сумок Зоряна Лук'янова, бренду якої LUKI_bag – близько року. Це цікаві сумки, часом неординарних форм. Ідею для їх створення подала сестра Зоряни, яка малювала картини епоксидною смолою – таку техніку випробували на тканині. Першу сумку зробили за одну ніч. Особливість епоксидної смоли в тому, що результат завжди непередбачуваний. Кольори просто перетікають один в одного, тому однакових сумок не буває.

Третім свою колекцію показав бренд Chereshnivska. Особливістю колекції є те, що вона зроблена із вінтажних тканин, а саме – радянських, виготовлених у 1970-80х роках. Їх обробляли вручну, фарбували для надання їм більш сучасного вигляду. Ще одна особливість – це те, що із залишків цих тканин художниця Тереза Барабаш робила ткані тканини, завдяки чому ця колекція є безвідходною.

У колекції хотіли передати дух тих часів, коли багато всього шилося вдома у кравчинь, адже це була ціла епоха і культура.

Оскільки у радянські часи булj культове ставлення до всього військового, у колекції є нотки військового строю, зокрема простежується тематика авіації 1940-50х років. Для деяких луків навіть використали тканину з радянських шовкових парашутів.

В одягу – традиційні кольори і форми. Доповнили колекцію накладними кишенями, поясами, ременями, акценти – на петлях, ґудзиках. Колекція виконана у приглушених кольорах – сірому, зеленому. Крій – зручний, вільний, на повсякдення. Взуття для показу колекції – з нової колекції львівського бренду.

Щодо питання свідомої моди, що є наскрізним для усього LFW 2020, то бренд Chereshnivska завжди, від заснування 5 років тому, був прихильником такої тенденції. Ще тоді зберігали залишки тканин і робили з них невеликі капсульні колекції.

«Добре, що зараз в Україні про це говорять і багато людей ставиться до такого одягу з пошаною, а не як до друго сорту», – вважає дизайнерка.

Наталя Береза

Фото: Надія Марченко

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!