Пінгвіни ходять по даху. Біля станції «Академік Вернадський» випала рекордна кількість снігу

1678 0
Висота снігу становить майже 3,5 метри, що майже на пів метра більше. ніж торік.
Фото: Національний антарктачний науковий центр

Фото: Національний антарктачний науковий центр

Біля української антарктичної станції «Академік Вернадський» зафіксували новий сніговий рекорд. Рівень снігу там сягнув позначки 345 см, а це майже на пів метра більше ніж минулорічний максимум.

Джерело: Національний антарктичний науковий центр у Facebook

Читайте також: На станції «Академік Вернадський» зафіксували новий температурний рекорд

Крім того, встановлена у грудні торік висота у 3 метри також була рекордною. Обидва максимуми перевищили показник 2016 року, коли сніг випав висотою 2,65 метрів.

За словами науковців, максимальна річна висота снігового покриву біля станції була не більше ніж 2 метри. Тепер насипало 3,5 метрів, деякі замети біля «Вернадського» сягають навіть 6 метрів, а на острові місцями фіксують аж до 10 метрів.

«Оскільки тут переважає вітряна погода, то глибина снігового покриву розподіляється нерівномірно. Є оголені скелі, на яких сніг так і не ліг, а є ділянки, особливо біля станції, яка виступає перешкодою на шляху вітру, де замети під 6 метрів.

Офісну частину «Вернадського» (вона нижча) замело з двох боків, утворивши такий собі сніговий перехід: можна і не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни», – розповіла метеорологиня 27-ї УАЕ Анжеліка Ганчук.

Читайте також: У 27-му антарктичну експедицію відправляться троє львів'ян

Вчені прогнозують, що рівень снігу ще зростатиме, адже нинішня зима в цьому районі стала аномально теплою: середня температура була лише трохи нижчою -2°С. Відтак, якщо тепла зима, в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів. Це одна з причин, чому на острові відбувається снігонакопичення. За словами полярників, так утворюється і зростає льодовиковий щит.

Остаточний сніговий рекорд на станції «Академік Вернадський» визначать в кінці грудня. 

Додамо, що в грудні минулого року науковці зафіксували на «Академіку Вернадському» рекордний рівень снігу за останні 20 років. 

Нагадаємо, що у капличці на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді стоятиме ікона Богородиці Заступниці, яку написав львівський митець Лев Скоп. Образ написаний на трьохсотлітній дошці з церкви святого Юра в Дрогобичі. На іконі – Богородиця Заступниця. Святиня зможе вистояти і в страшну холоднечу і рясні дощі. Більшість таких художник написав і нашим бійцям на схід.

Юлія Осим

Фото зі сторінки Національного антарктичного наукового центру

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!