Україна

На станції «Академік Вернадський» зафіксували унікальне явище. Фото

534 0
Снігові пончики є вкрай рідкісним явищем навіть для Антарктиди.
Фото: Національний антарктичний науковий центр

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Біля станції «Академік Вернадський» на Антарктиді полярник із Львова Сергій Глотов зафіксував явище, відоме як снігові пончики. Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі. 

Снігові рулони, сніжки вітру або снігові пончики є вкрай рідкісним явищем навіть для Антарктиди. Сергій Глотов, який проживає та працює у Львові з 2014 року, наразі перебуває на станції Академік Вернадський в Антарктиді, де взяв участь у українській експедиції.

Феномен снігових пончиків виникає, коли температура повітря наближена до точки танення льоду, а сила вітру достатня для транспортування грудок снігу, не руйнуючи їх.

Фахівці пояснили, як формуються снігові пончики:

  • Вітер переміщує грудки снігу по поверхні землі.

  • Грудки снігу зіштовхуються одна з одною і зливаються в єдину структуру.

  • Внаслідок цього утворюються багатошарові згортки снігу, часто з внутрішньою порожнечею.

  • Розміри снігових пончиків можуть варіюватися від кількох сантиметрів у діаметрі до декількох метрів.

Нагадаємо, що на острові, де розміщена наукова станція «Академік Вернадський», почали активно вилуплюватися пташенята підвеннополярних поморників. Відео дивіться у новині

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!