Полонених в Оленівці могли вбити за допомогою термобаричної зброї

987 0
Термобаричну зброю використовує саме Росія.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

За попередніми даними міжнародних експертів, українських військовополонених в колонії окупованої Оленівки було вбито за допомогою термобаричної зброї. Про це повідомив генпрокурор Андрій Костін в ефірі телемарафону, – передає УП.

«Мені доповідають кожні три години, що відбувається в цьому кримінальному провадженні. Наразі ми залучили наших міжнародних експертів. Є багато міжнародних експертів, які співпрацюють з Офісом генпрокурора. Хочу повідомити, що попередні висновки наших міжнародних експертів говорять про те, що способом цього вбивства була термобарична зброя. Це попередні висновки декількох міжнародних експертів. Тобто це, безперечно, не ракетний обстріл – у цьому вони впевнені. Це також підтверджується тією інформацією, яку наразі опрацьовують органи досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу генпрокурора», – каже він.

Читайте також: Росія анонсувала теракт в Оленівці ще в червні, – Центр протидії дезінформації

Костін додав, що термобаричну зброю використовує саме Росія.

«Що стосується конкретних осіб (винних у вбивстві полонених – ред.), то невідкладні слідчі дії тривають, але це питання є більш складним. На мій погляд, пріоритетним зараз є викриття російської пропаганди та дезінформації про можливий підрив цієї будівлі ракетними системами типу HIMARS, про що вони намагаються стверджувати», – сказав генпрокурор.

Нагадаємо, що збройні сили російської федерації здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка Донецької області, де утримувалися зокрема і українські полонені. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. Жоден працівник колонії, бойовик «ДНР» чи російський військовий, що здійснювали охорону приміщення, згідно з коментарями російської сторони, внаслідок вибуху не постраждав.

Після вибуху росія звинуватила Україну в обстрілі виправної колонії з використанням американської зброї та вбивстві українських військових. Водночас підрозділи Азову оголосили полювання на причетних до вбивства військовополонених в Оленівці.

31 липня журналіст та кореспондент Politico Крістофер Міллер оприлюднив супутникові знімки Maxar, які показують колонію в окупованій Оленівці Донецької області до та після вбивства українських полонених. Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm вважає, що способом вбивства полонених була термобарична бомба. Радник голови ОП Михайло Подоляк також заявляв, що «аналіз фото свідчить про термобаричний вибух ізсередини».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!