Президент Зеленський відзначив державними нагородами воїнів 80-ої бригади

2226 0
80-та окрема десантно-штурмова бригада базується у Львові.
Фото: Львівської ОВА

Фото: Львівської ОВА

Сьогодні президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами воїнів 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ. Загалом чотири Герої України, чотири повних кавалери ордена Богдана Хмельницького та ще близько 800 військовослужбовців вже нагороджені різними державними нагородами та відомчими відзнаками від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Про це повідомила пресслужба бригади.

«Я клянусь захищати українську державу, непохитно стояти на сторожі її свободи і незалежності». Для нас, десантників, це не просто красиві слова з присяги. Щодня, кожен з нас, на передовій доводить, що готовий заради України на все», – йдеться в повідомленні. 

Читайте також: Львівські десантники «Стугною» знищили дві бойові машини піхоти окупантів

Нагадаємо, 80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ з іншими підрозділами cпільно ліквідували близько 70 окупантів та знищили 9 російських танків, 7 одиниць бронетехніки, та один вантажний автомобіль. 28 червня президент України Володимир Зеленський нагородив почесною відзнакою «За мужність та відвагу» 80 окрему десантно-штурмову бригаду. 

Для довідки

80-та окрема десантно-штурмова бригада – військове з'єднання у складі Десантно-штурмових військ Збройних Сил України чисельністю у бригаду. Базується у Львові. На початку 1990-х частина була навчальним центром, згодом переформована на бригаду. У 1990-х, 2000-х роках брала участь у міжнародних навчаннях та миротворчих місіях.

Навесні 2014 року у числі перших була піднята для відбиття російської агресії, підрозділи були направлені на північно-східні кордони України. Військовослужбовці бригади взяли участь у першому бою війни на Донбасі – 13 квітня 2014 року під Семенівкою, згодом вони брали участь у боях за Слов'янськ. Інші підрозділи бригади були розміщені в Луганській області, де вели бої в районі Металіста, Георгіївки і Лутугиного, Луганського аеропорту, Новосвітлівки і Хрящуватого. Восени 2014 року бійці бригади потрапили у засідку під Веселою Горою, згодом брали участь у боях за 32-й блокпост.

З 2016 року бригада була переформована на десантно-штурмову і отримала танковий підрозділ. З 24 лютого 2022 року підрозділ бере активну участь у відбитті російського вторгнення в Україну. У серпні 2022 року військовослужбовці бригади започаткували ініціативу, збір підписів, за присвоєння бригаді почесного імені генерал-хорунжого Романа Шухевича.

Ольга Коваль

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!